PrzepisWiększość z nas wyrzuca skórki z arbuza. A można z nich zrobić prawdziwy smakołyk

Większość z nas wyrzuca skórki z arbuza. A można z nich zrobić prawdziwy smakołyk

Konfitura ze skórek arbuza/źródło: yanadjan/Adobe Stock
Konfitura ze skórek arbuza/źródło: yanadjan/Adobe Stock
Marzena Pęcak
22.07.2023 13:20, aktualizacja: 22.07.2023 14:51

Do tej pory wyrzucałeś zielone skórki po arbuzie do kosza? Więcej tego nie rób. Wykorzystaj je w kreatywny sposób i przygotuj coś smacznego dla całej rodziny. To takie proste!

Nic tak bardzo nie denerwuje mnie w kuchni, jak marnowanie jedzenia. I nie chodzi mi tu tylko o oczywiste sytuacje, kiedy np. kupimy za dużo mięsa i nie mamy na niego pomysłu. A po kilku dniach nie nadaje się już do niczego. Dziś chodzi mi bardziej o mniej oczywiste sytuacje. Przykład? Zielone skórki z arbuza, które można wykorzystać w genialny sposób. A tak naprawdę mało kto o tym wie.

Jeśli starasz się żyć zgodnie z filozofiązero waste, ten artykuł powstał z myślą o tobie. Dzięki niemu już nigdy więcej nie zmarnujesz potencjału arbuza w swojej kuchni. To takie proste!

Ukryty potencjał arbuza

Arbuz to pyszny i orzeźwiający owoc, który cieszy się szczególną popularnością latem. I nie jest to żaden przypadek. W końcu praktycznie w całości składa się z wody, a co za tym idzie, dobrze nas nawadnia. Zresztą sama się o tym przekonałam podczas ostatniej fali tropikalnych upałów. Arbuz był jedynym owocem, na jaki miałam wtedy ochotę.

Bohater dzisiejszego artykułu na pewno nie raz gościł również w twojej kuchni. Ale czy wykorzystywałeś jego potencjał w pełni? Co zrobiłeś z zielonymi skórkami? Wyrzuciłeś je do kosza? Jeśli tak, to duży błąd. Dlaczego? Na bazie tego na pozór niepotrzebnego elementu arbuza można wyczarować coś genialnego i smacznego.

Skórka z arbuza skrywa ogromny potencjał, warto go wykorzystać/źródło: pilipphoto/Adobe Stock
Skórka z arbuza skrywa ogromny potencjał, warto go wykorzystać/źródło: pilipphoto/Adobe Stock

Jak zrobić konfiturę ze skórek arbuza?

Tak, dobrze przeczytałeś, ze skórek arbuza można przygotować domową konfiturę. I to w bardzo prosty sposób, zaledwie z trzech składników. Prościej się po prostu nie da!

Składniki:

  • 1 cytryna,
  • skórki z arbuza.
  • 1/2 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad dzisiejszym przepisem musisz rozpocząć od przygotowania zielonych skórek z arbuza w odpowiedni sposób. Jak to zrobić? Po pierwsze, dokładnie je umyj. Następnie pozbądź się ciemnozielonej warstwy, która jest bardzo twarda i do niczego jej nie wykorzystasz.
  2. Kiedy już pierwszy etap będziesz miał za sobą, możesz przejść do pokrojenia skórek z arbuza na mniejsze elementy.
  3. Teraz zajmij się cytryną. Najpierw sparz jej skórkę wrzątkiem i zetrzyj na tarce z najmniejszymi oczkami. Następnie wyciśnij sok z cytrusa.
  4. Oba składniki przełóż do garnka. Nie zapomnij także o cukrze.
  5. Powstałą mieszankę gotuj ok. 120 minut.
  6. Następnie przełóż ją do wyparzonych słoików, dokładnie zakręć i odstaw do ostygnięcia. I to wszystko!

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy wcześniej słyszałeś o przepisie na konfiturę z arbuza. A może spotykasz się z nią po raz pierwszy?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także