NewsyTam gromadzą się pasożyty. Jeśli nie chcesz się zatruć, lepiej nie jedz

Tam gromadzą się pasożyty. Jeśli nie chcesz się zatruć, lepiej nie jedz

Nie cały kurczak nadaje się do jedzenia - Pyszności; foto: Adobe Stock
Nie cały kurczak nadaje się do jedzenia - Pyszności; foto: Adobe Stock
21.07.2023 14:08

Mięso kurczaka to wdzięczny produkt, który łatwo zamienić w smaczny posiłek. Okazuje się jednak, że dwie jego części totalnie nie nadają się do gotowania. Obecnych w nich pasożytów nie wykurzy nawet obróbka termiczna, dlatego lepiej nie ryzykuj i nie wrzucaj ich na ruszt. 

Kurczak ma smaczne mięso, które stanowi podstawę niezliczonej ilości różnych przepisów. Pieczone udka, panierowana pierś i oczywiście rosół to jedynie kropla w morzu przykładów obecności tego produktu w menu prawie każdego Polaka. Drób jest stosunkowo łatwy w obróbce, smakuje niemal każdemu i jest relatywnie tani. Na pierwszy rzut oka — same zalety i zero ograniczeń.

Kurczak to jedno z ulubionych mięs Polaków - Pyszności; foto: Canva
Kurczak to jedno z ulubionych mięs Polaków - Pyszności; foto: Canva

A jednak podczas przyrządzania dań z kurczaka należy trzymać się kilku podstawowych zasad. Po pierwsze — nic na surowo. W przeciwieństwie do ryb czy wołowiny od tej reguły po prostu nie ma wyjątku. Po drugie — ostrożne mycie lub po prostu jego brak. Drobnoustroje niszczy wysoka temperatura, ale jeśli podczas mycia rozniesiemy je po kuchni, konsekwencje mogą być fatalne. I w końcu trzecia zasada, o której mało kto wie.

Te dwie części kurczaka nie nadają się do jedzenia

Kiedy w ręce wpadnie nam cała tusza kurczaka, to może oznaczać tylko jedno: szykuje się ostre gotowanie i mocna wyżerka. Nie można jednak zlekceważyć wtedy tego, o czym trąbią specjaliści żywieniowi. Dwie części nie są przeznaczone do jedzenia. Znajduje się w nich bowiem mnóstwo pasożytów. 

Ogon kurczaka może zawierać pasożyty - Pyszności; foto: Canva
Ogon kurczaka może zawierać pasożyty - Pyszności; foto: Canva

Chodzi tu o płucka i ogon kurczaka. Niektórzy używają tych pierwszych do przyrządzenia np. gulaszu. Nie możemy tego polecić. Znajduje się w nich dużo pasożytów odpornych na temperaturę, a jednocześnie szkodliwych dla ludzkiego organizmu. Ta sama zasada dotyczy ogonów. Chociaż na pierwszy rzut oka mogą się one wydawać dobrym pomysłem na obiad — są tłuste i różowe — to istnieje duże prawdopodobieństwo, że taka uczta zakończy się zatruciem żołądkowym. O wiele lepiej postawić na białe mięso kurczaka — czyli piersi, lub ciemne — udka i podudzia. 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także