PrzepisŚniadanieTrójkolorowa chałka

Trójkolorowa chałka

Trójkolorowa chałka
Pyszności

09.08.2021 16:00, aktual.: 11.08.2021 11:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Trójkolorowa chałka to nasz niezawodny przepis na pyszne śniadanie w słodkim wydaniu. Kiedy ją przygotowujemy, nasi bliscy zawsze proszą o dokładkę.

Miks truskawkowy do tego przepisu przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki:

Pozostałe składniki

  1. 500 g mąka +do podsypania
  2. 50 g masło roztopione
  3. 3-4 szt. jajka
  4. 2 łyżki ekstrakt waniliowy
  5. 2 łyżki ciemne kakao
  6. 150 g truskawki

Rozczyn

  1. 180 ml mleko ciepłe
  2. 60 g cukier
  3. 3 łyżki mąka
  4. 15 g świeże drożdże

Sposób przygotowania:

1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania rozczynu, po czym odstaw go do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie połącz go z mąką, jajkami, cukrem i roztopionym masłem. Dokładnie wymieszaj i podziel na 3 części.

Obraz

2. Zmiksuj w blenderze świeże truskawki.

Obraz

3. Następnie przelej powstałą mieszankę do jednej miseczki wraz z 50 g mąki. Do drugiej miski dodaj kakao, a do trzeciej ekstrakt waniliowy. Wymieszaj dokładnie zawartość każdej miski i odstaw na godzinę.

Obraz

4. Z powstałych mieszanek stwórz 3 poziome kawałki. Następnie spleć je w warkocz. Odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut, po czym wstaw do piekarnika 45 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Smacznego!

Obraz