Wystrzałowe śledzie z rodzynkami na Sylwestra. Podczas świętowania nowego roku, znikną jako pierwsze
Sylwester zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim coroczne spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Jeśli szukasz idealnej przekąski, którą wszyscy goście podczas świętowania nowego roku będą zajadać ze smakiem, mamy coś dla ciebie. Te pyszne śledzie z rodzynkami na Sylwestra sprawdzą się jak nic innego.
26.12.2022 08:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Grudzień to miesiąc uroczystości i... gotowania. Mikołajki to przedsmak - ot, trochę piekarników do skruszenia przy szklance mleka. Wigilia - wiadomo. Niemało energii kosztuje przygotowanie dwunastu dań. No, a później oczywiście Sylwester, podczas którego też wypada czymś poczęstować gości. Jeśli miałaś kiedyś problem z doborem przekąsek na 31 grudnia, to właśnie został rozwiązany.
Niektórzy nazywają to danie śledziami po sułtańsku, a inni po prostu sałatką śledziową z rodzynkami. Nieważne jak przedstawisz tę przekąskę, jedno jest pewne - zniknie w mgnieniu oka. Lepiej przygotuj większą porcję!
Śledzie z rodzynkami na Sylwestra
Składniki:
- 4 filety ze śledzia
- 1 cebula
- kilka czarnych oliwek
- 100 g miękkich rodzynek
- szczypta cynamonu
- 3 łyżki octu
- 60 ml oleju roślinnego np. z pestek dyni + olej do smażenia
- 2 listki laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 300 ml przecieru pomidorowego
- pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Śledzie namaczaj w zimnej wodzie przez około 30 minut. Co 10 minut zmieniaj im wodę. Następnie osusz je dokładnie ręcznikiem papierowym i pokrój na małe kawałki. Teraz przełóż je do miski i zalej octem 10%. Odstaw na pół godziny.
Rodzynki przesyp do miski i zalej letnią wodą. Nie wykorzystuj do tego wrzątku - zabije on wszystkie właściwości odżywcze. Po 30 minutach odsącz je na sitku.
Cebule obierz, pokrój w cienkie piórka i zeszklij na patelni. Dodaj do nich liścielaurowe i ziele angielskie. Dopraw pieprzem, odrobinką soli i szczyptą cynamonu. Wlej na patelnie przecier pomidorowy, wymieszaj i duś przez 2 minuty. Na koniec dodaj odsączone rodzynki i po minucie zdejmij patelnie z ognia.
Po ostygnięciu wymieszaj przygotowaną mieszankę ze śledziami i olejem. Przełóż wszystko do słoika. Następnego dnia możesz już serwować tę pyszną przystawkę. Przed podaniem dodaj do niej jeszcze pokrojone oliwki. Smacznego!
Śledzie z rodzynkami na Sylwestra już masz. To może teraz pora na coś innego? Na przykład te faworki z karpia z przepisu Magdy Gessler. Szczegóły w filmiku z naszego kanału na YouTube.