Układam na ruszcie obok kiełbasy i kaszanki. Znika ekspresowo, a goście rozglądają się za dokładką

Nawet gdy na grilla zapraszam miłośników steków, szaszłyków i kiełbasek, serwuję też ten ser. Na ciepło smakuje wyjątkowo dobrze, a jego przygotowanie na ruszcie nie wymaga praktycznie żadnej wprawy. Podaję go z pieczywem i warzywami, a wszyscy mówią, że nie jedli lepszego grillowanego sera.

Ser haloumi jest idealny z grilla. Ser haloumi jest idealny z grilla.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ruslan Mitin
Dorota Gepert

Domyślacie się już, że chodzi o ser halloumi? Jest twardy i ma wysoką temperaturę topienia, dlatego tak dobrze nadaje się do grillowania. Ciepło sprawia, że zyskuje dodatkowe walory smakowe, a wcale się nie rozpada ani nie rozpływa. Co warto o nim wiedzieć?

Przysmak z Cypru

Ser halloumi bez problemu znajdziecie w dyskontach i większych sklepach. Jego nazwa może przywoływać wspomnienia kolacji w ciepłych krajach śródziemnomorskich, gdzie jest bardzo popularny. To produkt regionalny z Cypru, który stał się jednym z symboli tej wyspy. Jej mieszkańcy spożywają go ok. 8 kg rocznie. Jest słony, ale jego smak jest łagodny. Można go jeść na zimno, ale to właśnie podany na ciepło zyskuje najbardziej, bo staje się bardziej wyrazisty. Ser halloumi warto docenić nie tylko ze względu na smak. To dobre źródło białka i wzmacniającego kości wapnia. Zawiera też szereg witamin, m.in. A, D, E i K.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z karmelizowaną cebulę robię co piątek. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad

Idealny na ruszt

Ser halloumi kiedyś wytwarzany był tylko z mleka owczego czy koziego, teraz stosuje się także mleko krowie. Dodaje się do niego podpuszczkę, a na koniec procesu miętę. Przechowuje się go w solance, stąd jego łagodny smak i długa przydatność do spożycia (nawet do roku od momentu wyprodukowania). Ze względów technologicznych zalicza się go do serów solankowych, półtwardych lub twardych o białej barwie. Ma zwartą konsystencję, jest elastyczny i łatwo go pokroić, więc nie dziwi nikogo fakt, że świetnie się go grilluje w plastrach.

Halloumi zostało zarejestrowane przez Komisję Europejską jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), co oznacza, że określane tak mogą być wyłącznie sery wyprodukowane na Cyprze, zgodnie z tradycyjną recepturą. Zawartość i rodzaj surowców, które mogą być użyte do jego wytworzenia, zostały ściśle określone. Mleko krowie może stanowić do 50 proc., w połączeniu z mlekiem kozim i owczym.

Jak grillować halloumi?

  • Halloumi po wyjęciu z opakowania odsącz z wody np. odciskając w ręczniku papierowym, a następnie pokrój na plastry o grubości 1-2 cm.
  • Olej lub oliwę z oliwek wymieszaj z ulubionymi przyprawami - słodką papryką, czosnkiem, kminem, oregano. Taką marynatą posmaruj kawałki sera.
  • Ser grilluj po 2-3 minuty z każdej strony, aż będzie lekko zarumieniony z zewnątrz i miękki w środku.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny