Oto kolejny pomysł na pyszny obiad w wydaniu fit! Tym razem w roli głównej wystąpi bakłażan i cukinia.
Pyszności
05.02.2019 | aktual.: 09.09.2020 19:48
Składniki:
2 szt. bakłażan zgrillowany
1 szt. cukinia
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny do dekoracji
5-6 szt. pomidorki koktajlowe
800 g pomidory krojone z ziołami
1 łyżeczka kmin rzymski
1 łyżeczka suszone pomidory
1 łyżeczka czosnek
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
200 g brązowy ryż ugotowany
Sposób przygotowania:
1. Podsmaż plastry bakłażana na patelni grillowej. Nie zapomnij dodać oliwy z oliwek.
2. Ułóż plastry bakłażana na dnie formy do pieczenia. Następnie na wierzchu umieść ugotowany ryż.
3. Czas przygotować mieszankę z pomidorami i ziołami. Dodaj do nich przyprawy i dokładnie wymieszaj.
4. Następnie umieść mieszankę w formie do pieczenia. Na wierzchu ułóż plastry cukinii.
5. Dodaj pomidorki koktajlowe i dopraw do smaku. Nie zapomnij również o oliwie z oliwek. Gotową mieszankę umieść na 20 minut w piekarniku (temp. 200 stopni Celsjusza).