W Niemczech jadłem najlepsze klopsy. Wyprosiłem przepis i kulam na okrągło

Moja kulinarna podróż po Niemczech obfitowała w wiele smakowitych odkryć, ale jedno z nich na zawsze zapadło mi w pamięć i zagościło w moim repertuarze – klopsy królewieckie. To danie, choć proste w swojej istocie, zachwyciło mnie głębią smaku i aksamitną konsystencją.

Pulpety królewieckiPulpety królewiecki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Klopsy królewieckie to klasyka kuchni naszych zachodnich sąsiadów, ale dopiero po spróbowaniu ich w Niemczech zrozumiałem, na czym polega ich fenomen. Wyprosiłem przepis, lekko go dopracowałem i dziś robię je regularnie – za każdym razem znikają w okamgnieniu. Sprawdź, jak przygotowuję klopsy królewieckie krok po kroku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące liście botwinki i potrawka do kaszy. Obiad bez mięsa nie tylko na piątek

Klopsy królewieckie – tradycja, która się nie starzeje

Nie jestem fanem ciężkiej kuchni, ale dla dobrze zrobionych klopsów królewieckich robię wyjątek. Pierwszy raz spróbowałem ich podczas wyjazdu służbowego do Hamburga. Podano mi je w niewielkiej restauracji prowadzonej przez starsze małżeństwo. Już po pierwszym kęsie wiedziałem, że muszę poznać przepis. Zadziałała magia – miękkie, wilgotne klopsy w sosie z nutą cytryny, kaparów i białego wina miały w sobie coś wyjątkowego.

Po powrocie do Polski zabrałem się za odtworzenie smaku, który mnie zachwycił. Po kilku próbach znalazłem idealne proporcje i teraz klopsy królewieckie robię minimum raz w miesiącu – najczęściej w weekend, kiedy mam więcej czasu na spokojne gotowanie.

Klopsy królewieckie – dokładny przepis krok po kroku

Składniki na klopsy:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowe),
  • 1 łyżka masła,
  • 2 małe cebule,
  • 2 czerstwe bułki namoczone w wodzie i dobrze odciśnięte (lub 3 łyżki bułki tartej),
  • 2 małe jajka,
  • skórka starta z połowy cytryny,
  • 4 filety z sardynek (można zastąpić śledziami),
  • 1,5 łyżki majeranku,
  • sól i biały pieprz do smaku.

Składniki na rosół do gotowania klopsów:

  • 1 litr bulionu (może być z kostki),
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego,
  • 1 cebula pokrojona w ćwiartki.

Składniki na sos:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 100 ml białego wina (półwytrawne lub wytrawne),
  • 1 łyżka musztardy (najlepiej Dijon),
  • 3 łyżki kaparów (można zastąpić drobno posiekanymi ogórkami konserwowymi),
  • sok z połowy cytryny,
  • szczypta cukru,
  • 100 g kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 2 żółtka.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i drobno posiekaj cebule, a następnie podsmaż je na maśle, aż staną się szklisto-złote.
  2. Filety z sardynek bardzo drobno pokrój – najlepiej niemal na pastę.
  3. Do dużej miski wrzuć mięso mielone, dodaj podsmażoną cebulę, sardynki, odciśnięte czerstwe bułki (lub bułkę tartą), jajka, startą skórkę z cytryny, majeranek, sól i biały pieprz.
  4. Dokładnie wyrób rękami wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą i plastyczną masę.
  5. Uformuj z niej klopsy o średnicy około 3–4 cm i odstaw je na chwilę.
  6. W dużym garnku zagotuj bulion z liściem laurowym, zielem angielskim i ćwiartkami cebuli.
  7. Zmniejsz ogień i delikatnie włóż klopsy do gotującego się bulionu.
  8. Gotuj je przez 10–15 minut na małym ogniu – nie mieszaj, żeby się nie rozpadły.
  9. Wyjmij klopsy z wywaru i trzymaj je w cieple.
  10. Przecedź około 500 ml rosołu do osobnej miski – wykorzystasz go do sosu.
  11. W rondlu rozpuść masło, wsyp mąkę i zrób jasną zasmażkę.
  12. Powoli dolewaj przecedzony rosół, mieszając cały czas trzepaczką, aż powstanie gładki sos.
  13. Dodaj wino, musztardę, kapary, sok z cytryny i szczyptę cukru.
  14. Gotuj sos na małym ogniu przez kilka minut.
  15. Dodaj kwaśną śmietanę i gotuj kolejne 5 minut, często mieszając.
  16. Zdejmij sos z ognia.
  17. W osobnym naczyniu roztrzep żółtka z odrobiną gorącego sosu, po czym wlej je z powrotem do garnka, cały czas mieszając.
  18. Włóż klopsy do sosu i podgrzewaj jeszcze przez 10 minut – nie doprowadzaj do wrzenia.
  19. Podawaj z ziemniakami, ryżem lub makaronem – jak wolisz.

Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy, aromatyczny obiad, który zaskoczy nawet największych sceptyków rybnych dodatków – klopsy królewieckie są strzałem w dziesiątkę. U mnie goszczą regularnie i… kulam je na okrągło.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Nie mają mąki i mleka, a są elastyczne i mięciutkie
Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Nie mają mąki i mleka, a są elastyczne i mięciutkie
Najzdrowsza sałata. Obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne i ma mnóstwo witamin
Najzdrowsza sałata. Obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne i ma mnóstwo witamin
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki