PrzepisDania główneSerowe muszle ze szpinakiem

Serowe muszle ze szpinakiem

Makaronożercy dzisiaj przychodzimy z czymś specjalnym ? Takim pysznościom nie będziecie w stanie powiedzieć "NIE" ❤️

Serowe muszle ze szpinakiem
Pyszności

07.07.2018 | aktual.: 09.07.2018 08:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Składniki:

Sos

  1. 2 łyżki mąka pszenna
  2. 250 ml mleko
  3. 3 łyżki mascarpone
  4. 1/2 łyżeczki gałka muszkatałowa
  5. 1/2 łyżeczki pieprz
  6. 1 łyżeczka sól

Pozostałe składniki

  1. 300 g makaron muszle ugotowany
  2. 1/3 szkl. mozzarella
  3. migdały płatki, do dekoracji

Szpinakowa mieszanka

  1. 250 g ricotta
  2. 130 g szpinak posiekany
  3. 1/4 szkl. parmezan
  4. 1 szt. jajko
  5. 1 ząbek czosnek
  6. 1/2 łyżeczki gałka muszkatałowa
  7. 1/2 łyżeczki pieprz
  8. 1/2 łyżeczki sól

Serowa posypka

  1. 1 łyżka oliwa z oliwek
  2. 1/2 szkl. bułka tarta
  3. 1/2 szkl. parmezan
Sposób przygotowania:

1. Zacznij od przygotowania szpinakowej mieszanki. W misce połącz ze sobą ricottę, szpinak i parmezan.

Obraz

2. Następnie dodaj jajko, czosnek, gałkę muszkatałową, pieprz oraz sól. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. I gotowe!

Obraz

3. W kolejnej misce połącz ze sobą bułkę tartą, parmezan oraz oliwę z oliwek. Odstaw na bok.

Obraz

4. Na rozgrzaną patelnię wrzuć mąkę pszenną. Po chwili dodaj mleko, mascarpone, gałkę muszkatałową, pieprz oraz sól.

Obraz

5. Ugotowane muszle nafaszeruj szpinakową mieszanką. Następnie polej je serową mieszanką.

Obraz

6. Zapiekaj makaron przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Następnie posyp całość mozzarellą i wcześniej przygotowaną posypką serową. Ponownie wstaw do piekarnika (10-15 minut, temp. 190 stopni Celsjusza).

Obraz

7. Smacznego!

Obraz