14 trików, które usprawnią pieczenie. Twoje wypieki będą jeszcze smaczniejsze!
Pieczenie potrafi być naprawdę czasochłonnym zajęciem. Zanim jednak zanurzysz ręce w mące zerknij na kilka ułatwień, które dla Ciebie przygotowaliśmy.
15.06.2021 | aktual.: 26.09.2023 14:40
#1 Użyj musu jabłkowego zamiast oleju
Mniej tłuszczu, więcej owoców- idealny zestaw do jabłecznika! Na 1 szklankę oleju użyj 3/4 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego.
#2 Sięgnij po fasolę
Będzie idealnym zamiennikiem mąki podczas pieczenia brownie. Nadaje sporą kleistość i jest bardzo zdrowa!
#3 Użyj folii aluminiowej
Kiedy Twoja blacha jest za duża, a przepis ewidentnie wymaga mniejszych wymiarów: sięgnij po folię aluminiową.
#4 Korzystaj z zamienników jajek
Jajka pojawiają się praktycznie w każdym przepisie. Niestety, same nie przychodzą do naszej lodówki. Jeśli zabraknie Ci jak- sięgnij po ich zamienniki.
#5 Uniknij zatłuszczonego blatu
Kiedy musisz spryskać naczynie olejem to zrób to na...otwartych drzwiach zmywarki. Unikniesz bałaganu!
#6 Szybkie masło
Czas zabrać się za pieczenie, a okazuje się, że zapomniałeś wyjąć masło? Wlej do szklanki gorącą wodę, poczekaj, wylej i przykryj rozgrzanym szkłem masło.
#7 Sięgnij po rękaw cukierniczy
Nawet najprostsze babeczki zyskają dużo wdzięku, gdy udekorujesz go kremem. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek, jak to zrobić.
#8 Alternatywa dla mąki
Przygotuj swoją własną alternatywę. Możesz łatwo zrobić mąkę owsianą, jaglaną i orzechową za pomocą blendera lub robota kuchennego. Dodaj potrzebną ilość, aż stanie się drobnym proszkiem i gotowe.
#9 Twoje ciasteczka dłużej będą miękkie!
Wystarczy że włożysz je do pojemnika razem z kromką chleba.
#10 Zapobiegaj cukrowej bryle
Wsyp do miski blok twardego cukru i spryskaj kilkoma łyżeczkami wody. Przykryj wilgotnym ręcznikiem papierowym i włóż do mikrofalówki na 30 sekund. Powtarzaj podgrzewanie, aż cukier będzie miękki.
#11 Koniec z latającą miską
Podczas mieszania Twoja miska wędruje po całym stole? Zanim pomyślisz o wyhodowaniu trzeciej ręki: spróbuj inaczej. Po prostu podłóż pod miskę wilgotną kuchenną ścierkę.
#12 Urocze ciasteczka
Jako formę wykorzystaj nakrętkę ze słoika. W ten sposób uzyskasz fantastyczne, drobne ciasteczka. Zarówno mali jak i Ci więksi goście będą zachwyceni!
#13 Idealne masło orzechowe
Chcesz upiec ciasteczka z masłem orzechowym, ale po raz kolejny na górze słoika znajduje się sam olej? Chociaż samo mieszanie nie jest trudne to i tak można tego uniknąć- obróć słoik do góry nogami!
#14 Za dużo składników
W pieczeniu w dużej mierze chodzi o proporcje. Dlatego jeśli dodajesz szklankę, to jest to szklanka, bez górki :)