Pyszna serowo-makaronowa przekąska

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pysznej serowo-makaronowej przekąski. Będzie odpowiednia na każdą okazję!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 4 łyżki masło
  2. 4 łyżki mąka
  3. olej
  4. 2 szklanki mleko
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1/2 łyżeczki pieprz
  7. 2 szklanki ser żółty starty
  8. 220 g makaron kolanka ugotowany
  9. 2 szklanki mąka
  10. 4 szt. jajka rozmieszane
  11. 2 szklanki bułka tarta

Sposób przygotowania:

1. W rondelku roztop masło, a następnie dodaj mąkę i dobrze rozmieszaj. Następnie cały czas mieszając, stopniowo dodawaj mleko. Dopraw solą, pieprzem i dodaj starty ser żółty. Kiedy ser się roztopi, dodaj ugotowany makaron i dobrze wszystko wymieszaj.

Obrazek

2. Zawartość garnka przelej do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Włóż do zamrażarki na 2 godziny.

Obrazek

3. Po 2 godzinach wyjmij naczynie z zamrażarki. Pokrój na prostokąty.

Obrazek

4. Każdy prostokąt posyp mąką, następnie namocz w jajku, a na koniec posyp bułką tartą.

Obrazek

5. Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią prostokąty. Smaż tak długo, aż z obydwóch stron będą miały złocisto-brązowy kolor.

Obrazek

6. Przełóż przekąskę z patelni na ręcznik papierowy i odsącz nadmiar tłuszczu. Gotową przekąskę podawaj samodzielnie lub z twoim ulubionym sosem.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają