Większość wyrzuca do kosza. Jakub Kuroń robi z nich chrupiącą przekąskę

Obierki ziemniaczane często lądują w koszu, jednak Jakub Kuroń pokazuje, jak można przekształcić je w pyszną, chrupiącą przekąskę. Jego przepis na frytki z obierek to świetny sposób na niemarnowanie jedzenia i zaskakujący smak, który świetnie sprawdzi się zarówno na przekąskę, jak i szybki dodatek do obiadu.

Frytki z obierków to przykład zero wasteFrytki z obierków to przykład zero waste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PAWEL_KACPEREK

Jakub Kuroń, znany ze swoich praktycznych, pełnych smaku przepisów, przekonuje, że w kuchni można wykorzystać każdy element warzywa – nawet obierki. Frytki z obierek ziemniaków to nie tylko sposób na uniknięcie marnowania żywności, ale także smaczna alternatywa dla klasycznych przekąsek. Wystarczy kilka prostych kroków, by z odpadków stworzyć coś wyjątkowego – w stylu, który tak dobrze zna i propaguje Kuroń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kazimierska fitka to zapomniana zupa z babcinego przepisu. Idealnie sprawdzi się na chłodne dni

Przepis na frytki z obierek

Jakub Kuroń, w swojej kuchni kieruje się ideą zero waste, co oznacza pełne wykorzystanie składników. Frytki z obierek nie tylko zaskakują smakiem, ale są również bogate w błonnik i wartości odżywcze – zwłaszcza jeśli używamy ekologicznych ziemniaków. Przepis Kuronia pozwala na przygotowanie czegoś wyjątkowego w szybki i prosty sposób, udowadniając, że nawet z tego, co zazwyczaj ląduje w koszu, można stworzyć pyszną przekąskę.

Składniki:

  • obierki z 1,5 kg ziemniaków,
  • olej do głębokiego smażenia,
  • sól do smaku,
  • pikantny ketchup.

Przygotowanie:

  1. Opłucz dokładnie ziemniaki, usuwając wszelkie zanieczyszczenia. Obierz je i opłucz ponownie obierki pod bieżącą wodą, a następnie osusz je ręcznikiem papierowym.
  2. Rozgrzej olej do głębokiego smażenia w garnku lub frytkownicy. Wrzuć obierki i smaż kilka minut, aż nabiorą ciemnozłotego koloru.
  3. Potem wyjmij frytki łyżką cedzakową i odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Oprósz frytki solą lub solą z papryczką chili, aby dodać im jeszcze więcej smaku. Najlepiej podawać je z pikantnym ketchupem.

Dodatkowe wskazówki:

  • frytki z obierek najlepiej smakują na ciepło, ale są pyszne również na zimno jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi,
  • możesz eksperymentować z przyprawami, dodając do frytek np. wędzoną paprykę, czosnek granulowany lub zioła.

Jakub Kuroń po raz kolejny udowadnia, że w kuchni można znaleźć smaczne rozwiązania na niemarnowanie jedzenia. Frytki z obierek to prosty i oryginalny sposób na stworzenie chrupiącej, pełnej smaku przekąski.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej