PrzepisTanie, szybkie i prostsze niż myślisz. Znajomi będą prosić o przepis

Tanie, szybkie i prostsze niż myślisz. Znajomi będą prosić o przepis

Sajgonki to jedno z najpopularniejszych dań nie tylko w Chinach, ale i w innych krajach Azji Południowo-Wschodniej. Na pozór ich przygotowanie wydawać może się trudne, ale z naszym przepisem poradzi sobie każdy!

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Weronika

27.03.2023 20:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak zrobić sajgonki?

Sajgonki z mięsem mielonym to jedna z odmian tzw. spring rollsów, która ma postać naleśników przygotowywanych z papieru ryżowego. Są one zwijane tak, jak nasze klasyczne krokiety. Możemy również przygotować je w wersji wegetariańskiej, wyłącznie z dodatkiem warzyw lub z tofu. Dużą popularnością w azjatyckich krajach cieszą się także sajgonki z krewetkami. Sajgonki możemy zaserwować zarówno w wersji niesmażonej tzw. surowej, która jest mniej kaloryczna i zdrowsza, jak i w wersji smażonej, wówczaa będą chrupiące.

Sajgonki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 gramów mielonego mięsa
  • opakowanie papieru ryżowego
  • 2 marchewki
  • 200 gram makaronu ryżowego cienkiego np. vermicelli
  • 3 ząbki czosnku
  • świeża kolendra
  • 1 cebula
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.
  2. Cebulę i marchewkę kroimy w paski, a następnie dodajemy do mięsa. Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy go do mięsa z warzywami. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Do garnka nalewamy ciepłą wodę, która posłuży nam do moczenia papieru ryżowego.
  4. Bierzemy pierwszy płat papieru, moczymy go, aż stanie się delikatnie lepki i rozkładamy na płaskim blacie. Farsz nakładamy na środek papieru i zawijamy go tak, jak gołąbki. Tak postępujemy aż do momentu, gdy wykorzystamy cały farsz.
  5. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Oleju musi być na tyle, aby sajgonki mogły w nim "pływać". Gdy olej się rozgrzeje, ostrożnie zanurzamy w nim sajgonkę i smażymy do momentu, aż zbrązowieje. Ostrożnie wyjmuje i pozostawiamy na chwilę do wystygnięcia. Smacznego!

Przygotuj duszoną karkówkę z cebulą w sosie własnym. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: