To najlepsze ciasto z wiśniami. Goście będą błagać cię o przepis

To najlepsze ciasto z wiśniami. Goście będą błagać cię o przepis

Najlepsze ciasto z wiśniami. Lepszego nie jadłaś
Najlepsze ciasto z wiśniami. Lepszego nie jadłaś
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
09.09.2023 13:45, aktualizacja: 16.03.2024 14:38

Sezon na wiśnie zbliża się ku końcowi. Jeśli nie wiesz, jak je wykorzystać, koniecznie wypróbuj przepis na ciasto z wiśniami. Gwarantujemy — lepszego nie jadłeś.

Wiśnie to bardzo wdzięczne i szlachetne owoce, które doskonale komponują się zarówno z daniami mięsnymi, jak i z deserami. Kwaśne, lekko cierpkie odświeżają każde danie, nadając mu niesamowitego posmaku.

Skupmy się jednak na deserach. Przedstawiamy przepis na łatwe ciasto z wiśniami, które uzależnia od pierwszego kęsa. Sekretem są odpowiednie proporcje. Słodycz ciasta przełamana jest kremem maślanym, a całość dopełniają kwaśne wiśnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na ciasto z wiśniami. Spróbujesz raz i będziesz powtarzać co roku

Składniki:

  • dwie kostki masła,
  • 300 g cukru,
  • 350 g wiśni (możesz użyć także tych z soku),
  • łyżka cukru wanilinowego lub ekstraktu z prawdziwej wanilii,
  • szczypta soli,
  • 5 dużych jajek,
  • 375 g mąki pszennej, tortowej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka ciemnego kakao,
  • 500 ml mleka,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • olej rzepakowy albo kokosowy.


Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy do przygotowania biszkoptu. Kostkę miękkiego masła przełóż do dużej miski. Miksuj je tak długo, aż stanie się puszyste. Kiedy stanie się mocno napowietrzone, dodaj do niego 200 g cukru oraz cukier waniliowy.
  2. Do maślanej masy dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Przygotuj drugą miskę. Przesiej do niej mąkę wraz z proszekiem do pieczenia i solą. Tak przygotowaną mieszankę wsyp do ubitego wcześniej masła.
  3. 2/3 masy przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto wymieszaj z kakao, a następnie, wyłóż je na resztę ciasta. Powkładaj w nie odsączone wcześniej wiśnie.
  4. Biszkopt piecz przez 25 minut w temperaturze 180 st. C.
  5. Czas na przygotowanie kremu maślanego.
  6. Do niewielkiej miseczki wlej 200 ml mleka i wymieszaj z nim budyń. Pozostałe 300 ml zagotuj. Kiedy mleko zacznie wrzeć, dolej pozostałą część mleka z dodatkiem budyniu. Gotuj tak długo, aż masa zgęstnieje. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  7. Wystudzony budyń zmiksuj z kostką masła. Wyciągnij ostudzony biszkopt z blachy i posmaruj go kremem maślano-budyniowym. Na końcu, rozpuść dwie tabliczki czekolady w kąpieli wodnej i dodaj do niej dwie łyżki oleju. Tak przygotowaną polewą oblej ciasto.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także