W PRL-u były niemal w każdym domu co piątek. Nasi dziadkowie zajadali, a my zapomnieliśmy

Wszyscy pamiętamy je z dzieciństwa. Takie kotlety robiły nasze mamy i babcie. Potrzebne składniki zawsze były pod ręką. Warto sobie przypomnieć smak tego wegetariańskiego dania.

Chrupiące kotlety jajeczneChrupiące kotlety jajeczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  DGP

Kiedyś kotlety jajeczne były często podawane w polskich domach, a już zwłaszcza w piątek, kiedy nie jadano mięsa. Choć z biegiem lat ich popularność zmalała, teraz znów chętnie wracamy do tego dania. Jest łatwe do przygotowania, zdrowe, niezbyt drogie i oczywiście bardzo smaczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekka lazania z pesto i burratą przypomni o wakacjach. Prosty przepis na smaczny i zdrowy obiad

Co dodać do kotletów jajecznych?

Kotlety jajeczne są tanie i proste do zrobienia. Podstawowy składniki to oczywiście jajka oraz przyprawy. Ważna jest też zielenina, czyli szczypiorek, natka pietruszki lub koperek, które nadają im ciekawego posmaku. Znane są też przepisy z dodatkowymi składnikami, na przykład z cebulą, pieczarkami, papryką. Tutaj można kierować się swoimi upodobaniami smakowymi. Jednak kotlety nawet w swojej podstawowej wersji są bardzo smaczne.

Kotlety jajeczne można serwować z różnymi dodatkami, na przykład śmietaną ze szczypiorkiem czy dressingiem jogurtowym. Doskonale pasują też sosy na ciepło, takie jak sos pieczarkowy, grzybowy, pomidorowy czy musztardowy, które dodają kotletom wyjątkowego smaku.

Kotlety jajecznie nie tylko na obiad

Kotlety jajeczne można podać także na główny posiłek w ciągu dnia. Wtedy warto dogotować kaszę, ziemniaki lub ryż. Ale obiad bez surówki? Do takiego dania pasują surówki z kapusty pekińskiej, selera lub pomidorów i ogórków kiszonych. Każdy z tych dodatków świetnie komponuje się z kotletami jajecznymi. Kotlety jajeczne z takimi dodatkami to pomysł na pyszny, wegetariański obiad.

Tradycyjne kotlety jajeczne

Składniki:

  • dziesięć ugotowanych jajek,
  • 20 g bułki tartej (oraz dodatkowa do panierowania),
  • 15 g musztardy,
  • kilka gałązek szczypiorku,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 surowe jajko,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obrać ugotowane jajka i rozgnieść je widelcem w misce.
  2. Dodać surowe jajko, bułkę tartą, musztardę, szczypiorek, sól i pieprz, następnie dokładnie wymieszać.
  3. Uformować 7-9 kotletów z powstałej masy.
  4. Panierować kotlety w bułce tartej.
  5. Rozgrzać olej na patelni i smażyć kotlety na złoto z obu stron.
  6. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów