Kosztuje mniej niż kurczak. Zawiera dużo białka i ma doskonały smak
Kojarzy się głównie z daniami kuchni azjatyckiej i dietą bezmięsną. Chodzi o egzotyczne dla wielu z nas tofu, zwane także twarogiem z Azji. Powstaje z mleka sojowego, otrzymywanego ze zmielonych i gotowanych nasion soi. Ma tak dużo cennych właściwości, że nawet zatwardziali mięsożercy powinni włączyć je do swojej diety. Warto też, by do tofu przekonali się seniorzy.
08.05.2023 | aktual.: 10.05.2023 10:55
Historia powstania tofu nie jest do końca jasna. Według jednej z legend zostało wynalezione w 164 r. p.n.e. przez Chińczyka Liu Ana. Inna wersja mówi, że powstało, jak to często z różnymi odkryciami bywa, przypadkiem, na skutek zmieszania mleka sojowego z solą morską.
Jedną z cennych właściwości tofu jest to, że ten sojowy biały twarożek sam w sobie nie ma wyraźnego smaku. Podczas gotowania przyjmuje najczęściej smak innych produktów. Można go dodawać zarówno do dań pikantnych, jak i słodkich. W odpowiednim zestawieniu może smakować jak ryba, wołowina, a nawet dziczyzna. Tofu można dodawać też do sałatek, dań smażonych, pieczonych i gotowanych. Warto więc otworzyć się na nowe i poeksperymentować w kuchni.
Właściwość odżywcze azjatyckiego serka
Tofu jest produktem bardzo bogatym w cenne składniki odżywcze. Chińczycy wiedzą to od dawna. Przede wszystkim stanowi cenne źródło białka. Jest również bogate w wapń i fosfor, a także fitohormony, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, łagodzą objawy menopauzy i regulują poziom cholesterolu. Dostarcza też naszemu organizmowi cynk i selen oraz witaminy z grupy B. Cechuje je również wysoka zawartość izoflawonów, które wspomagają pracę serca i wzmacniają naczynia krwionośne.
Warto więc włączyć je do swojej diety. Ze względu na prozdrowotne właściwości, ale też konsystencję powinni je również jeść seniorzy, którzy często mają problemy z łaknieniem i nie dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Warto jednak zachować ostrożność. Soja - główny składnik tofu, może wywołać reakcję alergiczną. Poza tym, w zbyt dużych dawkach może mieć niekorzystny wpływ na funkcjonowanie tarczycy. Zachowajmy więc umiar. Jedzmy je w niewielkich dawkach i nie codziennie. Chcesz spróbować tofu? Wypróbuj nasz przepis na jajecznicę z tym dodatkiem.
Jajecznica z tofu - przepis
Składniki:
- 4 jajka z wolnego wybiegu,
- opakowanie tofu naturalnego,
- 1 mała cebula,
- 1/2 łyżeczki masła klarowanego,
- sól i pieprz,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
- Tofu odsącz z zalewy i owiń w ręcznik papierowy, by usunąć z niego wilgoć.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane, wrzuć pokrojoną cebulę i rozgniecione widelcem tofu. Wszystko razem podsmaż, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
- Do miseczki wbij jajka i dodaj posiekany szczypiorek. Roztrzep je widelcem i wlej na patelnię. Smaż, aż jajka odpowiednio się zetną. Serwuj z ulubionym pieczywem
A może zrobisz pieczeń wołową z ajvarem? Wypróbuj nasz przepis.