Serowo-szynkowa przekąska w chrupiącej panierce. Pokochały ją miliony internautów
Serowo-szynkowa przekąska to tani patent na chrupiącą przystawkę. Potrzebujesz kilku składników, żeby wyczarować zachwycające danie.
Chrupiąca przystawka
Spotkanie ze znajomymi, wieczorny seans filmowy z drugą połówką czy po prostu ciepła kolacja- nasz dzisiejszy przepis znakomicie sprawdzi się w każdej sytuacji. Do przygotowania przekąski potrzebujesz zaledwie czterech składników: żółtego sera, szynki, mąki i jajek. Smażony ser apetycznie się ciągnie i sprawia, że na samą myśl nasze ślinianki zaczynają intensywną pracę. Prosto, szybko i tanio- w dzisiejszych czasach takie przepisy są naprawdę na wagę złota.
Zobacz cały przepis na naszym kanale YouTube:
Serowo-szynkowa przekąska
Składniki:
- ser żółty (najlepiej w okrągłych plastrach)
- szynka
- 2 jaja
- mąka pszenna
- sól i pieprz
- panierka panko
Sposób przygotowania:
Na blacie ułóż okrągły plaster żółtego sera. Na nim umieść szynkę, znów ser, szynkę oraz ser. Przekąska powinna być dość gruba. Plastry powinny być zbliżonej wielkości.
Do miski wbij jajka i rozkłóć przy pomocy widelca. Dosyp mąkę i wymieszaj. Powstałą masę dopraw również solą oraz pieprzem. Jeśli lubisz- możesz dodać też odrobinę sproszkowanego chilli lub ostrej papryki. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, żeby nie spływała za szybko z przekąsek.
Serowo-szynkowe krążki zanurzaj w powstałej masie, a następnie w panierce panko. To rodzaj grubej bułki tartej, w szczególności popularnej w krajach azjatyckich. Zrób to dokładnie, aby panierka dobrze otoczyła przekąskę.
Tak przygotowane przekąski smaż w rozgrzanym oleju aż się zarumienią. Nie wrzucaj do tłuszczu zbyt dużo na raz- obniży to jego temperaturę, panierka zacznie chłonąć tłuszcz i krążki w rezultacie będą gumowate i mniej smaczne. Po usmażeniu odsącz je na kawałku ręcznika papierowego.
Po tym czasie nasze chrupiące przekąski są już gotowe. Serwuj je samodzielnie lub zanurzając w ulubionym dipie: czosnkowym, sosie pomidorowym lub BBQ. Serwuj je na ciepło, kiedy apetycznie chrupią, a ser apetycznie się ciągnie.
Smacznego!