15 szalonych i prostych kulinarnych trików, których już nigdy nie zapomnisz
Trików kuchennych nigdy za wiele, dlatego dziś ponownie przychodzimy z dawką ciekawych treści, które mogą przydać się na co dzień w każdej kuchni.
31.07.2018 | aktual.: 18.09.2023 13:00
Niektóre z pomysłów mogą wydawać się wręcz dziwne, ale najważniejsze, że są skuteczne!
#1 Czekoladowa posypka domowej roboty
Przygotowujesz deser i nagle zdajesz sobie sprawę, że posypka czekoladowa właśnie się skończyła? To nie koniec świata. Przy pomocy obieraczki do ziemniaków zetrzyj tabliczkę czekolady i gotowe!
#2 Świeżość jajek zawsze pod kontrolą
Aby sprawdzić czy zakupione przez Ciebie jajka nadają się do użytku, będziesz potrzebować wyłącznie szklanki z wodą. Zanurz jajko w wodzie, jeśli opadnie na dno, spokojnie możesz je wykorzystać. Jeśli zaś jajko zacznie się unosić, to znak, że nie nadaje się już do użytku.
#3 Krojenie cebuli bez płaczu
Przed pokrojeniem cebuli na mniejsze kawałki, rozprowadź sok z limonki zarówno na desce do krojenia, jak i powierzchni noża, który będzie używany. I po kłopocie.
#4 Butelka po winie jako wałek
Tak, to rzeczywiście działa. Jeśli nie masz pod ręką wałka, skutecznie możesz zastąpić go butelką po winie. Proste i genialne jednocześnie!
#5 Słoik po nutelli lub maśle orzechowym jako miska na śniadaniowe płatki
Wiem, początkowo może wydawać Ci się to wręcz niemożliwe, ale uwierz to połączenie skradnie Twoje serce. Kiedy w Twoim słoiku z nutellą lub masłem orzechowym zostaną same resztki, nie wyrzucaj opakowania. Dodaj do niego mleko i płatki śniadaniowe. I proszę prawdziwa uczta jest już gotowa!
#6 Odrobina octu poradzi sobie z każdą plamą
Nie możesz pozbyć się uciążliwych plam z garnków lub patelni? Twój problem skutecznie rozwiąże ocet. Wszystko co musisz zrobić to, dodać ocet do zabrudzonego garnka z gotującą się wodą. Po zagotowaniu zdejmij z palnika i odstaw na bok, aby woda całkowicie ostygła. Na samym końcu przemyj zabrudzone naczynie przy pomocy gąbki i płynu do mycia naczyń.
#7 Świeża sałata na dłużej
Jeśli zakupiona sałata ma nienaruszony trzonek, możesz w bardzo prosty sposób przedłużyć jej użyteczność. Wystarczy, że wstawisz ją do miski z wodą. Dostęp do wody sprawi, że warzywo nie wyschnie zbyt szybko i będzie znacznie dłużej nadawało się do użytku.
#8 Awokado zacznie brązowieć znacznie później
Do pojemnika z awokado wrzuć ćwiartkę cebuli. Zabieg ten spowolni proces utleniania, dzięki czemu awokado zacznie brązowieć znacznie później. Przechowuj w lodówce.
#9 Skuteczny trik na otworzenie kokosa
Po wywierceniu otworu i pozbyciu się wody, umieść kokos w piekarniku na 10-15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza). Proces ten powinien spowodować pęknięcie skorupy i oddziele jej zawartości.
#10 Świeżość cebuli wydłużona przy pomocy masła
Aby wydłużyć termin przydatności cebuli, posmaruj jej wewnętrze kawałki masłem. Tak zabezpieczoną cebulę przechowuj w lodówce.
#11 Dodatkowe zabezpieczenie do robota kuchennego
Weź jednorazowy talerzyk i zrób w nim dwa otwory. Połącz z mikserem, tak aby uzyskać efekt "pokrywki". Dzięki takiemu rozwiązaniu, Twoja kuchnia będzie lśnić czystością, bez kilku godzin spędzonych na czyszczeniu bałaganu dookoła.
#13 Szpinak i sałata jak nowe
Umieść sałatę lub szpinak w pojemniku, dodając jednocześnie kawałki ręcznika papierowego, które będą pochłaniać wilgoć. Tym samym dwukrotnie wydłużysz termin użyteczności swojej zieleniny.
#14 Banany i folia spożywcza?
To kolejny trik, który pomoże Ci wydłużyć okres przydatności owoców i warzyw. Wszystko co musisz zrobić, to wyciągnąć banany z opakowania i zawinąć ich ogonki w folię aluminiową. Dzięki tej sztuczce banany będą nadawać się do wykorzystania nawet do 4 dni dłużej.
#15 Roztopiony ser na burgerze w kika sekund
Ułóż plaster sera na wierzchu mięsa, które jest już podpieczone. Następnie skropl go delikatnie wodą i przykryj pokrywką na kilka sekund. Zabieg ten skutecznie roztopi ser.