Tragiczny finał biwakowania Roberta Makłowicza. I pomyśleć, że to miał być tylko sposób na komary

Robert Makłowicz jest znanym krytykiem kulinarnym, który zna najlepsze wersje najróżniejszych przepisów. To idol wielu Polaków. Często dzieli się historiami ze swojego życia. Opowiedział o tym, jak przed laty skończył się pewien biwak z jego udziałem. Nie było zbyt fajnie.

ObrazekRobert Makłowicz był na biwaku, który źle się skończył (Adobe, Instagram)
Paulina Hermann

Wszystko zdarzyło się w 1984 roku. Miał to być zwykły wypad pod namiot. Znajomy krytyka zdradził, że ma swój sposób na komary. Wszyscy postanowili go przetestować. Z relacji Makłowicza wynika, że ten pomysł był, najdelikatniej mówiąc, spalony.

Robert Makłowicz udał się na biwak. Nie skończyło się to dobrze

Wypady pod namiot mają to do siebie, że często wpadamy na dziwne i głupie pomysły. Nie mam na myśli tylko zabaw lub straszenia kogoś. Czasem idziemy o krok dalej. Tak było w przypadku kolegi najsłynniejszego krytyka kulinarnego, który "znał idealny sposób na komary".

- Do namiotu, w którym również ja spałem, wsadził podpalony krzak jałowca. Niestety, namiot się spalił i spaliśmy potem poza namiotem - relacjonował Robert Makłowicz.

Nikomu nic się nie stało, ale niesmak pozostał. "Komarów w namiocie nie było", jak zauważył jeden z użytkowników TikToka.

Są o wiele lepsze sposoby na komary

Wrzucanie płonącego krzaka gdziekolwiek to niezbyt dobry pomysł. Są inne, o wiele lepsze sposoby na te insekty. Na szczęście nie musimy podpalać żadnych roślin, wystarczy tylko zapalić kuchenkę gazową. W ten sposób przygotujemy spray lub wywar z dodatkiem ziół.

Komary nienawidzą mięty, bazylii, rozmarynu, kocimiętki, geranium, kopru włoskiego i pelargonii. Sposób użycia aerozolu jest bardzo prosty - rozpylamy go w niewielkiej odległości od siebie i możemy udać się nawet na spacer po lesie. Wykorzystujmy też olejki eteryczne.

W domu warto posadzić rośliny, które odstraszają owady. Jeśli zastanawiacie się nad własnym ogródkiem na oknie lub na balkonie, to odstraszanie komarów będzie idealnym powodem do tego.

Robert Makłowicz opowiedział ciekawą historię o komarach, ale nie powtarzajcie tego w domu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej