Składany chlebek z ziołami

Składany chlebek z ziołami to nasza najnowsza miłość. Wręcz nie potrafimy mu odmówić. I z Tobą będzie podobnie, wystarczy, że raz go skosztujesz ❤️

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Ciasto

  1. 550 g mąka
  2. 1/2 łyżeczki cukier
  3. 3/4 łyżeczki sól
  4. 3/4 łyżki drożdże suche
  5. 2 łyżki oliwa z oliwek
  6. 270 ml woda ciepła

Dodatki

  1. 1,5 łyżeczki czosnek granulowany
  2. 1/2 szkl. bazylia posiekana
  3. 1/2 szkl. pietruszka posiekana
  4. 1 szkl. mozzarella

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta drożdżowego. W tym celu połącz: mąkę, suche drożdże, cukier, sól i wodę. Po chwili dodaj oliwę z oliwek i ugniataj ciasto jeszcze przez kilka minut. Następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem na 60 minut.

Obrazek

2. Gotowe ciasto rozwałkuj i stwórz z niego duży kwadrat. Na wierzchu rozsyp mozzarellę.

Obrazek

3. Nie zapomnij dodać również: czosnku granulowanego, rozmarynu, bazylii i pietruszki. Podziel całość na mniejsze kwadraty.

Obrazek

4. Teraz umieść każdy element w formie do pieczenia, tworząc całość. Chlebek wstaw do piekarnika na 60 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Gotowy chlebek podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach