PoradyPrzyda się zwłaszcza teraz. Łagodzi objawy częstej dolegliwości

Przyda się zwłaszcza teraz. Łagodzi objawy częstej dolegliwości

Olej z czarnuszki zwany jest "złotem faraonów"
Olej z czarnuszki zwany jest "złotem faraonów"
Źródło zdjęć: © Canva | HansJoachim

25.07.2024 18:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Olej z czarnuszki, nazywany "złotem faraonów", ceniony jest za swoje prozdrowotne właściwości już od starożytności. Faraonowie uważali go za klucz do zdrowia i długowieczności. Dlaczego więc zapomnieliśmy o tak cennym produkcie? Pora bliżej poznać i docenić olej z czarnuszki, który jest nie tylko eliksirem młodości, ale także skutecznym remedium na problemy alergiczne, dotykające wielu z nas.

Olej z czarnuszki pozyskuje się z nasion rośliny Nigella sativa, znanej jako czarnuszka. Ta roślina, uprawiana przede wszystkim w Azji i Afryce, jest powszechnie używana w medycynie ludowej na całym świecie. W starożytności olej z czarnuszki stosowano jako lek na żółtaczkę, ból zębów, a nawet jako antidotum na ugryzienia węży. Współcześnie jest to nie tylko popularny suplement diety, ale także ceniony środek łagodzący objawy alergii. Warto podkreślić, że przeciwalergiczne właściwości oleju z czarnuszki zostały udowodnione naukowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na co pomaga olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki cechuje się ciemnobrązowym kolorem i intensywnym, korzennym zapachem. Bogaty jest w składniki odżywcze, takie jak: kwasy tłuszczowe, białka, węglowodany, witaminy (np. A, B1, B2, C, E) oraz minerały (np. wapń, żelazo, magnez, cynk). Te składniki wykazują działania przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i antyoksydacyjne.

Olej z czarnuszki posiada zdolność do obniżania poziomu cholesterolu we krwi i ciśnienia krwi, co zmniejsza ryzyko chorób serca. Ponadto korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Łagodzi objawy refluksu, wrzodów żołądka i dwunastnicy oraz zatrucia pokarmowego. Wspomaga także pracę wątroby i chroni przed bakterią Helicobacter pylori, wywołującą choroby wrzodowe.

Olej z czarnuszki na alergię. Jak działa?

Olejek eteryczny obecny w oleju z czarnuszki składa się m.in. z: ditymochinonu, tymohydrochinonu, limonenu, trans-anetolu, karwonu, tymolu oraz tymochinonu. Ten ostatni jest odpowiedzialny za antyoksydacyjne i przeciwzapalne właściwości tego produktu oraz sprawia, że olej z czarnuszki jest w stanie zahamować produkcję histaminy, czyli związku, który odpowiada za reakcje alergiczne organizmu.

Regularne spożywanie oleju z czarnuszki powoduje, że układ odporności przestaje tak agresywnie reagować na kontakt z alergenami, niwelując nieprzyjemne dolegliwości. Produkt ten można przyjmować wewnętrznie oraz zewnętrznie, wspomagając leczenie trądziku, atopowego zapalenia skóry, egzemy czy wysypki alergicznej.

Olej z czarnuszki okaże się pomocy również w przypadku alergii sezonowych, które szczególnie dokuczliwe i uciążliwe są wiosną i latem. Tymochinon łagodzi objawy alergii, takie jak przewlekły katar, łzawienie oczu, wysypka. Ponadto poprawia samopoczucie oraz skutecznie wspomaga terapię odczulającą (przy regularnym stosowaniu).

Olej z czarnuszki złagodzi objawy alergii sezonowej
Olej z czarnuszki złagodzi objawy alergii sezonowej © Canva | asikkk

Jak stosować olej z czarnuszki?

Dawkowanie oleju z czarnuszki zależy od wieku, stanu zdrowia i celu stosowania. Zawsze warto skonsultować tę kwestię z lekarzem. Produkt ten można podawać dzieciom, ale jeśli ukończyły rok. Po 12. miesiącu można zastosować dzienną dawkę wynoszącą maksymalnie 1/4 łyżeczki, a dzieci w wieku od 2 do 3 trzech lat powinny spożywać nie więcej niż pół łyżeczki na dzień. Dzieciom w wieku szkolnym można podawać pełną łyżeczkę raz dziennie. Z kolei dawka dla dorosłych to 1 łyżka na dzień.

Wybierając olej z czarnuszki w sklepie, zwróć uwagę na to, by był nierafinowany, niefiltrowany i tłoczony na zimno. Taki zawiera największą zawartość tymochinonu, czyli związku odpowiedzialnego za antyalergiczne właściwości czarnuszki. Olej z czarnuszki warto spożywać podczas posiłku, by nieco zniwelować jego intensywny smak.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także