Ten krem to punkt obowiązkowy w jesiennym menu. Po mroźnym spacerze wchodzi jak złoto

Rozgrzewająca zupa to coś, czego potrzebuje każdy z nas, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy pogoda nie rozpieszcza. Są proste w przygotowaniu, smaczne i niezwykle pożywne – a każdy przy stole zawsze prosi o dokładkę.

Pyszny krem z burakówPyszny krem z buraków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | vanillla

Zupy krem to samo zdrowie. Tworzą pożywny posiłek, który pomaga nabić dzienną porcję warzyw. Ich przygotowanie jest proste, a do wyboru masz niemal wszystko, co jest pod ręką – od białych warzyw, przez brokuły, dynię, paprykę i pomidory, aż po buraki i to właśnie ta ostatnia wersja należy do moich ulubieńców. Ostatnio dodałam do kremu ser feta, który fantastycznie komponuje się ze słodkimi burakami i wprowadza słony akcent.

Zupa ślepe ryby. Rozgrzewająca i sycąca kartoflanka dla całej rodziny

Krem z buraków

Krem z buraków to jedna z moich ulubionych zup. Buraki wciąż nie goszczą w naszej codziennej diecie tak często, jak mogłyby – przeważnie kojarzą się z surówką lub wigilijnym barszczem. To ogromna szkoda, bo są niezwykle zdrowe i wszechstronne. Dostarczają szeroką gamę minerałów i witamin, w tym E, K, C oraz tych z grupy B, a także żelazo, potas i wapń. Buraki są też źródłem błonnika, który wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej w jelitach, wzmacnia odporność i pomaga w walce z chorobami, co jest szczególnie ważne właśnie teraz, czyli w okresie przeziębień.

Przepis na zupę krem z serem feta

Składniki:

  • 500 g buraków,
  • 480 ml bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g sera feta,
  • 1 łyżka śmietany 12-18 proc.,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 liść laurowy suszony,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • koperek do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i posiekaj drobno cebulę. Na niewielkiej patelni lub w garnku rozgrzej oliwę i podsmaż ją. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez chwilę, uważając, by się nie przypalił.
  2. Buraki dokładnie umyj, obierz i pokrój w kostkę, a następnie dodaj do garnka i smaż razem z resztą przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Zalej całość bulionem i dorzuć liść laurowy, gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, aż buraki będą miękkie.
  4. Połowę fety wrzuć do zupy.
  5. Wyjmij liść laurowy i zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
  6. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
  7. Odlej kilka łyżek gorącej zupy do osobnej miseczki. Wymieszaj dokładnie ze śmietaną.
  8. Wlej ją stopniowo z powrotem do garnka z zupą.
  9. Wymieszaj całą zupę.
  10. Umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj drobno koperek.
  11. Podawaj w miseczkach, posypując pokruszoną resztą sera feta i koperkiem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża