W PRL‑u były niemal w każdym domu co piątek. Nasi dziadkowie zajadali, a my zapomnieliśmy
Wszyscy pamiętamy je z dzieciństwa. Takie kotlety robiły nasze mamy i babcie. Potrzebne składniki zawsze były pod ręką. Warto sobie przypomnieć smak tego wegetariańskiego dania.
25.10.2024 14:35
Kiedyś kotlety jajeczne były często podawane w polskich domach, a już zwłaszcza w piątek, kiedy nie jadano mięsa. Choć z biegiem lat ich popularność zmalała, teraz znów chętnie wracamy do tego dania. Jest łatwe do przygotowania, zdrowe, niezbyt drogie i oczywiście bardzo smaczne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co dodać do kotletów jajecznych?
Kotlety jajeczne są tanie i proste do zrobienia. Podstawowy składniki to oczywiście jajka oraz przyprawy. Ważna jest też zielenina, czyli szczypiorek, natka pietruszki lub koperek, które nadają im ciekawego posmaku. Znane są też przepisy z dodatkowymi składnikami, na przykład z cebulą, pieczarkami, papryką. Tutaj można kierować się swoimi upodobaniami smakowymi. Jednak kotlety nawet w swojej podstawowej wersji są bardzo smaczne.
Kotlety jajeczne można serwować z różnymi dodatkami, na przykład śmietaną ze szczypiorkiem czy dressingiem jogurtowym. Doskonale pasują też sosy na ciepło, takie jak sos pieczarkowy, grzybowy, pomidorowy czy musztardowy, które dodają kotletom wyjątkowego smaku.
Kotlety jajecznie nie tylko na obiad
Kotlety jajeczne można podać także na główny posiłek w ciągu dnia. Wtedy warto dogotować kaszę, ziemniaki lub ryż. Ale obiad bez surówki? Do takiego dania pasują surówki z kapusty pekińskiej, selera lub pomidorów i ogórków kiszonych. Każdy z tych dodatków świetnie komponuje się z kotletami jajecznymi. Kotlety jajeczne z takimi dodatkami to pomysł na pyszny, wegetariański obiad.
Tradycyjne kotlety jajeczne
Składniki:
- dziesięć ugotowanych jajek,
- 20 g bułki tartej (oraz dodatkowa do panierowania),
- 15 g musztardy,
- kilka gałązek szczypiorku,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 surowe jajko,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Obrać ugotowane jajka i rozgnieść je widelcem w misce.
- Dodać surowe jajko, bułkę tartą, musztardę, szczypiorek, sól i pieprz, następnie dokładnie wymieszać.
- Uformować 7-9 kotletów z powstałej masy.
- Panierować kotlety w bułce tartej.
- Rozgrzać olej na patelni i smażyć kotlety na złoto z obu stron.
- Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.