W PRL-u były niemal w każdym domu co piątek. Nasi dziadkowie zajadali, a my zapomnieliśmy

Wszyscy pamiętamy je z dzieciństwa. Takie kotlety robiły nasze mamy i babcie. Potrzebne składniki zawsze były pod ręką. Warto sobie przypomnieć smak tego wegetariańskiego dania.

Chrupiące kotlety jajeczneChrupiące kotlety jajeczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  DGP

Kiedyś kotlety jajeczne były często podawane w polskich domach, a już zwłaszcza w piątek, kiedy nie jadano mięsa. Choć z biegiem lat ich popularność zmalała, teraz znów chętnie wracamy do tego dania. Jest łatwe do przygotowania, zdrowe, niezbyt drogie i oczywiście bardzo smaczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekka lazania z pesto i burratą przypomni o wakacjach. Prosty przepis na smaczny i zdrowy obiad

Co dodać do kotletów jajecznych?

Kotlety jajeczne są tanie i proste do zrobienia. Podstawowy składniki to oczywiście jajka oraz przyprawy. Ważna jest też zielenina, czyli szczypiorek, natka pietruszki lub koperek, które nadają im ciekawego posmaku. Znane są też przepisy z dodatkowymi składnikami, na przykład z cebulą, pieczarkami, papryką. Tutaj można kierować się swoimi upodobaniami smakowymi. Jednak kotlety nawet w swojej podstawowej wersji są bardzo smaczne.

Kotlety jajeczne można serwować z różnymi dodatkami, na przykład śmietaną ze szczypiorkiem czy dressingiem jogurtowym. Doskonale pasują też sosy na ciepło, takie jak sos pieczarkowy, grzybowy, pomidorowy czy musztardowy, które dodają kotletom wyjątkowego smaku.

Kotlety jajecznie nie tylko na obiad

Kotlety jajeczne można podać także na główny posiłek w ciągu dnia. Wtedy warto dogotować kaszę, ziemniaki lub ryż. Ale obiad bez surówki? Do takiego dania pasują surówki z kapusty pekińskiej, selera lub pomidorów i ogórków kiszonych. Każdy z tych dodatków świetnie komponuje się z kotletami jajecznymi. Kotlety jajeczne z takimi dodatkami to pomysł na pyszny, wegetariański obiad.

Tradycyjne kotlety jajeczne

Składniki:

  • dziesięć ugotowanych jajek,
  • 20 g bułki tartej (oraz dodatkowa do panierowania),
  • 15 g musztardy,
  • kilka gałązek szczypiorku,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 surowe jajko,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obrać ugotowane jajka i rozgnieść je widelcem w misce.
  2. Dodać surowe jajko, bułkę tartą, musztardę, szczypiorek, sól i pieprz, następnie dokładnie wymieszać.
  3. Uformować 7-9 kotletów z powstałej masy.
  4. Panierować kotlety w bułce tartej.
  5. Rozgrzać olej na patelni i smażyć kotlety na złoto z obu stron.
  6. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇