PrzepisWiększość z nas wyrzuca skórki z arbuza. A można z nich zrobić prawdziwy smakołyk

Większość z nas wyrzuca skórki z arbuza. A można z nich zrobić prawdziwy smakołyk

Konfitura ze skórek arbuza/źródło: yanadjan/Adobe Stock
Konfitura ze skórek arbuza/źródło: yanadjan/Adobe Stock
Marzena Pęcak

22.07.2023 13:20, aktual.: 22.07.2023 14:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Do tej pory wyrzucałeś zielone skórki po arbuzie do kosza? Więcej tego nie rób. Wykorzystaj je w kreatywny sposób i przygotuj coś smacznego dla całej rodziny. To takie proste!

Nic tak bardzo nie denerwuje mnie w kuchni, jak marnowanie jedzenia. I nie chodzi mi tu tylko o oczywiste sytuacje, kiedy np. kupimy za dużo mięsa i nie mamy na niego pomysłu. A po kilku dniach nie nadaje się już do niczego. Dziś chodzi mi bardziej o mniej oczywiste sytuacje. Przykład? Zielone skórki z arbuza, które można wykorzystać w genialny sposób. A tak naprawdę mało kto o tym wie.

Jeśli starasz się żyć zgodnie z filozofiązero waste, ten artykuł powstał z myślą o tobie. Dzięki niemu już nigdy więcej nie zmarnujesz potencjału arbuza w swojej kuchni. To takie proste!

Ukryty potencjał arbuza

Arbuz to pyszny i orzeźwiający owoc, który cieszy się szczególną popularnością latem. I nie jest to żaden przypadek. W końcu praktycznie w całości składa się z wody, a co za tym idzie, dobrze nas nawadnia. Zresztą sama się o tym przekonałam podczas ostatniej fali tropikalnych upałów. Arbuz był jedynym owocem, na jaki miałam wtedy ochotę.

Bohater dzisiejszego artykułu na pewno nie raz gościł również w twojej kuchni. Ale czy wykorzystywałeś jego potencjał w pełni? Co zrobiłeś z zielonymi skórkami? Wyrzuciłeś je do kosza? Jeśli tak, to duży błąd. Dlaczego? Na bazie tego na pozór niepotrzebnego elementu arbuza można wyczarować coś genialnego i smacznego.

Skórka z arbuza skrywa ogromny potencjał, warto go wykorzystać/źródło: pilipphoto/Adobe Stock
Skórka z arbuza skrywa ogromny potencjał, warto go wykorzystać/źródło: pilipphoto/Adobe Stock

Jak zrobić konfiturę ze skórek arbuza?

Tak, dobrze przeczytałeś, ze skórek arbuza można przygotować domową konfiturę. I to w bardzo prosty sposób, zaledwie z trzech składników. Prościej się po prostu nie da!

Składniki:

  • 1 cytryna,
  • skórki z arbuza.
  • 1/2 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad dzisiejszym przepisem musisz rozpocząć od przygotowania zielonych skórek z arbuza w odpowiedni sposób. Jak to zrobić? Po pierwsze, dokładnie je umyj. Następnie pozbądź się ciemnozielonej warstwy, która jest bardzo twarda i do niczego jej nie wykorzystasz.
  2. Kiedy już pierwszy etap będziesz miał za sobą, możesz przejść do pokrojenia skórek z arbuza na mniejsze elementy.
  3. Teraz zajmij się cytryną. Najpierw sparz jej skórkę wrzątkiem i zetrzyj na tarce z najmniejszymi oczkami. Następnie wyciśnij sok z cytrusa.
  4. Oba składniki przełóż do garnka. Nie zapomnij także o cukrze.
  5. Powstałą mieszankę gotuj ok. 120 minut.
  6. Następnie przełóż ją do wyparzonych słoików, dokładnie zakręć i odstaw do ostygnięcia. I to wszystko!

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy wcześniej słyszałeś o przepisie na konfiturę z arbuza. A może spotykasz się z nią po raz pierwszy?

przepisInspiracjearbuz