InspiracjeStawia na nogi lepiej niż rosół. Dodaj do jajecznicy kilka plasterków

Stawia na nogi lepiej niż rosół. Dodaj do jajecznicy kilka plasterków

Dzień po imprezie wiele osób szuka kulinarnego ratunku na kaca. O ile dobry rosół trzeba przygotować dzień wcześniej, o tyle jajecznicę można zrobić w kilka chwil, na świeżo. Żeby jeszcze lepiej zregenerowała, przed wbiciem jajek usmaż kilka plasterków tej kiełbasy.

Jajecznica z dodatkiem pikantnej hiszpańskiej kiełbasy to hit
Jajecznica z dodatkiem pikantnej hiszpańskiej kiełbasy to hit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

I nie chodzi o wiejską kiełbasę polską, chociaż oczywiście taka wersja też jest pyszna, a o hiszpańską kiełbasę chorizo. Intensywna w smaku, dość pikantna i doskonale pasująca do dań z jajkami. I polecił mi ją sam Robert Sowa, który chorizo w swojej restauracji N31 używa regularnie m.in. do flaczków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym wyróżnia się chorizo i jak się z nią obchodzić?

Chorizo produkowane jest z mielonej wieprzowiny, z dodatkiem papryki, czosnku i przypraw. Istnieje wiele odmian, które różnią się składem i sposobami produkcji. Najbardziej cenione jest chorizo iberico, wykonane z mięsa czarnych świń iberyjskich, które mają korzystny wpływ na zdrowie z uwagi na wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych. Chorizo zyskało popularność na całym świecie, nie tylko w Hiszpanii, ale też w Ameryce Łacińskiej. Jest kluczowym składnikiem wielu potraw, takich jak paella czy zupy. Jego charakterystyczny, pikantny smak dobrze komponuje się z delikatnymi składnikami, a jajecznica jest tego najlepszym przykładem.

Jak zrobić jajecznicę z chorizo?

Banalny sposób przygotowania sprawia, że postępując jedynie w odpowiedniej kolejności smażenia, zrobisz najlepszą jajecznicę na nowy rok.

- Jak już ktoś ma to chorizo w lodówce, proszę 3-4 plasterki podsmażyć na patelni, do tego dwa jajka i trochę szczypiorku. Szybko zrozumiemy, czym podniecają się Hiszpanie, robiąc taką jajecznicę rano. A jeśli dodamy jeszcze pomidora, to w ogóle będzie cacy - powiedział szef kuchni w wywiadzie dla Pyszności.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kiełbasakuchnia hiszpańskajajka

Wybrane dla Ciebie