Większość z nas wyrzuca skórki z arbuza. A można z nich zrobić prawdziwy smakołyk

Do tej pory wyrzucałeś zielone skórki po arbuzie do kosza? Więcej tego nie rób. Wykorzystaj je w kreatywny sposób i przygotuj coś smacznego dla całej rodziny. To takie proste!

ObrazekKonfitura ze skórek arbuza/źródło: yanadjan/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Nic tak bardzo nie denerwuje mnie w kuchni, jak marnowanie jedzenia. I nie chodzi mi tu tylko o oczywiste sytuacje, kiedy np. kupimy za dużo mięsa i nie mamy na niego pomysłu. A po kilku dniach nie nadaje się już do niczego. Dziś chodzi mi bardziej o mniej oczywiste sytuacje. Przykład? Zielone skórki z arbuza, które można wykorzystać w genialny sposób. A tak naprawdę mało kto o tym wie.

Jeśli starasz się żyć zgodnie z filozofiązero waste, ten artykuł powstał z myślą o tobie. Dzięki niemu już nigdy więcej nie zmarnujesz potencjału arbuza w swojej kuchni. To takie proste!

Ukryty potencjał arbuza

Arbuz to pyszny i orzeźwiający owoc, który cieszy się szczególną popularnością latem. I nie jest to żaden przypadek. W końcu praktycznie w całości składa się z wody, a co za tym idzie, dobrze nas nawadnia. Zresztą sama się o tym przekonałam podczas ostatniej fali tropikalnych upałów. Arbuz był jedynym owocem, na jaki miałam wtedy ochotę.

Bohater dzisiejszego artykułu na pewno nie raz gościł również w twojej kuchni. Ale czy wykorzystywałeś jego potencjał w pełni? Co zrobiłeś z zielonymi skórkami? Wyrzuciłeś je do kosza? Jeśli tak, to duży błąd. Dlaczego? Na bazie tego na pozór niepotrzebnego elementu arbuza można wyczarować coś genialnego i smacznego.

Obrazek
Skórka z arbuza skrywa ogromny potencjał, warto go wykorzystać/źródło: pilipphoto/Adobe Stock

Jak zrobić konfiturę ze skórek arbuza?

Tak, dobrze przeczytałeś, ze skórek arbuza można przygotować domową konfiturę. I to w bardzo prosty sposób, zaledwie z trzech składników. Prościej się po prostu nie da!

Składniki:

  • 1 cytryna,
  • skórki z arbuza.
  • 1/2 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad dzisiejszym przepisem musisz rozpocząć od przygotowania zielonych skórek z arbuza w odpowiedni sposób. Jak to zrobić? Po pierwsze, dokładnie je umyj. Następnie pozbądź się ciemnozielonej warstwy, która jest bardzo twarda i do niczego jej nie wykorzystasz.
  2. Kiedy już pierwszy etap będziesz miał za sobą, możesz przejść do pokrojenia skórek z arbuza na mniejsze elementy.
  3. Teraz zajmij się cytryną. Najpierw sparz jej skórkę wrzątkiem i zetrzyj na tarce z najmniejszymi oczkami. Następnie wyciśnij sok z cytrusa.
  4. Oba składniki przełóż do garnka. Nie zapomnij także o cukrze.
  5. Powstałą mieszankę gotuj ok. 120 minut.
  6. Następnie przełóż ją do wyparzonych słoików, dokładnie zakręć i odstaw do ostygnięcia. I to wszystko!

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy wcześniej słyszałeś o przepisie na konfiturę z arbuza. A może spotykasz się z nią po raz pierwszy?

Wybrane dla Ciebie
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟