NewsyKosztuje mniej niż kurczak. Zawiera dużo białka i ma doskonały smak

Kosztuje mniej niż kurczak. Zawiera dużo białka i ma doskonały smak

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

08.05.2023 14:15, aktual.: 10.05.2023 10:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kojarzy się głównie z daniami kuchni azjatyckiej i dietą bezmięsną. Chodzi o egzotyczne dla wielu z nas tofu, zwane także twarogiem z Azji. Powstaje z mleka sojowego, otrzymywanego ze zmielonych i gotowanych nasion soi. Ma tak dużo cennych właściwości, że nawet zatwardziali mięsożercy powinni włączyć je do swojej diety. Warto też, by do tofu przekonali się seniorzy.

Historia powstania tofu nie jest do końca jasna. Według jednej z legend zostało wynalezione w 164 r. p.n.e. przez Chińczyka Liu Ana. Inna wersja mówi, że powstało, jak to często z różnymi odkryciami bywa, przypadkiem, na skutek zmieszania mleka sojowego z solą morską.

Tofu; źródło: Internet
Tofu; źródło: Internet

Jedną z cennych właściwości tofu jest to, że ten sojowy biały twarożek sam w sobie nie ma wyraźnego smaku. Podczas gotowania przyjmuje najczęściej smak innych produktów. Można go dodawać zarówno do dań pikantnych, jak i słodkich. W odpowiednim zestawieniu może smakować jak ryba, wołowina, a nawet dziczyzna. Tofu można dodawać też do sałatek, dań smażonych, pieczonych i gotowanych. Warto więc otworzyć się na nowe i poeksperymentować w kuchni.

Właściwość odżywcze azjatyckiego serka

Tofu jest produktem bardzo bogatym w cenne składniki odżywcze. Chińczycy wiedzą to od dawna. Przede wszystkim stanowi cenne źródło białka. Jest również bogate w wapń i fosfor, a także fitohormony, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, łagodzą objawy menopauzy i regulują poziom cholesterolu. Dostarcza też naszemu organizmowi cynk i selen oraz witaminy z grupy B. Cechuje je również wysoka zawartość izoflawonów, które wspomagają pracę serca  i wzmacniają naczynia krwionośne.

Warto więc włączyć je do swojej diety. Ze względu na prozdrowotne właściwości, ale też konsystencję powinni je również  jeść seniorzy, którzy często mają problemy z łaknieniem i nie dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Warto jednak zachować ostrożność. Soja - główny składnik tofu, może wywołać reakcję alergiczną. Poza tym, w zbyt dużych dawkach może mieć niekorzystny wpływ na funkcjonowanie tarczycy. Zachowajmy więc umiar. Jedzmy je w niewielkich dawkach i nie codziennie. Chcesz spróbować tofu? Wypróbuj nasz przepis na jajecznicę z tym dodatkiem.

Jajecznica z tofu; źródło: Getty Images
Jajecznica z tofu; źródło: Getty Images

Jajecznica z tofu - przepis

Składniki:

  • 4 jajka z wolnego wybiegu,
  • opakowanie tofu naturalnego,
  • 1 mała cebula,
  • 1/2 łyżeczki masła klarowanego,
  • sól i pieprz,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Tofu odsącz z zalewy i owiń w ręcznik papierowy, by usunąć z niego wilgoć.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej masło klarowane, wrzuć pokrojoną cebulę i rozgniecione widelcem tofu. Wszystko razem podsmaż, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
  4. Do miseczki wbij jajka i dodaj posiekany szczypiorek. Roztrzep je widelcem i wlej na patelnię. Smaż, aż jajka odpowiednio się zetną. Serwuj z ulubionym pieczywem

A może zrobisz pieczeń wołową z ajvarem? Wypróbuj nasz przepis.