To tajny składnik jarzynowej babci. Lepszy przepis na sałatkę nie istnieje

Sałatka jarzynowa to królowa polskich stołów. Bez niej nie ma świąt ani rodzinnych i towarzyskich przyjęć. Przepis na nią znają chyba wszyscy. Przyznam wam jednak, że najlepszą jarzynową robiła moja babcia Danusia. Na szczęście znam sekret jej wyjątkowego przepisu.

Sałatka jarzynowa babci; źródło: AdobeStockSałatka jarzynowa babci, fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Sałatka jarzynowa to tradycyjna polska przekąska z ugotowanych ziemniaków, marchewki, pietruszki z dodatkiem groszku, jajek na twardo oraz ogórka kiszonego i niekiedy pora. Do tego majonez. Jednak każda gospodyni robi ją w swój wyjątkowy sposób. Niektórzy dodają do niej np. kaparów, drobno posiekane marynowane grzybki lub nieco ostrej musztardy. Moja babcia też miała na nią swój sposób. Sałatka jarzynowa babci była najlepsza na świecie.

Sałatka jarzynowa babci; źródło: AdobeStock
Sałatka jarzynowa babci, fot. Adobe Stock

Sekret sałatki babci Danusi

Babcia unikała pora i nigdy nie dodawała do swojej jarzynowej gotowanej pietruszki. Uważała, że ma zbyt mdły smak. Zamiast pietruszki dorzucała do sałatki selera i jabłko. Jednak nie kroiła owocu w kostkę, a tarła go na tarce, by zmienił się w gładki mus. Po czym mieszała go dokładnie z majonezem, oczywiście domowym, przygotowanym w makutrze. Chcecie zrobić sałatkę jarzynową według babcinej metody? Oto przepis.

Jarzynowa mojej babci - przepis

Składniki:

  • 1 winne jabłko starte na mus
  • 4 jajka
  • 4 ziemniaki
  • 1 mały seler
  • 4 marchewki
  • puszka groszku konserwowego
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Ziemniaki, marchewkę i seler także ugotuj do miękkości, i pozwól warzywom ostygnąć.
  2. Gdy będą zimne pokrój wszystko w drobną kostkę wraz z ogórkami kiszonymi. Uwaga, najlepiej obierz je wcześniej ze skórki.
  3. Następnie przełóż wszystko do głębokiej salaterki. Dodaj odcedzony z zalewy konserwowy groszek. Jeśli chcesz, by sałatka miała bardziej słodki smak, możesz także dodać puszkę kukurydzy konserwowej. Wszystko przemieszaj.
  4. W małej miseczce wymieszaj jabłko, majonez i musztardę, by połączyły się w gładki sos.
  5. Polej nim warzywa, dopraw do smaku solą i pieprzem, i raz jeszcze wszystko dokładnie wymieszaj.

Masz ochotę na lekkie danie? Przygotuj grillowanego łososia z cukinią:

Wybrane dla Ciebie
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony