Zajadaliśmy się nimi, nie myśląc o skutkach. W Danii od lat zakazane

Coraz więcej i coraz częściej mówi się o zgubnych skutkach spożywania tłuszczów trans. Te obecne są w naszych ulubionych przekąskach czy gotowych daniach. Dania już 20 lat temu uporała się z tym problemem, notując pozytywne skutki odsunięcia tłuszczów trans z produkcji żywności. A co z pozostałymi krajami Unii?

cukierniaGdzie znajdziemy tłuszcze trans?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nastyaofly

Czym są tłuszcze trans? Kwasy tłuszczowe nienasycone o konfiguracji "trans", zwane tłuszczami trans, powstają w większości w procesie przemysłowym zwanym uwodornieniem/utwardzeniem olejów roślinnych. Co warto dodać, oleje roślinne naturalnie nie zawierają tłuszczów trans, te są wynikiem przekształcania płynnej formy oleju w stałą. Naturalnie tłuszcze trans występują w niewielkiej ilości w mięsie i nabiale, a powstają w żołądkach przeżuwaczy w wyniku działania enzymów bakteryjnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rurki na Wolskiej to słodki hit z Warszawy. W czym tkwi ich sekret

Czy tłuszcze trans szkodzą zdrowiu?

Tłuszcze trans wykazują szkodliwe działanie na zdrowie człowieka. Instytut Żywności i Żywienia wskazuje wprost, że ich spożycie powinno być tak niskie, jak to tylko możliwe. WHO rekomenduje, by zawartość tłuszczów trans w całodziennej diecie nie przekraczała 1 proc. energii dostarczanej z pożywieniem.

"Konieczność ograniczenia spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów tłuszczowych typu trans wynika z faktu, iż są one składnikami diety mającymi znaczący wpływ przede wszystkim na ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Izomery trans przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu LDL ("złego cholesterolu") w surowicy oraz obniżenia poziomu HDL ("dobrego cholesterolu")" - wyjaśnia narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.

Dietetycy wskazują, że więcej niż 2 gramy tłuszczów trans dziennie wystarczy, by zwiększyć ryzyko twardnienia ścian tętnic, miażdżycy i zawału serca. Tłuszcze trans prowadzić mogą do nadwagi i otyłości, cukrzycy, udaru mózgu i chorób nowotworowych. WHO informuje, że ok. 500 tys. osób rocznie umiera przedwcześnie z powodu nadmiernego spożywania tłuszczów trans.

Tłuszcze trans sprawiają, że produkty są bardziej kruche i aksamitne
Tłuszcze trans sprawiają, że produkty są bardziej kruche i aksamitne © Canva | Marcia Salido

W jakich produktach znajdują się tłuszcze trans? Jak znaleźć je w składzie?

Wiele produktów na sklepowych półkach zawiera przemysłowe tłuszcze trans, choć już nie w takiej ilości, jak jeszcze przed kilkoma laty. Obecność tłuszczów trans w produktach sprawia, że są one aksamitne, bardziej kruche i rozpływające się w ustach. Ponadto tłuszcze utwardzone czy częściowo utwardzone mają dłuższy termin przydatności do spożycia.

Tłuszcze trans są obecne przede wszystkim w żywności przetworzonej. Ciastka, ciasteczka, batoniki, chipsy, gotowe dania, margaryny... lista jest naprawdę długa. Bazę takich produktów prowadzi Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego pod adresem: https://izomery.pzh.gov.pl/.

Jak znaleźć tłuszcze trans w składzie produktów? Mimo że polskie prawo zaostrzyło kwestię stosowania tłuszczów trans w produktach spożywczych (o czym poniżej), producenci nadal nie mają obowiązku oznaczania i informowania o dokładnej zawartości tłuszczów trans w swoich produktach. Dlatego nie chcąc naciąć się na produkt, w którym są one obecne, należy unikać w składzie oznaczeń: olej lub tłuszcz roślinny częściowo utwardzony lub uwodorniony.

Tłuszcze trans zakazane? Prawo przeciwko szkodliwym dodatkom do żywności

W latach 1994–2003 Duńska Rada ds. Żywienia opublikowała kilka raportów na temat zagrożeń zdrowotnych związanych ze spożywaniem tłuszczów trans. Na skutek nacisków wywieranych na polityków i producentów z dniem 1 stycznia 2004 roku w Danii wprowadzono zakaz sprzedaży produktów spożywczych zawierających w tłuszczu więcej niż 2 proc. szkodliwych tłuszczów trans.

W 2021 roku Unia Europejska przyjęła taki sam limit. Tym samym więc w Polsce, jak i w całej Unii, od 2021 roku tłuszcze trans mogą występować w ilości wynoszącej maksymalnie 2 proc., tj. 2 gramy tłuszczów trans na 100 gramów tłuszczu w żywności przeznaczonej dla konsumenta końcowego.

Jak wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie "PNAS", zakaz stosowania izomerów trans kwasów tłuszczowych w produkcji żywności, wprowadzony w Danii w 2004 roku, przyniósł mieszkańcom ogromne zdrowotne korzyści: odnotowano bowiem mniej zgonów u osób z chorobami układu krążenia.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟