Przepis na surówkę z zaginionych notatek babci. 1 dodatek niesłychanie podbija jej smak
Chyba każda babcia prowadziła kiedyś zeszyt z notatkami, a w nim miała mnóstwo przepisów. Były to tajne receptury na pyszne dania. Dziś właśnie z jedną z nich przychodzimy. Surówka z letnich warzyw z dodatkiem pysznych i aromatycznych przypraw. Oto dokładna lista składników i sposób przygotowania.
26.08.2022 10:45
Tajemniczym składnikiem tej surówki jest aromatyczny czosnek. Jego niewielka ilość podbija smak całej surówki i wydobywa z niej aromat. Tak przygotowany dodatek, jakim jest ta surówka w słoiku z przepisu babci, będzie idealnym dodatkiem do obiadu w jesienne lub zimowe popołudnie.
Surówka babci - idealna za każdym razem
Składniki na surówkę:
- 1 kilogram ogórków
- 1 kilogram pomidorów
- 1 kilogram marchwi
- 1 kilogram kapusty
- 1 kilogram cebuli
Przyprawy:
- 5 łyżeczek soli
- 5 łyżeczek cukru
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka octu
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania surówki:
Przygotuj wszystkie warzywa. Dokładnie je umyj i pokrój w jednolite paski, dodaj oliwę, ocet i posyp solą i cukrem. Wymieszaj wszystko i odstaw na 1 godzinę, aby produkty nasiąkły zalewą. Następnie przygotuj garnek, przełóż do niego warzywa i gotuj przez około 10 minut. Tak przygotowaną surówkę, przełóż do słoików.
Przed umieszczeniem surówki w stolikach, warto je wyparzyć i dokładnie osuszyć, aby pozbyć się wszelkich patogenów. Następnie umieść surówkę w środku i odstaw ją w ciemne, suche miejsce, aby nie miała dostępu do światła i wilgoci. Może stać tam nawet do kilku miesięcy.
Czosnek — właściwości dodatku do surówki
Czosnek jest produktem, który zatrząsnął światem. Wynika to głównie z jego właściwości prozdrowotnych. Zacznijmy od właściwości przeciwzapalnych. Pozwala to na zwalczanie patogenów przez nasz układ odpornościowy. Za takie działanie odpowiadają związki siarkowe, które nadają mu również charakterystyczny smak i zapach.
Wiemy również, że czosnek dodatkowo wpływa na skracanie czasu przeziębienia. Dlatego surówka z dużą ilością warzyw, wzbogacona o czosnek będzie idealnym dodatkiem w jesienne i zimowe dni do naszych posiłków. W tym okresie jesteśmy narażeni na wzmożone infekcje. Spożycie czosnku wpłynie również pozytywnie na osoby z chorobami serca.
Jeśli lubisz takie surówki ze słoika, postaw na niezawodną marchewkę w zalewie octowej, oto film, który przedstawia sposób przygotowania dokładnie krok po kroku: