Kosztuje mniej niż kurczak. Zawiera dużo białka i ma doskonały smak

Kojarzy się głównie z daniami kuchni azjatyckiej i dietą bezmięsną. Chodzi o egzotyczne dla wielu z nas tofu, zwane także twarogiem z Azji. Powstaje z mleka sojowego, otrzymywanego ze zmielonych i gotowanych nasion soi. Ma tak dużo cennych właściwości, że nawet zatwardziali mięsożercy powinni włączyć je do swojej diety. Warto też, by do tofu przekonali się seniorzy.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Historia powstania tofu nie jest do końca jasna. Według jednej z legend zostało wynalezione w 164 r. p.n.e. przez Chińczyka Liu Ana. Inna wersja mówi, że powstało, jak to często z różnymi odkryciami bywa, przypadkiem, na skutek zmieszania mleka sojowego z solą morską.

Tofu; źródło: Internet
Tofu; źródło: Internet

Jedną z cennych właściwości tofu jest to, że ten sojowy biały twarożek sam w sobie nie ma wyraźnego smaku. Podczas gotowania przyjmuje najczęściej smak innych produktów. Można go dodawać zarówno do dań pikantnych, jak i słodkich. W odpowiednim zestawieniu może smakować jak ryba, wołowina, a nawet dziczyzna. Tofu można dodawać też do sałatek, dań smażonych, pieczonych i gotowanych. Warto więc otworzyć się na nowe i poeksperymentować w kuchni.

Właściwość odżywcze azjatyckiego serka

Tofu jest produktem bardzo bogatym w cenne składniki odżywcze. Chińczycy wiedzą to od dawna. Przede wszystkim stanowi cenne źródło białka. Jest również bogate w wapń i fosfor, a także fitohormony, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, łagodzą objawy menopauzy i regulują poziom cholesterolu. Dostarcza też naszemu organizmowi cynk i selen oraz witaminy z grupy B. Cechuje je również wysoka zawartość izoflawonów, które wspomagają pracę serca  i wzmacniają naczynia krwionośne.

Warto więc włączyć je do swojej diety. Ze względu na prozdrowotne właściwości, ale też konsystencję powinni je również  jeść seniorzy, którzy często mają problemy z łaknieniem i nie dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Warto jednak zachować ostrożność. Soja - główny składnik tofu, może wywołać reakcję alergiczną. Poza tym, w zbyt dużych dawkach może mieć niekorzystny wpływ na funkcjonowanie tarczycy. Zachowajmy więc umiar. Jedzmy je w niewielkich dawkach i nie codziennie. Chcesz spróbować tofu? Wypróbuj nasz przepis na jajecznicę z tym dodatkiem.

Jajecznica z tofu; źródło: Getty Images
Jajecznica z tofu; źródło: Getty Images

Jajecznica z tofu - przepis

Składniki:

  • 4 jajka z wolnego wybiegu,
  • opakowanie tofu naturalnego,
  • 1 mała cebula,
  • 1/2 łyżeczki masła klarowanego,
  • sól i pieprz,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Tofu odsącz z zalewy i owiń w ręcznik papierowy, by usunąć z niego wilgoć.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej masło klarowane, wrzuć pokrojoną cebulę i rozgniecione widelcem tofu. Wszystko razem podsmaż, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
  4. Do miseczki wbij jajka i dodaj posiekany szczypiorek. Roztrzep je widelcem i wlej na patelnię. Smaż, aż jajka odpowiednio się zetną. Serwuj z ulubionym pieczywem

A może zrobisz pieczeń wołową z ajvarem? Wypróbuj nasz przepis.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej