Jak przestać jeść fast foody i chipsy? 5 niezawodnych sposobów prosto od doświadczonego lekarza

Czułeś kiedyś, że jesz coś, czego nie powinieneś, ale za nic w świecie nie możesz przezwyciężyć tej pokusy? To może być objaw uzależnienia i jednocześnie znak, że czas zacząć temu syndromowi przeciwdziałać. Przyda ci się do tego tych 5 prostych porad od lekarza.

Lekarz zdradził 5 zasad, dzięki którym przezwyciężymy chęć na fast foodyLekarz zdradził 5 zasad, dzięki którym przezwyciężymy chęć na fast foody
Źródło zdjęć: © Canva | doucefleur

Przetworzona żywność to zmora dla organizmu. Chociaż wiemy o tym wszyscy, większość z nas nie może powstrzymać się przed sięgnięciem po paczkę chipsów czy odwiedzeniem znanej sieciówki amerykańskich fast foodów. Okazuje się, że to nie tylko problem z "silną wolą", lecz zmaganie się z typowym uzależnieniem. Jak je pokonać? Z pomocą przychodzą porady słynnego lekarza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane i zapiekane łódeczki z ziemniaków. Rewelacyjny przepis

5 złotych zasad lekarza

Dr Michael Mosley to brytyjski lekarz, który jeszcze przed zrobieniem kariery w BBC (której początek nastąpił w połowie lat 80. ubiegłego wieku), pracował w Royal Free Hospital w Londynie. Następnie Mosley spełniał się jako prezenter programów telewizyjnych dotyczących biologii i medycyny. 66-letni dziś lekarz nadal udziela się w sferze publicznej, a ostatnio poczęstował swoich sympatyków zestawem pięciu porad na temat tego, jak skutecznie porzucić nawyk jedzenia przetworzonego, śmieciowego pokarmu.

Według dr. Michaela Mosleya pierwszą regułą jest postanowienie o przygotowywaniu sobie w domu posiłków do pracy. To właśnie w jedzeniu na mieście tkwi bowiem najwięcej zagrożenia dla zdrowia. Dzisiaj na szczęście to wyzwanie może być ułatwione — w końcu na rynku pojawiło się mnóstwo cateringów żywnościowych oferujących nawet 5 posiłków dziennie.

Druga zasada dotyczy wprowadzania prostych zmian do jadłospisu. Mosley poleca rozpocząć transformację żywieniową od drobnych poprawek, które mogą okazać się skuteczniejsze od natychmiastowego rzucenia się na głęboką wodę. Trzecia zasada to natomiast wysypianie się. Brak odpowiedniej ilości snu prowadzi bowiem do skłonności do podjadania.

Według lekarza jedzenie na mieście to jedna z częstszych przyczyn sięgania po śmieciowe pokarmy
Według lekarza jedzenie na mieście to jedna z częstszych przyczyn sięgania po śmieciowe pokarmy © Canva

Czwarty punkt "regulaminu" brytyjskiego lekarza polega na zachowaniu uwagi podczas spożywania posiłków. Starajmy się nie jeść zbyt szybko i chociaż brzmi to pewnie odrobinę pretensjonalnie, to doceniajmy smak, zapach i teksturę posiłków. Bez tego mózg znowu zapragnie powrotu do fast foodów.

I na koniec piąta zasada dr. Michaela Mosleya: notatki. Ich sporządzanie to bardzo ważna rzecz, ponieważ pozwala uzyskać rzeczywistą kontrolę opartą na wiedzy. To zaskakujące, ile rzeczy potrafimy "wyrzucić" z głowy. Notując zapiski, nagle uświadomimy sobie, że właśnie zjedliśmy zatrważające ilości jakiegoś niezdrowego pokarmu.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀