Wegetariańskie szaszłyki z tofu i dipem z fety i jogurtu błyskawicznie znikną z grilla. Pyszne, lekkie i proste
Płatna współpraca z siecią sklepów Netto.
19.06.2023 | aktual.: 08.08.2023 13:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wegetariańskie szaszłyki z warzywami i tofu to przepis, którego nie może zabraknąć na grillu. W towarzystwie pysznego dipu smakują wybornie.
Chociaż na patyczki najczęściej nadziewamy mięso i warzywa, to w lekkiej, wegetariańskiej wersji szaszłyki mogą smakować również dobrze. Moim sekretem jest prosta marynata z miodu, cytryny i octu balsamicznego, w której zanurzam kawałki tofu i warzyw. Kolorowe szaszłyczki przyciągają wzrok i aż proszą się o zjedzenie. To świetny patent, aby przy dość tłustym grillowaniu pojawiła się również porcja kolorowych warzyw. Dodatkową zachętą do zjedzenia jest prosty dip na bazie jogurtu i fety, który idealnie pasuje nie tylko do samych szaszłyków, ale również innych dań z grilla.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym wideo:
Szaszłyki z tofu i warzywami
Składniki:
- 4 marchewki
- 10 pomidorków koktajlowych
- 360 g tofu
- 4 szalotki
- 1 cukinia
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- 2 cm imbiru
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka ziaren sezamu
- sól/pieprz do smaku
Dip
- 200 g feta
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1/2 cytryny - sok
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Pomidorki koktajlowe kroję na pół.
2. Przygotowuję marynatę: do miski dodaję posiekana natkę pietruszki, miód, starty imbir, skórkę z cytryny, dobrej jakości oliwę z oliwek oraz ocet balsamiczny. Wciskam sok z cytryny, doprawiam solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam.
3. Tofu kroję w dużą kostkę i przekładam do dużej miski. Dodaję pokrojoną marchewkę, pomidorki koktajlowe, cukinię oraz plastry szalotki i zalewam całość przygotowaną marynatą. Dokładnie mieszam i posypuję sezamem. Warzywa możesz przygotować kilka godzin, a nawet wieczór wcześniej, aby dobrze przeszły smakiem marynaty. Nie krój ich też w zbyt małe kawałki, bo nadziewanie na patyk będzie trudne.
4. Na długie patyki do szaszłyków nadziewam warzywa i tofu. Układam na rozgrzanym grillu i grilluję przez 10-15 minut, co jakiś czas przekręcając, aby równomiernie się podpiekły.
5. W międzyczasie przygotowuję dip. W misce rozdrabniam ser feta, dodaję jogurt naturalny, oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Całość blenduję.
6. Upieczone szaszłyki polewam gotowym dipem i podaję moim bliskim. Znikają błyskawicznie, nawet jeśli na grillu goszczą sami mięsożercy. Śmietankowy sos świetnie pasuje też do grillowanego kurczaka lub karkówki.Smacznego!
Płatna współpraca z siecią sklepów Netto.