Dodaj ją do masy na kotlety i porządnie wymieszaj. Mielone będą nieziemsko puszyste i lekkie

Co zrobić, żeby kotlety mielone nie wyszły suche? Na co zwrócić uwagę? Okazuje się, że jest kilka prostych trików. Dzięki nim twoja potrawa będzie wyjątkowo miękka i soczysta. W prosty sposób wykonasz idealne kotlety mielone.

ObrazekCo zrobić, żeby kotlety mielone były soczyste? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Jak uzyskać soczyste kotlety mielone?

Obrazek
Kotlety - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli zależy ci na soczystych i miękkich kotletach mielonych, warto, abyś zwrócił uwagę na parę kwestii. Okazuje się, że to jak i z czego wykonasz masę mięsną, ma duże znaczenie. Niekiedy warto również dodać do niej parę prostych składników.

  • Dodaj trochę wołowego mięsa

Kotlety mielone często wykonujemy z samego mięsa wieprzowego. Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje kotlety wyjdą soczyste - dodaj do masy na kotlety niewielką ilość mięsa wołowego. Wystarczy, że będzie stanowić około 1/3 całkowitej masy mięsnej.

Poza tym warto wybierać mięso w sprawdzonym sklepie mięsnym. Najlepiej jeśli zmielimy je na miejscu w sklepie, bądź samodzielnie w domu. Taki produkt będzie odznaczał się lepszą jakością od tego uprzednio zmielonego i zapakowanego z supermarketu.

  • Dodaj do masy mięsnej dodatkowy składnik

Niektórzy dodają do kotletów mielonych cukinie. Dzięki temu są one wyjątkowo soczyste. Cukinie wystarczy zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie dodaj ją do masy mięsnej. Zamiast cukinii wiele osób łączy masę mięsną z łyżką śmietany. Niektórzy natomiast uważają, że sekretem soczystych mielonych jest dodanie do masy surowego boczku.

  • Dokładnie wyrabiaj masę mięsną

Okazuje się, że bardzo ważne jest dokładne wyrabianie masy mięsnej. Oznacza to, że powinniśmy poświęcić trochę czasu na prawidłowe połączenie się składników.

Przepis krok po kroku na puszyste mielone

Obrazek
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 700 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 300g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • 120ml mleka
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz
  • bułka tarta

Sposób wykonania:

  1. Obierz cebulę i posiekaj na drobne kawałki. Następnie podsmaż ją delikatnie na patelni. W kolejnym kroku zanurz czerstwą bułkę w mleku. Odstaw ją na około 15 minut do namoczenia. Po tym czasie odsącz ją.
  2. Mięso mielone zmieszaj z cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, śmietaną, odsączoną bułką, jajkiem i przyprawami. Całość dokładnie wyrabiaj rękoma, aż masa będzie jednolita.
  3. Formuj dłonią kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż kotlety z obu stron na średnim ogniu. Gotowe danie świetnie smakuje w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i tartych buraczków.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować kulki z mięsa mielonego z pietruszką i serem krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej