Tanie, szybkie i prostsze niż myślisz. Znajomi będą prosić o przepis

Sajgonki to jedno z najpopularniejszych dań nie tylko w Chinach, ale i w innych krajach Azji Południowo-Wschodniej. Na pozór ich przygotowanie wydawać może się trudne, ale z naszym przepisem poradzi sobie każdy!

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Weronika

Jak zrobić sajgonki?

Sajgonki z mięsem mielonym to jedna z odmian tzw. spring rollsów, która ma postać naleśników przygotowywanych z papieru ryżowego. Są one zwijane tak, jak nasze klasyczne krokiety. Możemy również przygotować je w wersji wegetariańskiej, wyłącznie z dodatkiem warzyw lub z tofu. Dużą popularnością w azjatyckich krajach cieszą się także sajgonki z krewetkami. Sajgonki możemy zaserwować zarówno w wersji niesmażonej tzw. surowej, która jest mniej kaloryczna i zdrowsza, jak i w wersji smażonej, wówczaa będą chrupiące.

Sajgonki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 gramów mielonego mięsa
  • opakowanie papieru ryżowego
  • 2 marchewki
  • 200 gram makaronu ryżowego cienkiego np. vermicelli
  • 3 ząbki czosnku
  • świeża kolendra
  • 1 cebula
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.
  2. Cebulę i marchewkę kroimy w paski, a następnie dodajemy do mięsa. Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy go do mięsa z warzywami. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Do garnka nalewamy ciepłą wodę, która posłuży nam do moczenia papieru ryżowego.
  4. Bierzemy pierwszy płat papieru, moczymy go, aż stanie się delikatnie lepki i rozkładamy na płaskim blacie. Farsz nakładamy na środek papieru i zawijamy go tak, jak gołąbki. Tak postępujemy aż do momentu, gdy wykorzystamy cały farsz.
  5. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Oleju musi być na tyle, aby sajgonki mogły w nim "pływać". Gdy olej się rozgrzeje, ostrożnie zanurzamy w nim sajgonkę i smażymy do momentu, aż zbrązowieje. Ostrożnie wyjmuje i pozostawiamy na chwilę do wystygnięcia. Smacznego!

Przygotuj duszoną karkówkę z cebulą w sosie własnym. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej