Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pysznej serowo-makaronowej przekąski. Będzie odpowiednia na każdą okazję!
Pyszności
08.10.2018 | aktual.: 08.10.2018 12:01
Składniki:
4 łyżki masło
4 łyżki mąka
olej
2 szklanki mleko
1 łyżeczka sól
1/2 łyżeczki pieprz
2 szklanki ser żółty starty
220 g makaron kolanka ugotowany
2 szklanki mąka
4 szt. jajka rozmieszane
2 szklanki bułka tarta
Sposób przygotowania:
1. W rondelku roztop masło, a następnie dodaj mąkę i dobrze rozmieszaj. Następnie cały czas mieszając, stopniowo dodawaj mleko. Dopraw solą, pieprzem i dodaj starty ser żółty. Kiedy ser się roztopi, dodaj ugotowany makaron i dobrze wszystko wymieszaj.
2. Zawartość garnka przelej do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Włóż do zamrażarki na 2 godziny.
3. Po 2 godzinach wyjmij naczynie z zamrażarki. Pokrój na prostokąty.
4. Każdy prostokąt posyp mąką, następnie namocz w jajku, a na koniec posyp bułką tartą.
5. Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią prostokąty. Smaż tak długo, aż z obydwóch stron będą miały złocisto-brązowy kolor.
6. Przełóż przekąskę z patelni na ręcznik papierowy i odsącz nadmiar tłuszczu. Gotową przekąskę podawaj samodzielnie lub z twoim ulubionym sosem.