Kuroń ściera je na tarce i dodaje do masy na mielone. Dzięki temu wychodzą bosko soczyste
Nie ulega żadnej wątpliwości, że kotlety mielone to obok kotletów schabowych, jedna z ulubionych potraw, które chętnie przygotowujemy na swój obiad. Można je usmażyć tradycyjnie lub z pewnymi dodatkami. Kotlety mielone z pieczarkami to jednak przysmak, jakich mało. Swoim przepisem podzielił się z nami Jakub Kuroń.
Soczyste i delikatne - dlaczego warto usmażyć kotlety mielone z pieczarkami?
Są pyszne, pożywne i stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych kotletów schabowych. Na pewno, w pewnym stopniu, również urozmaicą nasz obiad. Ten jeden prosty i dostępny w każdym sklepie dodatek w postaci pieczarek sprawi, że kotlety będą soczyste i delikatne. Można pokusić się o stwierdzenie, że smakują bardziej szlachetnie. Dodatek musztardy sprawi, że smak wieprzowiny będzie podkreślone, a kotlety mielone z pieczarkami staną się Twoim ulubionym daniem.
Swoją wyjątkową recepturą na to danie, postanowił się z nami podzielić Jakub Kuroń - ceniony kucharz i ekspert kulinarny. Pojawia się w wielu popularnych programach kulinarnych, w których prezentuje swoje przepisy na naprawdę różnorodne potrawy. Tym razem, postanowił podzielić się z nami, przepisem na kotlety mielone z pieczarkami. Przygotuj je już dziś!
Jak przygotować kotlety mielone z pieczarkami?
Sam sposób przygotowania nie różni się niczym szczególnym, w porównaniu z tradycyjną wersją kotletów. Cała różnica tkwi w dodatkach. Koniecznie wypróbuj przedstawioną niżej recepturę!
Składniki:
- pół kilograma mięsa mielonego wieprzowego z szynki lub łopatki
- cebula
- łyżka masła
- 200-300 g pieczarek
- czerstwa bułka namoczona w mleku
- 2 łyżeczki musztardy stołowej
- jajko
- sól i czarny pieprz do smaku
- olej do smażenia
- mąka pszenna do obtoczenia kotletów.
Sposób przygotowania:
Jeśli chcesz przygotować pyszne kotlety mielone z pieczarkami, to oczywiste, że musisz rozpocząć od tego tytułowego dodatku. Na patelni należy roztopić masło i następnie wsypać pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zarumieni, to dodajemy starte na tarce o grubych oczkach - pieczarki. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy do momentu odparowania wody. Całość studzimy i następnie dodajemy do mięsa mielonego.
Oprócz pieczarek z cebulą dodajemy tu również pozostałe składniki, w tym musztardę, bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Kolejny krok to dokładne wyrobienie masy, aż stanie się jednolita. Formujemy kotlety mielone z pieczarkami - będzie to o wiele prostsze, jeśli zwilżysz dłonie wodą lub olejem. Tak uformowane kotlety obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, przez około 3 minuty na każdej ze stron. Smacznego!
W Twoich daniach króluje mięso mielone? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na pieczeń z mięsa mielonego w boczku z ziemniaczanym farszem: