Świetna alternatywa dla sklepowej kiełbasy. Jest tak dobra, że będziesz ją robić co tydzień

Oto kiełbasa, która idealnie pasuje do kanapek i różnych dań. Możecie ją również postawić na weselnym lub świątecznym stole. Zakochacie się w niej od pierwszego kęsa. Jest tak pyszna, że będziecie regularnie biegać do sklepu po składniki, aby ją przygotować.

ObrazekSwojska kiełbasa, którą pokochasz od pierwszego kęsa (ADOBE)
Paulina Hermann

Dla wielu osób nie ma nic lepszego niż swojska kiełbaska. Ten produkt szczególnie ukochali sobie mieszkańcy północno-wschodniej części naszego kraju. Mało kto wyobraża sobie bez niej śniadanie lub kolację. Robi się z nią przepyszne kanapki i stawia na uroczystym stole. Zazwyczaj kupujemy kiełbasę w sklepie. Co powiecie jednak na to, by ten mięsny rarytas przygotować samodzielnie?

Swojska kiełbasa, którą pokochasz. Pachnie obłędnie

Często nie znamy składów produktów kupowanych w sklepie. Gdy gotujemy sami, wiemy, jakie składniki wrzucamy do garnka. Tak samo jest w przypadku kiełbaski, którą będziecie mogli przygotować. Kolejny plus to fakt, że kiełbasa jest łatwa w wykonaniu.

Potrzebujesz więc:

1. kilogram udek z kurczaka,

2. łyżeczkę soli,

3. półtorej łyżeczki słodkiej papryki,

4. szczyptę czarnego pieprzu,

5. pół łyżeczki kolendry,

6. łyżeczkę suszonego czosnku,

7. pół litra wody.

Obrazek
Kiełbasa jest prosta w przygotowaniu (Pexel)

Jak zrobić prawdziwie swojską kiełbaskę?

  1. Na początku umyj udka i zdejmij z nich skórę. Mięso oddziel od kości. Kostki zalej wodą i ugotuj z nich bulion. Następnie odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  2. Mięso zmiel w maszynce do mięsa (możesz użyć też blendera kielichowego lub Thermomixa). Dodaj sól, pieprz, słodką paprykę, kolendrę, a także suszony czosnek. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie.
  3. Do farszu wlej ostudzony bulion. Jeszcze raz wymieszaj wszystkie składniki. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 6-8 godzin w chłodne miejsce.
  4. Mięsny farsz włóż do rękawa do pieczenia. Zwiń w kształt cukierka i zwiąż sznurkiem z obu stron.
  5. Kiełbasa powinna być pieczona przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  6. Po tym czasie otwórz rękaw i piecze jeszcze przez pół godziny.

Produkt się nie kruszy, więc łatwo go pokroić na kawałki. Jest bardzo syty i pachnie niesamowicie.

Wybrane dla Ciebie

W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd