Zajadamy się tymi owocami na potęgę. Mało kto wie, jakie są skutki dla organizmu

Banany doskonale zadomowiły się naszych kuchniach. Na przestrzeni lat z prostej przekąski przekształciły się w bazę wielu deserów, w tym dietetycznych odmian popularnych ciast czy kremów. Dzisiaj trudno wyobrazić sobie życie bez słodkich bananów. Nie każdy jednak powinien po nie sięgać. Zobacz, dlaczego nie są to owoce przeznaczone dla wszystkich.

Kto nie powinien jeść bananów? Kto nie powinien jeść bananów?
Źródło zdjęć: © Canva | Ockra

Pomagają utrzymać układ trawienny w zdrowiu, zawierają pokaźne ilości potasu, dostarczają energii, wykazują szerokie zastosowanie w kuchni. Nikogo nie trzeba przekonywać do bananów. Niestety, pomimo wielu pozytywów, jakie niesie za sobą ich spożywanie, należy wspomnieć też o przeciwwskazaniach. Nie każdy bowiem powinien uwzględniać banany w swojej diecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najsmaczniejsze frytki, jakie jadłam. Zamiast ziemniaków sięgam po inne warzywo

Kto nie powinien jeść bananów?

Banany są polecanym składnikiem diety ze względu na liczne właściwości, jak i smak oraz konsystencję. Niemniej nie każdy powinien uwzględniać banany w menu. Są to m.in. osoby z nietolerancją fruktozy. Banany są źródłem sporej ilości tego cukru owocowego, tym samym więc osoby cierpiące na jego nietolerancją mogą odczuwać dolegliwości żołądkowe po spożyciu bananów. Oczywiście bananów nie powinny również spożywać osoby na te owoce uczulone.

Banany nie są wskazane diabetykom. Owoce te zawierają dużo cukrów prostych i mają wysoki indeks glikemiczny. Wyższy indeks glikemiczny mają banany dojrzałe, z kolei banany lekko zielone, żółte pod pewnymi warunkami mogą zostać dopuszczone w diecie diabetyka (oczywiście wszystko zależy od stanu zdrowia, dlatego najlepiej zasięgnąć porady lekarza). Natomiast istotne jest, że żaden owoc w menu diabetyka nie powinien stanowić samodzielnego posiłku. Ponadto po banany nie powinny sięgać osoby z chorobami nerek. W przypadku tej dolegliwości należy ograniczyć spożywanie produktów będących źródłem potasu.

Przestrzega się również przed jedzeniem bananów na czczo. Owoc ten może być elementem śniadania, natomiast jeśli występuje samodzielnie, może powodować napady głodu w ciągu dnia. Co prawda, owoce te dają szybkie uczucie sytości, ale nie utrzymują tego efektu na długo. A kiedy poziom energii gwałtownie spada, pojawia się zmęczenie i głód. Dlatego jeśli chcesz jeść banany na śniadanie, łącz je z białkiem i tłuszczami.

Jeśli jesz banany na śniadanie, łącz je z białkiem i węglowodanami
Jeśli jesz banany na śniadanie, łącz jez białkiem i węglowodanami © Pixabay

Czarna końcówka bananów. Czy jest szkodliwa?

Wokół końcówki bananów narosło wiele mitów. Według nich w tej części owocu mają znajdować się pasożyty Giardia lamblia, pająki lub ich jaja, różnego rodzaju bakterie, toksyny, a nawet pestycydy. Wszystko to brzmi niepokojąco i z pewnością nie zachęca do spożywania bananów.

Końcówka banana to najstarsza część owocu i to właśnie z niej wyrasta owoc w miejscu, gdzie wcześniej znajdował się kwiat. W tych kwiatach nie ma żadnych pasożytów, bakterii czy pająków. Co prawda, na plantacjach bananów bytuje specyficzny gatunek pająka, zwany Heteropoda venatoria, ale nie składa on jaj w kwiatach bananów.

Co prawda, banany mogą być źródłem zakażenia lambliozą, ale także salmonellą czy innymi groźnymi patogenami. Jednakże, wbrew powszechnym przekonaniom, nie znajdują się one w końcówce banana, a na jego skórce. Nie ma więc konieczności odcinania końcówki banana, ponieważ ta część owocu nie jest ani niezdrowa, ani trująca. Całe wnętrze banana można zjeść z przyjemnością, pod jednym warunkiem – aby mieć pewność, że owoc nie zagraża naszemu zdrowiu, przed spożyciem należy dokładnie umyć skórkę banana.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie