To najlepsze ciasto z wiśniami. Goście będą błagać cię o przepis

Sezon na wiśnie zbliża się ku końcowi. Jeśli nie wiesz, jak je wykorzystać, koniecznie wypróbuj przepis na ciasto z wiśniami. Gwarantujemy — lepszego nie jadłeś.

Najlepsze ciasto z wiśniami. Lepszego nie jadłaśNajlepsze ciasto z wiśniami. Lepszego nie jadłaś
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wiśnie to bardzo wdzięczne i szlachetne owoce, które doskonale komponują się zarówno z daniami mięsnymi, jak i z deserami. Kwaśne, lekko cierpkie odświeżają każde danie, nadając mu niesamowitego posmaku.

Skupmy się jednak na deserach. Przedstawiamy przepis na łatwe ciasto z wiśniami, które uzależnia od pierwszego kęsa. Sekretem są odpowiednie proporcje. Słodycz ciasta przełamana jest kremem maślanym, a całość dopełniają kwaśne wiśnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Przepis na ciasto z wiśniami. Spróbujesz raz i będziesz powtarzać co roku

Składniki:

  • dwie kostki masła,
  • 300 g cukru,
  • 350 g wiśni (możesz użyć także tych z soku),
  • łyżka cukru wanilinowego lub ekstraktu z prawdziwej wanilii,
  • szczypta soli,
  • 5 dużych jajek,
  • 375 g mąki pszennej, tortowej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka ciemnego kakao,
  • 500 ml mleka,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • olej rzepakowy albo kokosowy.


Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy do przygotowania biszkoptu. Kostkę miękkiego masła przełóż do dużej miski. Miksuj je tak długo, aż stanie się puszyste. Kiedy stanie się mocno napowietrzone, dodaj do niego 200 g cukru oraz cukier waniliowy.
  2. Do maślanej masy dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Przygotuj drugą miskę. Przesiej do niej mąkę wraz z proszekiem do pieczenia i solą. Tak przygotowaną mieszankę wsyp do ubitego wcześniej masła.
  3. 2/3 masy przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto wymieszaj z kakao, a następnie, wyłóż je na resztę ciasta. Powkładaj w nie odsączone wcześniej wiśnie.
  4. Biszkopt piecz przez 25 minut w temperaturze 180 st. C.
  5. Czas na przygotowanie kremu maślanego.
  6. Do niewielkiej miseczki wlej 200 ml mleka i wymieszaj z nim budyń. Pozostałe 300 ml zagotuj. Kiedy mleko zacznie wrzeć, dolej pozostałą część mleka z dodatkiem budyniu. Gotuj tak długo, aż masa zgęstnieje. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  7. Wystudzony budyń zmiksuj z kostką masła. Wyciągnij ostudzony biszkopt z blachy i posmaruj go kremem maślano-budyniowym. Na końcu, rozpuść dwie tabliczki czekolady w kąpieli wodnej i dodaj do niej dwie łyżki oleju. Tak przygotowaną polewą oblej ciasto.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości