Ten pomysł na roladki podpatrzyłam u teściowej. Zajada się nimi cała rodzina

Roladki schabowe zapiekane na ziemniakach z dodatkiem beszamelu i sera to przepis na obiad, którym zachwycisz swoich bliskich. Sprawdzi się również na wyjątkowe okazje. Robi wrażenie, a przygotowanie jest naprawdę proste.

Roladki schabowe zapiekane na ziemniakach- PysznościRoladki schabowe zapiekane na ziemniakach- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Kiedy moja teściowa postawiła na stole naczynie z tymi roladkami, wszyscy oniemieli z zachwytu. I zachwyt ten pozostał nawet po zjedzeniu, bo kruche mięso świetnie komponuje się z jajeczno-serowym farszem. Dzięki zapieczeniu na ziemniakach z dodatkiem beszamelu i mozzarelli zyskujemy cały obiad z piekarnika. Uwielbiam ten przepis za to, że przygotowanie go jest naprawdę proste, a na stole prezentuje się niesamowicie efektownie. Dzięki temu sprawdzi się również na uroczyste i specjalne okazje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pomysł na roladki podpatrzyłam u teściowej. Zajada się nimi cała rodzina

Roladki schabowe zapiekane z ziemniakami

Składniki:

Roladki:

  • 6 plastrów schabu wieprzowego,
  • 2 jaja ugotowane,
  • cebula podsmażona na maśle,
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 100 g tartej mozzarelli,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Reszta składników:

  • 600 g ziemniaków podgotowanych,
  • 500 ml sosu beszamel,
  • 200 g tartej mozzareli.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Ugotowane jajka ścieram na tarce. Dorzucam posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną cebulkę, starty ser mozzarella oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam solą oraz pieprzem i mieszam.

Farsz do roladek- Pyszności
Farsz do roladek- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Plastry schabu rozwijam, wykładam porcję farszu i zawijam w roladki. Zabezpieczam je wykałaczką i obsmażam na rozgrzanym oleju lub maśle z obu stron, aby się zarumieniły.

Obsmażanie mięsa- Pyszności
Obsmażanie mięsa- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Podsmażone roladki przekładam do żaroodpornego naczynia. Dodaję ugotowane kawałki ziemniaków, polewam beszamelem i posypuję startym serem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 25 minut.

Zapiekane roladki schabowe- Pyszności
Zapiekane roladki schabowe- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Gotową zapiekankę posypuję natką pietruszki i serwuję na ciepło. Całość podaję dodatkowo z ulubioną sałatką. Smacznego!

Roladki schabowe zapiekane z ziemniakami
Roladki schabowe zapiekane z ziemniakami © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser