Układam na ruszcie obok kiełbasy i kaszanki. Znika ekspresowo, a goście rozglądają się za dokładką
Nawet gdy na grilla zapraszam miłośników steków, szaszłyków i kiełbasek, serwuję też ten ser. Na ciepło smakuje wyjątkowo dobrze, a jego przygotowanie na ruszcie nie wymaga praktycznie żadnej wprawy. Podaję go z pieczywem i warzywami, a wszyscy mówią, że nie jedli lepszego grillowanego sera.
Domyślacie się już, że chodzi o ser halloumi? Jest twardy i ma wysoką temperaturę topienia, dlatego tak dobrze nadaje się do grillowania. Ciepło sprawia, że zyskuje dodatkowe walory smakowe, a wcale się nie rozpada ani nie rozpływa. Co warto o nim wiedzieć?
Przysmak z Cypru
Ser halloumi bez problemu znajdziecie w dyskontach i większych sklepach. Jego nazwa może przywoływać wspomnienia kolacji w ciepłych krajach śródziemnomorskich, gdzie jest bardzo popularny. To produkt regionalny z Cypru, który stał się jednym z symboli tej wyspy. Jej mieszkańcy spożywają go ok. 8 kg rocznie. Jest słony, ale jego smak jest łagodny. Można go jeść na zimno, ale to właśnie podany na ciepło zyskuje najbardziej, bo staje się bardziej wyrazisty. Ser halloumi warto docenić nie tylko ze względu na smak. To dobre źródło białka i wzmacniającego kości wapnia. Zawiera też szereg witamin, m.in. A, D, E i K.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Makaron z karmelizowaną cebulę robię co piątek. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad
Idealny na ruszt
Ser halloumi kiedyś wytwarzany był tylko z mleka owczego czy koziego, teraz stosuje się także mleko krowie. Dodaje się do niego podpuszczkę, a na koniec procesu miętę. Przechowuje się go w solance, stąd jego łagodny smak i długa przydatność do spożycia (nawet do roku od momentu wyprodukowania). Ze względów technologicznych zalicza się go do serów solankowych, półtwardych lub twardych o białej barwie. Ma zwartą konsystencję, jest elastyczny i łatwo go pokroić, więc nie dziwi nikogo fakt, że świetnie się go grilluje w plastrach.
Halloumi zostało zarejestrowane przez Komisję Europejską jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), co oznacza, że określane tak mogą być wyłącznie sery wyprodukowane na Cyprze, zgodnie z tradycyjną recepturą. Zawartość i rodzaj surowców, które mogą być użyte do jego wytworzenia, zostały ściśle określone. Mleko krowie może stanowić do 50 proc., w połączeniu z mlekiem kozim i owczym.
Jak grillować halloumi?
- Halloumi po wyjęciu z opakowania odsącz z wody np. odciskając w ręczniku papierowym, a następnie pokrój na plastry o grubości 1-2 cm.
- Olej lub oliwę z oliwek wymieszaj z ulubionymi przyprawami - słodką papryką, czosnkiem, kminem, oregano. Taką marynatą posmaruj kawałki sera.
- Ser grilluj po 2-3 minuty z każdej strony, aż będzie lekko zarumieniony z zewnątrz i miękki w środku.