Widzisz to na etykiecie produktu, który chcesz kupić? Lepiej od razu odłóż na półkę

Robiąc zakupy, czytasz etykietę wybranych produktów? Jeśli nie, lepiej zacznij to robić. Twoją uwagę powinno zwrócić konkretne oznaczenie. To bardzo ważne, dlatego nie zwlekaj i od razu zapoznaj się z tym artykułem do końca. 

ObrazekBędąc na zakupach, koniecznie czytaj wnikliwie etykiety wybranych produktów/źródło: thebigland45/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Nie wiem, jak ty, ale ja staram się robić zakupy świadomie. I nie chodzi tu tylko o wcześniejsze sporządzenie listy, czy sprawdzenie aktualnych promocji w sklepie, do którego się wybieram. Chodzi mi bardziej o sytuację, kiedy już jestem w sklepie i wybieram konkretny produkt. Jeśli kupuje coś po raz pierwszy i dobrze go nie znam, zawsze sprawdzam jego etykietę.

Też tak robisz? Jeśli nie, to najwyższy czas wprowadzić pewne zmiany. Dlaczego? Otóż na etykiecie znajduje się cała masa cennych wiadomości, na bazie których możemy oszacować, czy produkt w ogóle powinien wylądować w twoim koszyku z zakupami.

Co to są E-dodatki?

Czy wiesz czym są E-dodatki? Jeśli nie, śpieszę z odpowiedzią. Są to substancje, które dodaje się do żywności. Po co? Otóż poprawiają one nie tylko konsystencję, wygląd i smak, ale też znacznie przedłużają trwałość danego produktu. Wśród nich wymienić można: sztuczne barwniki, konserwanty, środki żelujące oraz spulchniające. Wyróżniamy dwie podstawowe kategorie opisywanych substancji — te, które występują w przyrodzie w sposób naturalny i te wytworzone sztucznie przez człowieka. Chyba nie zdziwi cię, więc jeśli powiem, że stosowanie tego typu dodatków wywołuje wiele dyskusji i sprzecznych emocji.

Obrazek
Czy podczas zakupów czytasz wnikliwie etykiety?/źródło: Będąc na zakupach, koniecznie czytaj wnikliwie etykiety wybranych produktów/źródło: thebigland45/Adobe Stock

Jak dzielimy E-dodatki?

Dodatki, o których dzisiaj mowa, zostały dopuszczone i podzielone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności na konkretne grupy. Każda z takich kategorii ma własny trzycyfrowy numer. Zaś litera E oznacza, że dodatki mogą być używane na terenie Unii Europejskiej. Oczywiście lista ta powinna składać się tylko i wyłącznie z dodatków, które nie zagrażają naszemu zdrowiu i jednocześnie są niezbędne w procesie produkcji. Warto dodać, że nie mogą one wprowadzać potencjalnego klienta w błąd.

Jakie konkretne kategorie wyróżniono? Poniżej zamieszam szczegółową rozpiskę.

  • nr E100–E199 - w grupie tej znajdują się barwniki,
  • nr E200–E299 - mowa tu o konserwantach,
  • nr E300–E399 - wymienić można tu przeciwutleniacze oraz regulatory kwasowości,
  • nr E400–E499 - znajdziesz tu emulgatory, środki spulchniające, zagęszczające oraz żelujące,
  • nr E600–E699 - w tym przypadku chodzi o antybiotyki,
  • nr E700–E799 - do czynienia mamy tutaj ze środkami nabłyszczającymi i słodzącymi,
  • E1000–E1999 - tu znaleźć można z kolei stabilizatory oraz zagęszczacze.

Kupować, czy nie kupować?

Tak jak, już wcześniej wspomniałam, temat dzisiejszego artykułu jest dość kontrowersyjny. Zagorzali przeciwnicy takich rozwiązań, biją na alarm, że są one niebezpieczne dla naszego zdrowia. Jako przykłady takich konsekwencji wymienianą: biegunkę, bóle głowy, czy stany alergiczne. W skrajnych przypadkach mowa jest nawet o nowotworach.

Oczywiście z drugiej strony warto podkreślić, że dawka omawianych dzisiaj wspomagaczy jest kontrolowana przez producenta. Tym samym powinna być utrzymana na bezpiecznym poziomie. Problem może pojawić się, kiedy będziemy nagminnie spożywać E-dodatki w dużych dawkach.

Czy można znaleźć w tej sytuacji złoty środek? Najlepszym rozwiązaniem w tym przypadku wydaje się, zakup produktów z jak najkrótszą listą takich dodatków.

Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥