Kategorie InspiracjePrzepisy

Nie wyrzucaj liści kalafiora, można przygotować z nich smaczną przekąskę. Przepis ‚zero waste’

Zero waste w kuchni to naprawdę świetna sprawa. Wielu z nas nie wie, ile smacznych produktów ląduje w koszu, bo nie znamy ich właściwości. Jeśli wyrzucałeś liście kalafiora, to już więcej tego nie zrobisz.

Liście to samo zdrowie!

O tym, że kwiat kalafiora jest zdrowy nikomu nie trzeba mówić. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę z tego, że liście również są prawdziwym bogactwem! Są bogate w wiele witamin i mikroelementów, przede wszystkim w wapń i żelazo, mają sporo błonnika, który wspiera pracę jelit i chroni przed zaparciami. Dodatkowo mają mało kalorii, a możesz wykorzystać je na wiele sposób!

Szybkie chipsy

Chipsy to często wybierana przekąska do filmu. Niestety, nie należy ona do najzdrowszych. Zamiast tego chwyć za…liście kalafiora!
Dokładnie je umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Obtocz w oliwie i ulubionych przyprawach (my polecamy mieszankę papryki słodkiej, ostrej i wędzonej z odrobiną rozmarynu i tymianku) i wrzuć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 10 minut.

Nie wyrzucaj liści kalafiora, można przygotować z nich smaczną przekąskę. Przepis ‚zero waste’
thekitchn.com

Wrzuć je do zupy

Zupa jarzynowa przyjmie wszystko. Dorzuć liście kalafiora do mieszanki warzyw i ugotuj je razem. Możesz je także zamrozić. Pamiętaj, żeby dokładnie wysuszyć liście przed wrzuceniem do zamrażarki, żeby nie zamieniły się w jedną, wielką bryłę lodu.

Nie wyrzucaj liści kalafiora, można przygotować z nich smaczną przekąskę. Przepis ‚zero waste’
cafedelites.com

Marynuj i eksperymentuj

Jeśli lubisz orientalne smaki, to zamarynuj liście kalafiora w sosie sojowym i dodaj do smażonego makaronu z woka.
Masz w domu harrisę? Dorzuć pół łyżki do liści z 1 kalafiora, dodaj pół łyżeczki soli i upiecz w piekarniku.

Nie wyrzucaj liści kalafiora, można przygotować z nich smaczną przekąskę. Przepis ‚zero waste’
thekitchn.com

Liście kalafiora możesz położyć na kanapkę zamiast sałaty, albo zawinąć w nie…gołąbki. Mają delikatny smak i są bardzo chrupiące, więc przypadną do gustu wielu osobom.

307077