Stawia na nogi lepiej niż rosół. Dodaj do jajecznicy kilka plasterków

Dzień po imprezie wiele osób szuka kulinarnego ratunku na kaca. O ile dobry rosół trzeba przygotować dzień wcześniej, o tyle jajecznicę można zrobić w kilka chwil, na świeżo. Żeby jeszcze lepiej zregenerowała, przed wbiciem jajek usmaż kilka plasterków tej kiełbasy.

Jajecznica z dodatkiem pikantnej hiszpańskiej kiełbasy to hitJajecznica z dodatkiem pikantnej hiszpańskiej kiełbasy to hit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

I nie chodzi o wiejską kiełbasę polską, chociaż oczywiście taka wersja też jest pyszna, a o hiszpańską kiełbasę chorizo. Intensywna w smaku, dość pikantna i doskonale pasująca do dań z jajkami. I polecił mi ją sam Robert Sowa, który chorizo w swojej restauracji N31 używa regularnie m.in. do flaczków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bajgle lepsze niż w Nowym Jorku. Wyczarujesz je w swojej kuchni

Czym wyróżnia się chorizo i jak się z nią obchodzić?

Chorizo produkowane jest z mielonej wieprzowiny, z dodatkiem papryki, czosnku i przypraw. Istnieje wiele odmian, które różnią się składem i sposobami produkcji. Najbardziej cenione jest chorizo iberico, wykonane z mięsa czarnych świń iberyjskich, które mają korzystny wpływ na zdrowie z uwagi na wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych. Chorizo zyskało popularność na całym świecie, nie tylko w Hiszpanii, ale też w Ameryce Łacińskiej. Jest kluczowym składnikiem wielu potraw, takich jak paella czy zupy. Jego charakterystyczny, pikantny smak dobrze komponuje się z delikatnymi składnikami, a jajecznica jest tego najlepszym przykładem.

Jak zrobić jajecznicę z chorizo?

Banalny sposób przygotowania sprawia, że postępując jedynie w odpowiedniej kolejności smażenia, zrobisz najlepszą jajecznicę na nowy rok.

- Jak już ktoś ma to chorizo w lodówce, proszę 3-4 plasterki podsmażyć na patelni, do tego dwa jajka i trochę szczypiorku. Szybko zrozumiemy, czym podniecają się Hiszpanie, robiąc taką jajecznicę rano. A jeśli dodamy jeszcze pomidora, to w ogóle będzie cacy - powiedział szef kuchni w wywiadzie dla Pyszności.
Wybrane dla Ciebie
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi