PoradyUkładam na ruszcie obok kiełbasy i kaszanki. Znika ekspresowo, a goście rozglądają się za dokładką

Układam na ruszcie obok kiełbasy i kaszanki. Znika ekspresowo, a goście rozglądają się za dokładką

Ser haloumi jest idealny z grilla.
Ser haloumi jest idealny z grilla.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ruslan Mitin
28.04.2024 16:46

Nawet gdy na grilla zapraszam miłośników steków, szaszłyków i kiełbasek, serwuje też ten ser. Na ciepło smakuje wyjątkowo dobrze, a jego przygotowanie na ruszcie nie wymaga praktycznie żadnej wprawy. Podaje go z pieczywem i warzywami, a wszyscy mówią, że nie jedli lepszego grillowanego sera.

Domyślacie się już, że chodzi o ser halloumi? Jest twardy, ma wysoką temperaturę topienia, dlatego tak dobrze nadaje się do grillowania. Ciepło sprawia, że zyskuje dodatkowe walory smakow e, a wcale się nie rozpada ani nie rozpływa. Co warto o nim wiedzieć?

Przysmak z Cypru

Ser halloumi bez problemu znajdziecie w dyskontach i większych sklepach. Jego nazwa może przywoływać wspomnienia kolacji w ciepłych krajach śródziemnomorskich, gdzie jest bardzo popularny. To produkt regionalny z Cypru, który stał się jednym z symboli tej wyspy. Jej mieszkańcy spożywają go ok. 8 kg rocznie. Jest słony, ale jego smak jest łagodny. Można go jeść na zimno, ale na ciepło zyskuje, staje się bardziej wyrazisty. Ser halloumi warto docenić nie tylko ze względu na smak. To także dobre źródło białka i wzmacniającego kości wapnia. Ma też witaminy A, D, E i K.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealny na ruszt

Ser halloumi kiedyś powstawał tylko z mleka owczego czy koziego, teraz stosuje się także mleko krowie. Dodaje się do niego podpuszczkę, a na koniec procesu miętę. Przechowuje się go w solance, stąd jego łagodny smak i długa przydatność do spożycia (nawet rok). Ze względów technologicznych zalicza się go do serów solankowych, półtwardych lub twardych o białej barwie. Nie posiada skórki ani dziur, ma zwartą konsystencję, jest elastyczny, łatwo go pokroić. Dlatego świetnie się go grilluje w plastrach.

Jak grillować halloumi?

  • Halloumi po wyjęciu z opakowania delikatnie osusz, a następnie pokrój na plastry o grubości 1-2 cm.
  • Olej lub oliwę z oliwek wymieszaj z ulubionymi przyprawami - papryką, czosnkiem, kminem, oregano. Taką marynatą posmaruj kawałki sera.
  • Ser grilluj po 2-3 minuty z każdej strony, aż będzie lekko zarumieniony z zewnątrz i miękki w środku.

Halloumi zostało zarejestrowane przez Komisję Europejską jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), co oznacza, że określane tak mogą być wyłącznie sery wyprodukowane na Cyprze, zgodnie z tradycyjną recepturą. Zawartość i rodzaj surowców, które mogą być użyte do jego wytworzenia, zostały ściśle określone. Mleko krowie może stanowić do 50 proc., w połączeniu z mlekiem kozim i owczym.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także