WideoTen pomysł na roladki podpatrzyłam u teściowej. Zajada się nimi cała rodzina

Ten pomysł na roladki podpatrzyłam u teściowej. Zajada się nimi cała rodzina

Roladki schabowe zapiekane na ziemniakach- Pyszności
Roladki schabowe zapiekane na ziemniakach- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
25.09.2023 13:20, aktualizacja: 25.09.2023 13:48

Roladki schabowe zapiekane na ziemniakach z dodatkiem beszamelu i sera to przepis na obiad, którym zachwycisz swoich bliskich. Sprawdzi się również na wyjątkowe okazje. Robi wrażenie, a przygotowanie jest naprawdę proste.

Kiedy moja teściowa postawiła na stole naczynie z tymi roladkami, wszyscy oniemieli z zachwytu. I zachwyt ten pozostał nawet po zjedzeniu, bo kruche mięso świetnie komponuje się z jajeczno-serowym farszem. Dzięki zapieczeniu na ziemniakach z dodatkiem beszamelu i mozzarelli zyskujemy cały obiad z piekarnika. Uwielbiam ten przepis za to, że przygotowanie go jest naprawdę proste, a na stole prezentuje się niesamowicie efektownie. Dzięki temu sprawdzi się również na uroczyste i specjalne okazje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki schabowe zapiekane z ziemniakami

Składniki:

Roladki:

  • 6 plastrów schabu wieprzowego,
  • 2 jaja ugotowane,
  • cebula podsmażona na maśle,
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 100 g tartej mozzarelli,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Reszta składników:

  • 600 g ziemniaków podgotowanych,
  • 500 ml sosu beszamel,
  • 200 g tartej mozzareli.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Ugotowane jajka ścieram na tarce. Dorzucam posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną cebulkę, starty ser mozzarella oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam solą oraz pieprzem i mieszam.

Farsz do roladek- Pyszności
Farsz do roladek- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Plastry schabu rozwijam, wykładam porcję farszu i zawijam w roladki. Zabezpieczam je wykałaczką i obsmażam na rozgrzanym oleju lub maśle z obu stron, aby się zarumieniły.

Obsmażanie mięsa- Pyszności
Obsmażanie mięsa- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Podsmażone roladki przekładam do żaroodpornego naczynia. Dodaję ugotowane kawałki ziemniaków, polewam beszamelem i posypuję startym serem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 25 minut.

Zapiekane roladki schabowe- Pyszności
Zapiekane roladki schabowe- Pyszności© Licencjodawca

Krok 4: Gotową zapiekankę posypuję natką pietruszki i serwuję na ciepło. Całość podaję dodatkowo z ulubioną sałatką. Smacznego!

Roladki schabowe zapiekane z ziemniakami
Roladki schabowe zapiekane z ziemniakami© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także