Tajny przepis z McDonald's. Bez trudu zrobisz go w swojej kuchni
McDonald's to najpopularniejsza restauracja fast-food na całym świecie. Pomimo tego, że posiłki tu serwowane mają swoich zwolenników i przeciwników, to niektóre dania możesz z powodzeniem przygotować w swoim własnym domu. Masz tu pełną kontrolę i wiesz, co jesz. Poznaj tajny przepis z McDonalda na wyjątkowe danie, które znajduje się w menu tej amerykańskiej sieci fast-food.
12.01.2023 20:04
Tajny przepis z McDonald's - czyli jak przygotować bardzo chrupiącego ziemniaka?
Pomimo tego, że popisowym daniem McDonalda są przede wszystkim hamburgery i cheeseburgery, to coraz częściej w menu można znaleźć również inne dania. Są śniadania, sałatki, czy przekąski, które miłośnicy tej restauracji po prostu uwielbiają. Jeśli należycie do tego grona, to z pewnością zainteresuje was tajny przepis z McDonalda. Nie zaprezentujemy tu przepisu na Big Maca czy Burgera Drwala, ale na bardzo chrupiącego ziemniaka z dodatkiem czosnku, parmezanu i bekonu. To danie wprawi was w zachwyt. Najlepiej będzie, gdy przekonacie się sami!
Poznajcie tajny przepis z McDonalda na bardzo chrupiącego ziemniaka!
Skoro ziemniaki należą do kategorii popularnych dodatków do dań obiadowych w Polsce, to dlaczego nie przygotować go właśnie w takiej formie? Będzie smacznie i zupełnie tak, jak w popularnej restauracji sieci fast-food. Dodatek czosnku, parmezanu i bekonu powoduje, że takie ziemniaki smakują naprawdę wyjątkowo!
Składniki:
- kilogram ziemniaków
- łyżka soli
- woda
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- wędzona papryka - 2 łyżeczki
- 70 ml oliwy z oliwek
- pół łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego
- 3 ząbki czosnku
- 60 g parmezanu
- boczek
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Tajny przepis z McDonald's to coś naprawdę wyjątkowego. Rozpoczynamy od umycia ziemniaków i przekrojenia ich na pół. Następnie wrzucamy je do garnka, dodajemy sól, zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie odcedzamy je i odstawiamy do wystygnięcia. Do miski dodajemy wędzoną paprykę, zioła prowansalskie, pieprz, oliwę, przeciśnięty czosnek, starty parmezan i wszystko dokładnie mieszamy. Do miski przekładamy ziemniaki i przykładając talerz z wierzchu, wszystko dokładnie mieszamy.
Teraz czas na pieczenie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią "zamarynowane" ziemniaki. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termoobiegiem. Ostatnia czynność po upieczeniu to podsmażenie plastrów boczku na patelni. Następnie kroimy je drobno i wraz z posiekaną natką pietruszki posypujemy nimi nasze ziemniaki. Danie jest już gotowe. Smacznego!
A co powiesz na kulki drobiowe w chrupiącym cieście francuskim? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: