WAŻNE
TERAZ

Domen Prevc zwyciężył w Wiśle. Polak dopiero piąty

To najlepsze ciasto z wiśniami. Goście będą błagać cię o przepis

Sezon na wiśnie zbliża się ku końcowi. Jeśli nie wiesz, jak je wykorzystać, koniecznie wypróbuj przepis na ciasto z wiśniami. Gwarantujemy — lepszego nie jadłeś.

Najlepsze ciasto z wiśniami. Lepszego nie jadłaśNajlepsze ciasto z wiśniami. Lepszego nie jadłaś
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wiśnie to bardzo wdzięczne i szlachetne owoce, które doskonale komponują się zarówno z daniami mięsnymi, jak i z deserami. Kwaśne, lekko cierpkie odświeżają każde danie, nadając mu niesamowitego posmaku.

Skupmy się jednak na deserach. Przedstawiamy przepis na łatwe ciasto z wiśniami, które uzależnia od pierwszego kęsa. Sekretem są odpowiednie proporcje. Słodycz ciasta przełamana jest kremem maślanym, a całość dopełniają kwaśne wiśnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Przepis na ciasto z wiśniami. Spróbujesz raz i będziesz powtarzać co roku

Składniki:

  • dwie kostki masła,
  • 300 g cukru,
  • 350 g wiśni (możesz użyć także tych z soku),
  • łyżka cukru wanilinowego lub ekstraktu z prawdziwej wanilii,
  • szczypta soli,
  • 5 dużych jajek,
  • 375 g mąki pszennej, tortowej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka ciemnego kakao,
  • 500 ml mleka,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • olej rzepakowy albo kokosowy.


Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy do przygotowania biszkoptu. Kostkę miękkiego masła przełóż do dużej miski. Miksuj je tak długo, aż stanie się puszyste. Kiedy stanie się mocno napowietrzone, dodaj do niego 200 g cukru oraz cukier waniliowy.
  2. Do maślanej masy dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Przygotuj drugą miskę. Przesiej do niej mąkę wraz z proszekiem do pieczenia i solą. Tak przygotowaną mieszankę wsyp do ubitego wcześniej masła.
  3. 2/3 masy przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto wymieszaj z kakao, a następnie, wyłóż je na resztę ciasta. Powkładaj w nie odsączone wcześniej wiśnie.
  4. Biszkopt piecz przez 25 minut w temperaturze 180 st. C.
  5. Czas na przygotowanie kremu maślanego.
  6. Do niewielkiej miseczki wlej 200 ml mleka i wymieszaj z nim budyń. Pozostałe 300 ml zagotuj. Kiedy mleko zacznie wrzeć, dolej pozostałą część mleka z dodatkiem budyniu. Gotuj tak długo, aż masa zgęstnieje. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  7. Wystudzony budyń zmiksuj z kostką masła. Wyciągnij ostudzony biszkopt z blachy i posmaruj go kremem maślano-budyniowym. Na końcu, rozpuść dwie tabliczki czekolady w kąpieli wodnej i dodaj do niej dwie łyżki oleju. Tak przygotowaną polewą oblej ciasto.
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀