W Danii zakazane od ponad 20 lat, bo są szkodliwe. Polacy wciąż się nimi zajadają

Chociaż świat bije na alarm, a Dania już w 2003 roku wyrzuciła je z obiegu, Polacy wciąż ochoczo wrzucają je do koszyka. Tłuszcze trans to cichy zabójca obecny w codziennych produktach, które cały czas królują w naszej diecie. Dlaczego wciąż je jemy i czym to grozi?

Tłuszcze trans są zakazane w Danii od ponad 20 latTłuszcze trans są zakazane w Danii od ponad 20 lat
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | no
Paulina Hermann

W sklepach znajdziemy mnóstwo pyszności: chipsy, ciastka, ciasteczka, cukierki. Nic, tylko wybierać! Mało kto jednak czyta etykiety, a jeszcze mniej osób zdaje sobie sprawę, że wiele z tych smakołyków kryje w sobie tłuszcze trans, czyli składnik, który zamiast karmić, powoli wyniszcza organizm od środka. Choć nauka już dawno potwierdziła ich szkodliwość, a wiele krajów postawiło na zakazy i twarde regulacje, w Polsce wciąż da się je znaleźć w produktach dostępnych od ręki. To nie tylko kwestia prawa, to także ogromna luka w świadomości konsumentów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy sernik z rabarbarem na spodzie z ciasteczek. Prosto, pysznie, sezonowo

Gdzie się ukrywają tłuszcze trans? Są bardzo szkodliwe

Tłuszcze trans to nienasycone kwasy tłuszczowe, które powstają głównie podczas przemysłowego utwardzania olejów roślinnych. Co to oznacza w praktyce? Że znajdziesz je w produktach, które mają być smaczne, chrupiące i długo zdatne do spożycia.

Najczęściej występują w:

  • margarynach i miksach tłuszczowych,
  • ciastkach, pączkach, wafelkach,
  • gotowych daniach typu instant,
  • fast foodach,
  • chipsach i słonych przekąskach.

Dzięki nim wszystko smakuje "lepiej". Ale jaką cenę za to płacimy! Tłuszcze trans poprawiają strukturę produktów i ich trwałość, za to niszczą nasze zdrowie. To nie jest żadna panika ani nowa moda żywieniowa. Lista zagrożeń związanych z tłuszczami trans jest przerażająco długa:

  • zaburzają gospodarkę lipidową, podnosząc poziom "złego" cholesterolu (LDL) i obniżając "dobry" (HDL),
  • przyczyniają się do miażdżycy, chorób serca, nadciśnienia i zawałów,
  • zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2 i insulinooporności,
  • powodują przyrost masy ciała i rozwój otyłości brzusznej (tu chodzi o nadmierne spożywanie kalorii),
  • mogą również przyczynić się do problemów z płodnością oraz depresji.

Organizacje zdrowotne na całym świecie są zgodne: spożycie tłuszczów trans powinno być ograniczone do minimum, a najlepiej do zera. Tymczasem Polak, który żywi się przetworzoną żywnością, może przekraczać zalecane normy kilkukrotnie. Nieświadomie.

Dania zakazuje, a Polska...? Tłuszcze trans wciąż w obiegu

W USA zakaz obowiązuje od 2018 roku. W Kanadzie – od 2017. W Unii Europejskiej – dopiero w 2021 roku wprowadzono limitu. Ale to Dania jako pierwsza zrozumiała powagę sytuacji i to już w 2003 roku. Zakazano tam stosowania tłuszczów trans w produktach spożywczych praktycznie całkowicie, nie pozostawiając furtki na "małe ilości" czy "złote wyjątki". Efekt? Zmniejszenie śmiertelności z powodu chorób serca, poprawa ogólnego stanu zdrowia społeczeństwa i wzrost świadomości żywieniowej. To nie był eksperyment, tylko konkretna decyzja polityczna w obronie obywateli.

Jak wspomniałam, 4 lata temu Unia Europejska nałożyła ograniczenie: maksymalnie 2 gramy tłuszczów trans na 100 gramów tłuszczu w produkcie. Polska, oczywiście, jako członek UE podlega tym przepisom. Problem? To nie jest zakaz. To limit. A tam, gdzie jest limit, znajdzie się ktoś, kto wykorzysta każdą lukę. Efekt? Wciąż znajdziesz na sklepowych półkach produkty, które niby "spełniają normy", ale w praktyce jest zupełnie inaczej.

Jak się chronić i ograniczyć tłuszcze trans? Sprawa jest bardzo prosta: musisz być uważny, czytać dokładnie etykiety. Jeśli zobaczysz tekst w stylu "utwardzony olej" lub "częściowo utwardzone oleje roślinne", odkładaj towar na półkę. Pomocne będzie też kupowanie nieprzetworzonych produktów, samodzielne przygotowywanie posiłków. Warto również ograniczyć spożywanie słodyczy i fast foodów.

Wybrane dla Ciebie
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku