PrzepisTo tajny składnik jarzynowej babci. Lepszy przepis na sałatkę nie istnieje

To tajny składnik jarzynowej babci. Lepszy przepis na sałatkę nie istnieje

Sałatka jarzynowa babci, fot. Adobe Stock
Sałatka jarzynowa babci, fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

07.05.2023 14:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sałatka jarzynowa to królowa polskich stołów. Bez niej nie ma świąt ani rodzinnych i towarzyskich przyjęć. Przepis na nią znają chyba wszyscy. Przyznam wam jednak, że najlepszą jarzynową robiła moja babcia Danusia. Na szczęście znam sekret jej wyjątkowego przepisu.

Sałatka jarzynowa to tradycyjna polska przekąska z ugotowanych ziemniaków, marchewki, pietruszki z dodatkiem groszku, jajek na twardo oraz ogórka kiszonego i niekiedy pora. Do tego majonez. Jednak każda gospodyni robi ją w swój wyjątkowy sposób. Niektórzy dodają do niej np. kaparów, drobno posiekane marynowane grzybki lub nieco ostrej musztardy. Moja babcia też miała na nią swój sposób. Sałatka jarzynowa babci była najlepsza na świecie.

Sałatka jarzynowa babci, fot. Adobe Stock
Sałatka jarzynowa babci, fot. Adobe Stock

Sekret sałatki babci Danusi

Babcia unikała pora i nigdy nie dodawała do swojej jarzynowej gotowanej pietruszki. Uważała, że ma zbyt mdły smak. Zamiast pietruszki dorzucała do sałatki selera i jabłko. Jednak nie kroiła owocu w kostkę, a tarła go na tarce, by zmienił się w gładki mus. Po czym mieszała go dokładnie z majonezem, oczywiście domowym, przygotowanym w makutrze. Chcecie zrobić sałatkę jarzynową według babcinej metody? Oto przepis.

Jarzynowa mojej babci - przepis

Składniki:

  • 1 winne jabłko starte na mus
  • 4 jajka
  • 4 ziemniaki
  • 1 mały seler
  • 4 marchewki
  • puszka groszku konserwowego
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Ziemniaki, marchewkę i seler także ugotuj do miękkości, i pozwól warzywom ostygnąć.
  2. Gdy będą zimne pokrój wszystko w drobną kostkę wraz z ogórkami kiszonymi. Uwaga, najlepiej obierz je wcześniej ze skórki.
  3. Następnie przełóż wszystko do głębokiej salaterki. Dodaj odcedzony z zalewy konserwowy groszek. Jeśli chcesz, by sałatka miała bardziej słodki smak, możesz także dodać puszkę kukurydzy konserwowej. Wszystko przemieszaj.
  4. W małej miseczce wymieszaj jabłko, majonez i musztardę, by połączyły się w gładki sos.
  5. Polej nim warzywa, dopraw do smaku solą i pieprzem, i raz jeszcze wszystko dokładnie wymieszaj.

Masz ochotę na lekkie danie? Przygotuj grillowanego łososia z cukinią: