14 trików, które usprawnią pieczenie. Twoje wypieki będą jeszcze smaczniejsze!

Pieczenie potrafi być naprawdę czasochłonnym zajęciem. Zanim jednak zanurzysz ręce w mące zerknij na kilka ułatwień, które dla Ciebie przygotowaliśmy.

Obrazek
Ewa

#1 Użyj musu jabłkowego zamiast oleju

Mniej tłuszczu, więcej owoców- idealny zestaw do jabłecznika! Na 1 szklankę oleju użyj 3/4 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego.

Obrazek

#2 Sięgnij po fasolę

Będzie idealnym zamiennikiem mąki podczas pieczenia brownie. Nadaje sporą kleistość i jest bardzo zdrowa!

Obrazek

#3 Użyj folii aluminiowej

Kiedy Twoja blacha jest za duża, a przepis ewidentnie wymaga mniejszych wymiarów: sięgnij po folię aluminiową.

Obrazek

#4 Korzystaj z zamienników jajek

Jajka pojawiają się praktycznie w każdym przepisie. Niestety, same nie przychodzą do naszej lodówki. Jeśli zabraknie Ci jak- sięgnij po ich zamienniki.

Obrazek

#5 Uniknij zatłuszczonego blatu

Kiedy musisz spryskać naczynie olejem to zrób to na...otwartych drzwiach zmywarki. Unikniesz bałaganu!

Obrazek

#6 Szybkie masło

Czas zabrać się za pieczenie, a okazuje się, że zapomniałeś wyjąć masło? Wlej do szklanki gorącą wodę, poczekaj, wylej i przykryj rozgrzanym szkłem masło.

Obrazek

#7 Sięgnij po rękaw cukierniczy

Nawet najprostsze babeczki zyskają dużo wdzięku, gdy udekorujesz go kremem. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek, jak to zrobić.

Obrazek

#8 Alternatywa dla mąki

Przygotuj swoją własną alternatywę. Możesz łatwo zrobić mąkę owsianą, jaglaną i orzechową za pomocą blendera lub robota kuchennego. Dodaj potrzebną ilość, aż stanie się drobnym proszkiem i gotowe.

#9 Twoje ciasteczka dłużej będą miękkie!

Wystarczy że włożysz je do pojemnika razem z kromką chleba.

Obrazek

#10 Zapobiegaj cukrowej bryle

Wsyp do miski blok twardego cukru i spryskaj kilkoma łyżeczkami wody. Przykryj wilgotnym ręcznikiem papierowym i włóż do mikrofalówki na 30 sekund. Powtarzaj podgrzewanie, aż cukier będzie miękki.

Obrazek

#11 Koniec z latającą miską

Podczas mieszania Twoja miska wędruje po całym stole? Zanim pomyślisz o wyhodowaniu trzeciej ręki: spróbuj inaczej. Po prostu podłóż pod miskę wilgotną kuchenną ścierkę.

#12 Urocze ciasteczka

Jako formę wykorzystaj nakrętkę ze słoika. W ten sposób uzyskasz fantastyczne, drobne ciasteczka. Zarówno mali jak i Ci więksi goście będą zachwyceni!

#13 Idealne masło orzechowe

Chcesz upiec ciasteczka z masłem orzechowym, ale po raz kolejny na górze słoika znajduje się sam olej? Chociaż samo mieszanie nie jest trudne to i tak można tego uniknąć- obróć słoik do góry nogami!

Obrazek

#14 Za dużo składników

W pieczeniu w dużej mierze chodzi o proporcje. Dlatego jeśli dodajesz szklankę, to jest to szklanka, bez górki :)

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat