Większość Polaków ma na balkonie. Nie wiedzą, że to lekarstwo na brzuch

Roślina ta rośnie niemalże wszędzie, wielu z nas ma ją nawet na balkonie. Nie mamy pojęcia, jaką skarbnicą składników odżywczych jest wrzos. Zerwij kilka kwiatków i przygotuj sobie lekarstwo na ból brzucha i wiele innych powszechnych dolegliwości.

WrzosWrzos
Źródło zdjęć: © Getty Images,
Paulina Hermann

Każdy z nas ma czasem problemy żołądkowe, niektórzy zmagają się z nimi nader często. Nie zawsze chcemy biegać do apteki po leki i suplementy, więc szukamy babcinych sposobów. Mało kto wie, że niezawodnym remedium na tego typu dolegliwości jest napar z kwiatów wrzosu. Roślinę te znajdziemy niemalże wszędzie, a wielu z nas hoduje ją w doniczkach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pulpety na ryżu. Zaskocz rodzinę ciekawym obiadem

Wrzos - roślina, dzięki której zrobisz niezawodny napar na brzuch

Zazwyczaj w takich sytuacjach pijemy herbatę miętową lub rumianek, znamy ich właściwości i mamy zaufanie do tych ziół. Okazuje się, że podobnie działa wrzos. Co ciekawe, tę roślinę od wielu lat wykorzystuje się medycynie naturalnej. Zawiera bowiem garbniki i kwasy organiczne, które usprawniają proces przemiany materii. Oprócz tego:

  • ma działanie bakteriobójcze,
  • działa rozkurczowo,
  • wspiera organizm przy niestrawności,
  • ma działanie przeciwzapalne,
  • działa uspokajająco,
  • dba o układ moczowy i jego funkcjonowanie.
Wrzos
Wrzos © Pxhere

Napar z wrzosu możemy przygotować o każdej porze dnia. Wystarczy tylko, że dwiema szklankami wrzącej wody zalejemy łyżkę suszonych kwiatów i wymieszamy. Parzymy herbatę pod przykryciem przez 15-20 minut. Następny krok to przecedzenie. Jeśli już to zrobimy, możemy rozkoszować się smakiem mikstury. Warto ją pić każdego dnia, ale w przypadku, gdy zmagamy się z problemami żołądkowymi, częstotliwość tę możemy zwiększyć do połowy szklanki dwa razy dziennie. Najlepiej spożywać go 30 minut przed posiłkiem. Wtedy wrzos najlepiej zadziała, a nasz organizm za niego podziękuje.

Wybrane dla Ciebie
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze