Oto jak skutecznie wyczyścić tłuste plamy z szafki, ściany i kafelków. Kuchnia będzie jak nowa

Jak usunąć tłuste plamy w kuchni? Jak wyczyścić plamy z szafki, ściany i kafelków? Porady i pomysły. W kuchni dzieje się naprawdę wiele, dlatego utrzymanie w niej idealnego porządku to prawdziwe wyzwanie. Są jednak genialne triki, które mogą okazać się bardzo przydatne. Mamy dla Ciebie prosty sposób na wyczyszczenie tłustych plam z szafek i kafli w kuchni.

Obrazek
Ewa

Tłuszcz podczas gotowania osiada często na sprzętach i powierzchniach, tworząc nieprzyjemną, lepką warstwę. Oczywiście, w kuchni najważniejsza jest systematyczność- lepiej zapobiegać niż leczyć. Co jeśli jednak przeoczyliśmy kilka zanieczyszczeń? Zobacz, jak wyczyścić kuchnię domowymi sposobami.

Obrazek

Czym usunąć tłuste plamy w kuchni?

  • ciepłą wodę
  • ręcznik papierowy
  • płyn do mycia naczyń
  • gąbkę do mycia naczyń
  • szklankę sody oczyszczonej
  • ocet
  • 2 czyste ścierki

Usuwanie tłustych plam w kuchni. Krok po kroku

  1. Natychmiast usuń tłuste plamy z zabrudzonej powierzchni, używając do tego celu ręcznik papierowy.
  2. Następnie zanurz czystą gąbkę do naczyń w ciepłej wodzie i delikatnie namocz zabrudzenie.
  3. Czas na dodane do wody płynu do mycia naczyń. Ponownie przetrzyj zabrudzoną powierzchnię. I to powinno wystarczyć w przypadku mniej uciążliwych plam.
  4. Jeśli potrzebujesz czegoś mocniejszego, przygotuj pastę z sody oczyszczonej (1 szkl.) i ciepłej wody (1 szkl.)
  5. Nałóż pastę na plamę i zostaw do wyschnięcia. Po czym usuń przy pomocy czystej ściereczki.
  6. Jeśli i ten trik nie poradzi sobie z plamą, połącz ciepłą wodę z octem (1:1) i przelej do butelki z atomizerem. Spryskaj plamę i zostaw na 5 minut.
  7. Po tym czasie przetrzyj czyszczone miejsce przy pomocy wilgotnej ściereczki. Następnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
Obrazek
I to wszystko! Żadna plama w kuchni nie będzie Ci już straszna ?
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej