PrzepisNadziej makaron na wykałaczki i zapiecz z dodatkami. Takiego obiadu nikt nie odmówi

Nadziej makaron na wykałaczki i zapiecz z dodatkami. Takiego obiadu nikt nie odmówi

Zapiekany makaron - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Enfes Yemek Tarifleri
Zapiekany makaron - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Enfes Yemek Tarifleri
21.12.2022 11:20

Jeśli szukasz pomysłu na naprawdę wystrzałową przekąskę, która sprawdzi się zarówno na imprezie, jak i podczas spokojnego wieczoru z dobrym filmem, mamy dla ciebie coś wyjątkowego. Ten nadziewany na wykałaczkę, zapiekany makaron to coś, czego jeszcze nie widziałaś. 

Co powiesz na zapiekany makaron w totalnie niezwykłej wersji? Jego wykonanie będzie cię kosztowało grosze, a każdy, kto go spróbuje, na pewno nigdy o nim nie zapomni.

Podczas następnych zakupów musisz zaopatrzyć się tylko w jeden rekwizyt - wykałaczki do szaszłyków. Idziemy o zakład, że całą resztę niezbędnych do wykonania tego zapiekanego makaronu składników masz już w domu.

To co? Gotowa na przepis na ultra ciekawą przystawkę? Szaszłyki w dłoń i... do dzieła!

Zapiekany makaron - Pyszności; foto: Canva
Zapiekany makaron - Pyszności; foto: Canva

Zapiekany makaron na wykałaczkach

Składniki:

  • 250 gramów makaronu penne
  • 800 ml wody
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki ketchupu
  • 200 gramów kiełbasy
  • 10 zielonych oliwek
  • 7-8 czarnych oliwek
  • 200 gramów sera cheddar
  • 15 gramów kukurydzy z puszki

Sposób przygotowania:

Makaron penne ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź go i poczekaj aż ostygnie - w końcu nie chcesz poparzyć rąk.

Zapiekany makaron - Pyszności; foto: Canva
Zapiekany makaron - Pyszności; foto: Canva

Teraz przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Makaron nadziewaj na wykałaczki do szaszłyków. Na tę ilość makaronu powinno ci starczyć 8-9 wykałaczek. Zostaw trochę wolnego miejsca na końcach.

Kiedy szaszłyki będą gotowe, ułóż je na wyłożonej papierem blaszce.

Keczup zmieszaj w miseczce z oliwą. Taką mieszanką wysmaruj szaszłyki. Doskonale nada się do tego silikonowy pędzelek kuchenny.

Na posmarowany keczupem makaron ułóż pociętą w plastry połowę kiełbasy. Wybierz taką, którą lubisz najbardziej - chorizo, salami, czy jakąkolwiek inną. Trzy plastry na szaszłyk wystarczą.

Pomiędzy plastry kiełbasy połóż teraz pokrojone oliwki zielone i czarne. Na wierzch wysyp starty ser. Oryginalny przepis mówi o cheddarze, ale do zapiekanek makaronowych doskonale pasują też twarde sery typu gouda. Na serze rozsyp kukurydzę.

Czas na wykorzystanie drugiej połowy kiełbasy. Ułóż ją jako kolejną warstwę. Jeśli przepadasz za oliwkami, je też dołóż.

Tak przygotowane szaszłyki wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 20 minutach możesz je wyciągnąć. Smacznego!

Jeśli szukasz innych pomysłów na przekąski, obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube. 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także