To najlepsze ciasto z wiśniami. Goście będą błagać cię o przepis

Sezon na wiśnie zbliża się ku końcowi. Jeśli nie wiesz, jak je wykorzystać, koniecznie wypróbuj przepis na ciasto z wiśniami. Gwarantujemy — lepszego nie jadłeś.

Najlepsze ciasto z wiśniami. Lepszego nie jadłaśNajlepsze ciasto z wiśniami. Lepszego nie jadłaś
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wiśnie to bardzo wdzięczne i szlachetne owoce, które doskonale komponują się zarówno z daniami mięsnymi, jak i z deserami. Kwaśne, lekko cierpkie odświeżają każde danie, nadając mu niesamowitego posmaku.

Skupmy się jednak na deserach. Przedstawiamy przepis na łatwe ciasto z wiśniami, które uzależnia od pierwszego kęsa. Sekretem są odpowiednie proporcje. Słodycz ciasta przełamana jest kremem maślanym, a całość dopełniają kwaśne wiśnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Przepis na ciasto z wiśniami. Spróbujesz raz i będziesz powtarzać co roku

Składniki:

  • dwie kostki masła,
  • 300 g cukru,
  • 350 g wiśni (możesz użyć także tych z soku),
  • łyżka cukru wanilinowego lub ekstraktu z prawdziwej wanilii,
  • szczypta soli,
  • 5 dużych jajek,
  • 375 g mąki pszennej, tortowej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka ciemnego kakao,
  • 500 ml mleka,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • olej rzepakowy albo kokosowy.


Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy do przygotowania biszkoptu. Kostkę miękkiego masła przełóż do dużej miski. Miksuj je tak długo, aż stanie się puszyste. Kiedy stanie się mocno napowietrzone, dodaj do niego 200 g cukru oraz cukier waniliowy.
  2. Do maślanej masy dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Przygotuj drugą miskę. Przesiej do niej mąkę wraz z proszekiem do pieczenia i solą. Tak przygotowaną mieszankę wsyp do ubitego wcześniej masła.
  3. 2/3 masy przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto wymieszaj z kakao, a następnie, wyłóż je na resztę ciasta. Powkładaj w nie odsączone wcześniej wiśnie.
  4. Biszkopt piecz przez 25 minut w temperaturze 180 st. C.
  5. Czas na przygotowanie kremu maślanego.
  6. Do niewielkiej miseczki wlej 200 ml mleka i wymieszaj z nim budyń. Pozostałe 300 ml zagotuj. Kiedy mleko zacznie wrzeć, dolej pozostałą część mleka z dodatkiem budyniu. Gotuj tak długo, aż masa zgęstnieje. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  7. Wystudzony budyń zmiksuj z kostką masła. Wyciągnij ostudzony biszkopt z blachy i posmaruj go kremem maślano-budyniowym. Na końcu, rozpuść dwie tabliczki czekolady w kąpieli wodnej i dodaj do niej dwie łyżki oleju. Tak przygotowaną polewą oblej ciasto.
Wybrane dla Ciebie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku