To najlepsze ciasto z wiśniami. Goście będą błagać cię o przepis
Sezon na wiśnie zbliża się ku końcowi. Jeśli nie wiesz, jak je wykorzystać, koniecznie wypróbuj przepis na ciasto z wiśniami. Gwarantujemy — lepszego nie jadłeś.
Najlepsze ciasto z wiśniami. Lepszego nie jadłaś
09.09.2023 | aktual.: 16.03.2024 14:38
Wiśnie to bardzo wdzięczne i szlachetne owoce, które doskonale komponują się zarówno z daniami mięsnymi, jak i z deserami. Kwaśne, lekko cierpkie odświeżają każde danie, nadając mu niesamowitego posmaku.
Skupmy się jednak na deserach. Przedstawiamy przepis na łatwe ciasto z wiśniami, które uzależnia od pierwszego kęsa. Sekretem są odpowiednie proporcje. Słodycz ciasta przełamana jest kremem maślanym, a całość dopełniają kwaśne wiśnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na ciasto z wiśniami. Spróbujesz raz i będziesz powtarzać co roku
Składniki:
- dwie kostki masła,
- 300 g cukru,
- 350 g wiśni (możesz użyć także tych z soku),
- łyżka cukru wanilinowego lub ekstraktu z prawdziwej wanilii,
- szczypta soli,
- 5 dużych jajek,
- 375 g mąki pszennej, tortowej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżka ciemnego kakao,
- 500 ml mleka,
- opakowanie budyniu waniliowego,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- olej rzepakowy albo kokosowy.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy do przygotowania biszkoptu. Kostkę miękkiego masła przełóż do dużej miski. Miksuj je tak długo, aż stanie się puszyste. Kiedy stanie się mocno napowietrzone, dodaj do niego 200 g cukru oraz cukier waniliowy.
- Do maślanej masy dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Przygotuj drugą miskę. Przesiej do niej mąkę wraz z proszekiem do pieczenia i solą. Tak przygotowaną mieszankę wsyp do ubitego wcześniej masła.
- 2/3 masy przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto wymieszaj z kakao, a następnie, wyłóż je na resztę ciasta. Powkładaj w nie odsączone wcześniej wiśnie.
- Biszkopt piecz przez 25 minut w temperaturze 180 st. C.
- Czas na przygotowanie kremu maślanego.
- Do niewielkiej miseczki wlej 200 ml mleka i wymieszaj z nim budyń. Pozostałe 300 ml zagotuj. Kiedy mleko zacznie wrzeć, dolej pozostałą część mleka z dodatkiem budyniu. Gotuj tak długo, aż masa zgęstnieje. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Wystudzony budyń zmiksuj z kostką masła. Wyciągnij ostudzony biszkopt z blachy i posmaruj go kremem maślano-budyniowym. Na końcu, rozpuść dwie tabliczki czekolady w kąpieli wodnej i dodaj do niej dwie łyżki oleju. Tak przygotowaną polewą oblej ciasto.