Ta zupa zbawiennie wpływa na jelita i pomaga schudnąć. Babcie często ją gotowały, a ja dodaję 1 ekstra składnik

To jedna z tych zup, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa, ale ma też jeszcze jedną, równie ważną zaletę — to prawdziwa bomba zdrowotna dla jelit. Dzięki jednemu dodatkowi dobrze znanemu z babcinej kuchni staje się nie tylko bardziej sycąca, ale i jeszcze smaczniejsza.

Ta zupa zbawiennie wpływa na jelita i pomaga schudnąć. Ta zupa zbawiennie wpływa na jelita i pomaga schudnąć.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666

Z tak niepozornego warzywa jak kapusta można z łatwością przygotować pyszną i wyjątkowo zdrową zupę, jaką jest kapuśniak. Tradycyjnie gotowany na bazie kiszonej kapusty, stanowi bogate źródło witaminy C i błonnika, co czyni go idealnym wyborem na chłodniejsze dni. Jeśli rezygnujesz z mięsa, świetnym dopełnieniem do tej zupy będzie soczewica, która jest wartościowym źródłem białka, a przy tym doskonale komponuje się z kwaśnym smakiem zupy.

Szarpany kurczak w kukurydzianych tacos domowej roboty. Z wyrazistym sosem jogurtowym smakuje najlepiej

Naturalne wsparcie dla jelit

Kapusta kiszona, będąca głównym składnikiem kapuśniaku, jest znana ze swoich właściwości zdrowotnych. Proces fermentacji, któremu poddawana jest kapusta, prowadzi do powstania bakterii kwasu mlekowego, które wspierają zdrowie jelit. Probiotyki te pomagają w utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej, co jest kluczowe dla prawidłowego trawienia i wchłaniania składników odżywczych. Kapuśniak należy do tych zup, które warto na stałe wprowadzić do swojego jadłospisu, ponieważ może przyczynić się do poprawy funkcjonowania układu pokarmowego i zwiększenia odporności organizmu.

Przepis na zupę kapuśniak z soczewicą

Składniki:

  • 1,5 l wody,
  • 500 g ziemniaków,
  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 50g suchej soczewicy,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta kminku w ziarnach,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania warzyw: obierz ziemniaki, marchewkę, pietruszkę oraz cebulę.
  2. Pokrój ziemniaki i warzywa korzeniowe w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę na małym ogniu.
  3. Gdy się delikatnie zarumieni, dodaj marchewkę i pietruszkę, smaż przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  4. Następnie wrzuć do garnka suchą soczewicę, pokrojone ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, kminek oraz szczyptę soli i pieprzu.
  5. Zalej wszystko około 1,5 litra wody i zagotuj.
  6. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
  7. W międzyczasie przepłucz lekko kapustę kiszoną, jeśli jest bardzo kwaśna, a następnie odciśnij ją z nadmiaru soku i posiekaj na mniejsze kawałki.
  8. Możesz ją krótko podsmażyć na suchej patelni lub dodać bezpośrednio do zupy.
  9. Wrzuć kapustę do garnka i gotuj kolejne 20-25 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie, a smaki się połączą.
  10. Na koniec spróbuj zupy i ewentualnie dopraw ją jeszcze do smaku. Kapuśniak najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie aromaty się przegryzą.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥