Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?
Szuflada pod piekarnikiem – zastosowanie, do czego służy? Większość piekarników wyposażona jest w dodatkową przestrzeń (szuflada pod piekarnikiem). Przyjęło się, że wykorzystujemy ją do przechowywania patelni i garnków. Okazuje się jednak, że ma ukrytą funkcję. Raz ją poznasz – będziesz z niej korzystać już zawsze.
24.03.2022 | aktual.: 05.08.2023 12:28
Niepozorny schowek w większości kuchenek nie jest tylko kolejną szufladą. Co można z nim zrobić? Czego pod żadnym pozorem nie przechowywać w tej szufladzie?
Szuflada pod piekarnikiem – zastosowanie
Odkąd sięgam pamięcią, wszystkie kuchenki w moim domu rodzinnym były wyposażone w dodatkową szufladę. I zarówno u mnie, jak i w rodzinie, czy sąsiedztwie, gospodynie domowe przechowywały w nich sprzęty związane z pieczeniem.
Było to dla mnie czymś oczywistym, dlatego zrozumiesz, kiedy powiem, że przeżyłam prawdziwy szok, gdy w końcu poznałam prawdę na temat tajemniczego schowka.
Uświadomiła mnie przyjaciółka, która niedawno wróciła na stałe do Polski i jest w trakcie remontu swojej kuchni. Podczas rozmowy na temat sprzętów kuchennych, zaczęłyśmy wymieniać zalety tradycyjnych piekarników.
Do czego służy szuflada pod piekarnikiem? Jakie ma zastosowanie? Kiedy temat zszedł na piekarnik, okazało się, że szuflada pod piekarnikiem to tak naprawdę ocieplająca przestrzeń, która służy do utrzymania temperatury potraw przygotowanych w piekarniku, których nie chcemy od razu podać, bądź zostawiamy kilka porcji dla spóźnionych gości.
Do szuflady pod piekarnikiem można wkładać np. ziemniaki, czekając, aż upiecze się mięso, lub odwrotnie. Niektórzy zapytają – a nie można po prostu zostawić takiego dania w piekarniku? Teoretycznie można, ale różnica jest taka, że w piekarniku potrawa wyschnie, a szuflada trzyma ciepło i wilgotność.
Czego nie przechowywać w szufladzie pod piekarnikiem?
Chociaż w wielu domach szuflada pod piekarnikiem służy do przechowywania, to eksperci ostrzegają: nie przechowuj tam łatwopalnych rzeczy, bo może skończyć się to tragedii. Producenci odradzają przechowywania tam czegokolwiek, co nie jest potrawą, której ciepło chcemy zatrzymać.