Tajny przepis z McDonald's. Bez trudu zrobisz go w swojej kuchni

McDonald's to najpopularniejsza restauracja fast-food na całym świecie. Pomimo tego, że posiłki tu serwowane mają swoich zwolenników i przeciwników, to niektóre dania możesz z powodzeniem przygotować w swoim własnym domu. Masz tu pełną kontrolę i wiesz, co jesz. Poznaj tajny przepis z McDonalda na wyjątkowe danie, które znajduje się w menu tej amerykańskiej sieci fast-food.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Tajny przepis z McDonald's - czyli jak przygotować bardzo chrupiącego ziemniaka?

Pomimo tego, że popisowym daniem McDonalda są przede wszystkim hamburgery i cheeseburgery, to coraz częściej w menu można znaleźć również inne dania. Są śniadania, sałatki, czy przekąski, które miłośnicy tej restauracji po prostu uwielbiają. Jeśli należycie do tego grona, to z pewnością zainteresuje was tajny przepis z McDonalda. Nie zaprezentujemy tu przepisu na Big Maca czy Burgera Drwala, ale na bardzo chrupiącego ziemniaka z dodatkiem czosnku, parmezanu i bekonu. To danie wprawi was w zachwyt. Najlepiej będzie, gdy przekonacie się sami!

Obrazek
Ziemniaki grillowanie - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale Webspoon PL

Poznajcie tajny przepis z McDonalda na bardzo chrupiącego ziemniaka!

Skoro ziemniaki należą do kategorii popularnych dodatków do dań obiadowych w Polsce, to dlaczego nie przygotować go właśnie w takiej formie? Będzie smacznie i zupełnie tak, jak w popularnej restauracji sieci fast-food. Dodatek czosnku, parmezanu i bekonu powoduje, że takie ziemniaki smakują naprawdę wyjątkowo!

Składniki:

  • kilogram ziemniaków
  • łyżka soli
  • woda
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • wędzona papryka - 2 łyżeczki
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 60 g parmezanu
  • boczek
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Tajny przepis z McDonald's to coś naprawdę wyjątkowego. Rozpoczynamy od umycia ziemniaków i przekrojenia ich na pół. Następnie wrzucamy je do garnka, dodajemy sól, zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie odcedzamy je i odstawiamy do wystygnięcia. Do miski dodajemy wędzoną paprykę, zioła prowansalskie, pieprz, oliwę, przeciśnięty czosnek, starty parmezan i wszystko dokładnie mieszamy. Do miski przekładamy ziemniaki i przykładając talerz z wierzchu, wszystko dokładnie mieszamy.

Obrazek
Przygotowanie pieczonych ziemniaków - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Webspoon PL

Teraz czas na pieczenie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią "zamarynowane" ziemniaki. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termoobiegiem. Ostatnia czynność po upieczeniu to podsmażenie plastrów boczku na patelni. Następnie kroimy je drobno i wraz z posiekaną natką pietruszki posypujemy nimi nasze ziemniaki. Danie jest już gotowe. Smacznego!

A co powiesz na kulki drobiowe w chrupiącym cieście francuskim? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej