Ten pomysł na roladki podpatrzyłam u teściowej. Zajada się nimi cała rodzina

Roladki schabowe zapiekane na ziemniakach z dodatkiem beszamelu i sera to przepis na obiad, którym zachwycisz swoich bliskich. Sprawdzi się również na wyjątkowe okazje. Robi wrażenie, a przygotowanie jest naprawdę proste.

Roladki schabowe zapiekane na ziemniakach- PysznościRoladki schabowe zapiekane na ziemniakach- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Kiedy moja teściowa postawiła na stole naczynie z tymi roladkami, wszyscy oniemieli z zachwytu. I zachwyt ten pozostał nawet po zjedzeniu, bo kruche mięso świetnie komponuje się z jajeczno-serowym farszem. Dzięki zapieczeniu na ziemniakach z dodatkiem beszamelu i mozzarelli zyskujemy cały obiad z piekarnika. Uwielbiam ten przepis za to, że przygotowanie go jest naprawdę proste, a na stole prezentuje się niesamowicie efektownie. Dzięki temu sprawdzi się również na uroczyste i specjalne okazje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pomysł na roladki podpatrzyłam u teściowej. Zajada się nimi cała rodzina

Roladki schabowe zapiekane z ziemniakami

Składniki:

Roladki:

  • 6 plastrów schabu wieprzowego,
  • 2 jaja ugotowane,
  • cebula podsmażona na maśle,
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 100 g tartej mozzarelli,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Reszta składników:

  • 600 g ziemniaków podgotowanych,
  • 500 ml sosu beszamel,
  • 200 g tartej mozzareli.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Ugotowane jajka ścieram na tarce. Dorzucam posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną cebulkę, starty ser mozzarella oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam solą oraz pieprzem i mieszam.

Farsz do roladek- Pyszności
Farsz do roladek- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Plastry schabu rozwijam, wykładam porcję farszu i zawijam w roladki. Zabezpieczam je wykałaczką i obsmażam na rozgrzanym oleju lub maśle z obu stron, aby się zarumieniły.

Obsmażanie mięsa- Pyszności
Obsmażanie mięsa- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Podsmażone roladki przekładam do żaroodpornego naczynia. Dodaję ugotowane kawałki ziemniaków, polewam beszamelem i posypuję startym serem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 25 minut.

Zapiekane roladki schabowe- Pyszności
Zapiekane roladki schabowe- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Gotową zapiekankę posypuję natką pietruszki i serwuję na ciepło. Całość podaję dodatkowo z ulubioną sałatką. Smacznego!

Roladki schabowe zapiekane z ziemniakami
Roladki schabowe zapiekane z ziemniakami © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione