Setki lat temu właśnie tak serwowano marchewki. Podaj dzisiaj, a wszystkim opadną szczęki

Nie masz pomysłu na marchew? Koniecznie zajrzyj do przepisów z czasów, kiedy to właśnie ona (a jeszcze nie ziemniaki) stanowiła istotny składnik diety. Marchew faszerowana czy pasztet z marchewki to propozycje wyjęte z wyrafinowanej, eleganckiej kuchni sprzed setek lat. A dzięki specjalistom, którzy dzisiaj interpretują i dostosowują do współczesnych realiów dawne receptury, możemy wzbogacić nasz stół prawdziwie polskimi potrawami.

Pasztet z marchewki Pasztet z marchewki
Źródło zdjęć: © Canva | sbossert

Jak możemy przeczytać w opracowaniu "Kuchnia polska. Tradycja, teraźniejszość, wspólnota" autorstwa prof. Jarosława Dumanowskiego oraz Macieja Nowickiego, marchew przez całe wieki wykorzystywano na wiele różnych sposobów, sama nierzadko stanowiła główny składnik dania. Przed ekspansją ziemniaka (połowa XIX w.) to właśnie marchew, ale też pasternak, rzepa, topinambur czy skorzonera były ważnymi składnikami diety. Ceniono je za pożywność i uniwersalność kulinarną, którą ochoczo wykorzystywano, na co wskazują receptury sprzed setek lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowiec na kruchym cieście piekę na okrągło. Bez dokładki się nie obędzie

Co można zrobić z marchewki? Przygotuj danie według przepisu sprzed setek lat

Faszerowana marchew była jednym z popularniejszych dań. Należała do potraw kuchni eleganckiej, wyrafinowanej. Jak wskazuje przepis z XVII wieku, nadziewano ją np. tartą bułką ("żemełką") z jajkami i śmietaną albo migdałami, rodzynkami, tartą marchwią z dodatkiem jajek.

"Wziąć wielką marchew obłupić ją, tak gładką i całką do garnca dać i warzyć. A gdy wpół uwre, na grubszym końcu ją we środku nożem wykrążyć i te dziury temi rzeczami nadziać: wziąć żemełkę tartą i tę jajecznymi surowemi żółtkami i trochą śmietaną rzadko rozmieszać, szafranu, kwiatu, soli, trochą masła przydać i tym nadziać. Na wierzch zaś sztukę marchwie przyłożyć i znowu do garnca wstawić, aż marchew będzie miękka, potym na grosze to krajać. Na to trzeba taki sapor uczynić: wziąć żółtek, słodkiej śmietany, sztukę masła, szafranu, kwiatu, imbieru. Warzyć to potym wespół, mieszać i na misę wlać" - wskazuje receptura z XVII wieku.

Na przypomnienie zasługuje również przepis na pasztet z marchewki pochodzący z XIX w. Kucharze z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie pracujący pod kierunkiem Macieja Nowickiego wzięli tę recepturę na warsztat i przygotowali współczesną interpretację, dzięki której danie niczym z XIX-wiecznego dworu możemy przygotować we własnej kuchni.

Nie masz pomysłu na marchew? Przygotuj ją według przepisu sprzed setek lat
Nie masz pomysłu na marchew? Przygotuj ją według przepisu sprzed setek lat © Canva | Ryutaro Tsukata

Pasztet z marchewki z migdałami. Przepis z XIX wieku

Składniki:

  • 5 dużych czerwonych marchewek,
  • 2 l mleka,
  • 130 g masła,
  • 100 ml śmietany 30 proc.,
  • 80 g płatków migdałów,
  • 80 g cukru,
  • 40 g rodzynek,
  • 100 ml białego wina,
  • 8 jaj,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie szczypta szafranu.

Przygotowanie:

  1. Rodzynki zalej białym winem i odstaw do namoczenia na kilka godzin.
  2. Marchewkę włóż w całości do garnka, zalej mlekiem, dodaj sól, pieprz, nieco szafranu. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj, aż marchew zmięknie. Gotową ostudź w mleku.
  3. Następnie mleko odlej, a marchew zblenduj. Dodaj rozdrobnione płatki migdałów, posiekane rodzynki, śmietanę oraz rozpuszczone masło. Wymieszaj dokładnie.
  4. Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, a białka ubij na sztywno.
  5. Następnie przełóż do masy z marchewki zarówno masę z żółtek, jak i pianę z białek. Dokładnie, ale delikatnie zamieszaj całość.
  6. Gotową masę przełóż do foremki wysmarowanej masłem.
  7. Pasztet z marchewki piecz 50-60 minut w 160 st. C.

Źródło: gov.pl/web/rolnictwo/kanon-kuchni-polskiej2

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟