Ten pomysł na roladki podpatrzyłam u teściowej. Zajada się nimi cała rodzina
Roladki schabowe zapiekane na ziemniakach z dodatkiem beszamelu i sera to przepis na obiad, którym zachwycisz swoich bliskich. Sprawdzi się również na wyjątkowe okazje. Robi wrażenie, a przygotowanie jest naprawdę proste.
25.09.2023 | aktual.: 25.09.2023 13:48
Kiedy moja teściowa postawiła na stole naczynie z tymi roladkami, wszyscy oniemieli z zachwytu. I zachwyt ten pozostał nawet po zjedzeniu, bo kruche mięso świetnie komponuje się z jajeczno-serowym farszem. Dzięki zapieczeniu na ziemniakach z dodatkiem beszamelu i mozzarelli zyskujemy cały obiad z piekarnika. Uwielbiam ten przepis za to, że przygotowanie go jest naprawdę proste, a na stole prezentuje się niesamowicie efektownie. Dzięki temu sprawdzi się również na uroczyste i specjalne okazje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki schabowe zapiekane z ziemniakami
Składniki:
Roladki:
- 6 plastrów schabu wieprzowego,
- 2 jaja ugotowane,
- cebula podsmażona na maśle,
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki,
- 100 g tartej mozzarelli,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
Reszta składników:
- 600 g ziemniaków podgotowanych,
- 500 ml sosu beszamel,
- 200 g tartej mozzareli.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Ugotowane jajka ścieram na tarce. Dorzucam posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną cebulkę, starty ser mozzarella oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam solą oraz pieprzem i mieszam.
Krok 2: Plastry schabu rozwijam, wykładam porcję farszu i zawijam w roladki. Zabezpieczam je wykałaczką i obsmażam na rozgrzanym oleju lub maśle z obu stron, aby się zarumieniły.
Krok 3: Podsmażone roladki przekładam do żaroodpornego naczynia. Dodaję ugotowane kawałki ziemniaków, polewam beszamelem i posypuję startym serem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 25 minut.
Krok 4: Gotową zapiekankę posypuję natką pietruszki i serwuję na ciepło. Całość podaję dodatkowo z ulubioną sałatką. Smacznego!