Wegetariańskie szaszłyki z tofu i dipem z fety i jogurtu błyskawicznie znikną z grilla. Pyszne, lekkie i proste

Płatna współpraca z siecią sklepów Netto.

Szaszłyki z tofu i warzywami- PysznościSzaszłyki z tofu i warzywami- Pyszności
Ewa

Wegetariańskie szaszłyki z warzywami i tofu to przepis, którego nie może zabraknąć na grillu. W towarzystwie pysznego dipu smakują wybornie.

Chociaż na patyczki najczęściej nadziewamy mięso i warzywa, to w lekkiej, wegetariańskiej wersji szaszłyki mogą smakować również dobrze. Moim sekretem jest prosta marynata z miodu, cytryny i octu balsamicznego, w której zanurzam kawałki tofu i warzyw. Kolorowe szaszłyczki przyciągają wzrok i aż proszą się o zjedzenie. To świetny patent, aby przy dość tłustym grillowaniu pojawiła się również porcja kolorowych warzyw. Dodatkową zachętą do zjedzenia jest prosty dip na bazie jogurtu i fety, który idealnie pasuje nie tylko do samych szaszłyków, ale również innych dań z grilla.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym wideo:

Szaszłyki z tofu i warzywami

Składniki:

               
  • 4 marchewki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 360 g tofu
  • 4 szalotki
  • 1 cukinia
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 2 cm imbiru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • sól/pieprz do smaku

Dip

         
  • 200 g feta
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 cytryny - sok
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Pomidorki koktajlowe kroję na pół.

2. Przygotowuję marynatę: do miski dodaję posiekana natkę pietruszki, miód, starty imbir, skórkę z cytryny, dobrej jakości oliwę z oliwek oraz ocet balsamiczny. Wciskam sok z cytryny, doprawiam solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam.

Marynata do warzyw- Pyszności
Marynata do warzyw- Pyszności

3. Tofu kroję w dużą kostkę i przekładam do dużej miski. Dodaję pokrojoną marchewkę, pomidorki koktajlowe, cukinię oraz plastry szalotki i zalewam całość przygotowaną marynatą. Dokładnie mieszam i posypuję sezamem. Warzywa możesz przygotować kilka godzin, a nawet wieczór wcześniej, aby dobrze przeszły smakiem marynaty. Nie krój ich też w zbyt małe kawałki, bo nadziewanie na patyk będzie trudne.

Obrazek
Szaszłyki z tofu i warzywami- Pyszności

4. Na długie patyki do szaszłyków nadziewam warzywa i tofu. Układam na rozgrzanym grillu i grilluję przez 10-15 minut, co jakiś czas przekręcając, aby równomiernie się podpiekły.

Szaszłyki z tofu i warzywami- Pyszności
Szaszłyki z tofu i warzywami- Pyszności

5. W międzyczasie przygotowuję dip. W misce rozdrabniam ser feta, dodaję jogurt naturalny, oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Całość blenduję.

Dip z serem feta- Pyszności
Dip z serem feta- Pyszności

6. Upieczone szaszłyki polewam gotowym dipem i podaję moim bliskim. Znikają błyskawicznie, nawet jeśli na grillu goszczą sami mięsożercy. Śmietankowy sos świetnie pasuje też do grillowanego kurczaka lub karkówki.Smacznego!

Obrazek
Szaszłyki z tofu i warzywami- Pyszności

Płatna współpraca z siecią sklepów Netto.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej