Ten krem to punkt obowiązkowy w jesiennym menu. Po mroźnym spacerze wchodzi jak złoto
Rozgrzewająca zupa to coś, czego potrzebuje każdy z nas, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy pogoda nie rozpieszcza. Są proste w przygotowaniu, smaczne i niezwykle pożywne – a każdy przy stole zawsze prosi o dokładkę.
Zupy krem to samo zdrowie. Tworzą pożywny posiłek, który pomaga nabić dzienną porcję warzyw. Ich przygotowanie jest proste, a do wyboru masz niemal wszystko, co jest pod ręką – od białych warzyw, przez brokuły, dynię, paprykę i pomidory, aż po buraki i to właśnie ta ostatnia wersja należy do moich ulubieńców. Ostatnio dodałam do kremu ser feta, który fantastycznie komponuje się ze słodkimi burakami i wprowadza słony akcent.
Zupa ślepe ryby. Rozgrzewająca i sycąca kartoflanka dla całej rodziny
Krem z buraków
Krem z buraków to jedna z moich ulubionych zup. Buraki wciąż nie goszczą w naszej codziennej diecie tak często, jak mogłyby – przeważnie kojarzą się z surówką lub wigilijnym barszczem. To ogromna szkoda, bo są niezwykle zdrowe i wszechstronne. Dostarczają szeroką gamę minerałów i witamin, w tym E, K, C oraz tych z grupy B, a także żelazo, potas i wapń. Buraki są też źródłem błonnika, który wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej w jelitach, wzmacnia odporność i pomaga w walce z chorobami, co jest szczególnie ważne właśnie teraz, czyli w okresie przeziębień.
Przepis na zupę krem z serem feta
Składniki:
- 500 g buraków,
- 480 ml bulionu warzywnego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g sera feta,
- 1 łyżka śmietany 12-18 proc.,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 liść laurowy suszony,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- szczypta soli,
- świeżo zmielony pieprz,
- koperek do posypania.
Sposób przygotowania:
- Obierz i posiekaj drobno cebulę. Na niewielkiej patelni lub w garnku rozgrzej oliwę i podsmaż ją. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez chwilę, uważając, by się nie przypalił.
- Buraki dokładnie umyj, obierz i pokrój w kostkę, a następnie dodaj do garnka i smaż razem z resztą przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Zalej całość bulionem i dorzuć liść laurowy, gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, aż buraki będą miękkie.
- Połowę fety wrzuć do zupy.
- Wyjmij liść laurowy i zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
- Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
- Odlej kilka łyżek gorącej zupy do osobnej miseczki. Wymieszaj dokładnie ze śmietaną.
- Wlej ją stopniowo z powrotem do garnka z zupą.
- Wymieszaj całą zupę.
- Umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj drobno koperek.
- Podawaj w miseczkach, posypując pokruszoną resztą sera feta i koperkiem.