Ta zupa działa jak balsam na jelita. Ja dodaję do niej też pikantne warzywo i jest jeszcze zdrowsza

Zupa ogórkowa to smak dzieciństwa. Pyszna, lekko kwaśna, od razu przenosi do domowej kuchni mamy albo babci. A co najlepsze – nie tylko smakuje, ale też świetnie działa na organizm. Kiszone ogórki robią swoje, a jeden dodatek sprawia, że zupa staje się jeszcze zdrowsza.

Aromatyczna zupa ogórkowaAromatyczna zupa ogórkowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Magdalena Gałkiewicz

Zupa ogórkowa od lat gości na polskich stołach. Dla wielu to smak dzieciństwa, ale coraz częściej doceniamy ją również za prozdrowotne właściwości. Klucz tkwi w kiszonych ogórkach, które są naturalnym źródłem probiotyków. To właśnie one sprawiają, że ogórkowa działa na jelita jak balsam. Dodatek czosnku może wydawać się nietypowy, ale naprawdę warto zaryzykować – nadaje zupie głębszego smaku i dorzuca coś dobrego dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W spiżarni zajmują honorowe miejsce. Ogórki w chińskiej zalewie robię na okrągło

Ogórki kiszone a jelita

Ogórki kiszone to naturalne źródło bakterii kwasu mlekowego, które wspierają mikroflorę jelitową. Regularne jedzenie ogórkowej może więc nie tylko poprawić trawienie, ale też wzmocnić odporność i złagodzić dolegliwości układu pokarmowego. W procesie kiszenia powstają cenne probiotyki, a same kiszonki są bogate w witaminy z grupy B, witaminę C oraz minerały, takie jak potas i magnez. To wszystko sprawia, że ogórkowa może być prawdziwym wsparciem dla zdrowia jelit.

Czosnek w zupie ogórkowej

Czosnek jest znany z silnych właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych. Zawiera allicynę, czyli naturalny związek o działaniu podobnym do antybiotyku. Kilka ząbków dodanych do zupy sprawia, że staje się jeszcze bardziej przyjazna dla jelit. Co ważne, czosnek pomaga w walce z patogenami, ale nie szkodzi dobroczynnym bakteriom obecnym w kiszonkach. Dodaje też lekkiej ostrości i głębi smaku, ale warto zachować umiar — może z łatwością zdominować całą zupę.

Przepis na zupę ogórkową z czosnkiem

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego bez kości,
  • 3–4 ogórki kiszone,
  • 3–4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • ćwiartka małego selera,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.,
  • pęczek świeżego koperku,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli,
  • 2,5 l wody.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw zagotuj w dużym garnku wodę, a gdy zacznie wrzeć, włóż mięso i zbierz pianę.
  2. Następnie pokrój w kostkę seler i pietruszkę oraz natnij cebulę na krzyż. Wszystko dodaj do garnka z mięsem i wrzuć liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Gotuj 30 minut.
  4. Pokrój marchewkę w plastry i dodaj do zupy.
  5. Po kolejnych 20 minutach dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę.
  6. W międzyczasie zetrzyj ogórki kiszone na tarce o grubych oczkach.
  7. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i duś ogórki przez około 10 minut, aż lekko zmiękną.
  8. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj podduszone ogórki do zupy.
  9. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj śmietanę z mąką na gładką masę.
  10. Następnie stopniowo wlewaj ją do zupy, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek.
  11. Gotuj całość jeszcze 2–3 minuty, po czym zdejmij garnek z ognia.
  12. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj rozgnieciony czosnek oraz świeżo posiekany koperek – najlepiej tuż przed podaniem, by zachować ich aromat i smak.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟