Świętujemy Światowy Dzień Soku. Pyszny i zdrowy napój zrobisz w domu

Sok to jeden z ulubionych napojów, po które chętnie sięgasz o każdej porze roku. Może być warzywny, przygotowany z owoców, ale również taki, który łączy owoce i warzywa. Niezależnie od tego, jaką opcję preferujesz, warto pić soki regularnie i nie tylko w Światowy Dzień Soku. A czy wiesz, kiedy wypada to święto i jak zrobić domowy sok?

ObrazekŚwiatowy Dzień Soku - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nie ma żadnej wątpliwości, że najlepiej smakuje sok, który został przygotowany samodzielnie. Co ważne, nie zawiera w sobie sztucznych barwników, ani ulepszaczy i dostarcza organizmowi niezwykle cennych witamin i składników odżywczych. I to właśnie w tym tkwi ich największa przewaga, bo sięgasz po to, co naturalne. To dobry moment, by poznać przepis na domowy sok. Okazja ku temu jest naprawdę wyjątkowa. To Światowy Dzień Soku, który najlepiej świętować... sokiem.

Kiedy wypada Światowy Dzień Soku?

W jakim dniu wypada Światowy Dzień Soku? Warto podkreślić, że w każdym roku, jest to ten sam dzień. Oficjalna data Światowego Dnia Soku to dzień 30 maja. To właściwy moment, by przygotować swój ulubiony domowy sok. Jego głównym celem jest upowszechnianie świadomości na temat korzyści płynących z picia soków owocowych i warzywnych. Dzień ten ma na celu promowanie zdrowego stylu życia, zachęcanie do regularnego spożywania soków oraz podkreślanie ich pozytywnego wpływu na zdrowie i dobre samopoczucie.

Dieta sokowa - Pyszności; źródło: Stock
Dieta sokowa - Pyszności; źródło: Stock

Podczas Światowego Dnia Soku organizowane są różnorodne akcje i wydarzenia, zarówno globalne, jak i lokalne, mające na celu edukację i promocję zdrowego odżywiania. W sklepach, restauracjach czy na rynkach często przygotowywane są degustacje soków, warsztaty kulinarne, a także specjalne oferty związane z różnorodnością soków dostępnych na rynku. Światowy Dzień Soku to doskonała okazja, aby podkreślić znaczenie spożywania świeżych soków pełnych witamin, minerałów i innych cennych składników odżywczych.

Dlaczego warto pić domowe soki?

Zanim poznasz przepis na domowy sok, poznaj najważniejsze korzyści, wypływające z picia soków. Świeże soki mają przewagę nad sokami sklepowymi ze względu na zachowanie większej ilości witaminy C, która z czasem ulega utlenianiu i traci swoje właściwości. Warto zdawać sobie sprawę, że soki takie jak pomarańczowy, cytrynowy, mandarynkowy i grejpfrutowy są doskonałym źródłem witaminy C i K.

Oprócz soków warto również sięgać po koktajle, które zawierają więcej błonnika, ponieważ spożywamy w nich całe owoce i warzywa zmiksowane razem. Soki stanowią prawdziwą bombę witaminową, a do tego są pyszne i niezwykle orzeźwiające. Co ważne, można je przygotować z praktycznie wszystkich owoców. Każdy wariant będzie na swój sposób wyjątkowy i oczywiście smaczny.

Świętuj Światowy Dzień Soku i poznaj przepis na domowy sok owocowo-warzywny

Światowy Dzień Soku to właściwy moment, by przygotować sok owocowo-warzywny, według tej najlepszej receptury. Niezbędne będą ulubione owoce i warzywa, a także blender, mikser, sokowirówka lub wyciskarka do owoców. Przygotowując taki napój, dostarczysz swojemu organizmowi wiele witamin i składników odżywczych. Poznaj przepis na domowy sok.

Składniki:

  • 4 małe marchewki
  • 2 buraki czerwone
  • łodyga selera naciowego
  • 3 pomarańcze
  • sok z połowy cytryny
  • kawałek imbiru.
Obrazek
Przelewanie domowego soku - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube sweetsaltykitchen

Sposób przygotowania:

  1. Umyj warzywa i obierz marchewki, buraki, imbir i pomarańcze.
  2. Wyciśnij sok ze wszystkich składników.
  3. Odstaw na 30 minut.
  4. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj i przelej do szklanek.
Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇