Nie wyrzucaj liści kalafiora, można przygotować z nich smaczną przekąskę. Przepis 'zero waste’

Zero waste w kuchni to naprawdę świetna sprawa. Wielu z nas nie wie, ile smacznych produktów ląduje w koszu, bo nie znamy ich właściwości. Jeśli wyrzucałeś liście kalafiora, to już więcej tego nie zrobisz.

Liście to samo zdrowie!
O tym, że kwiat kalafiora jest zdrowy nikomu nie trzeba mówić. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę z tego, że liście również są prawdziwym bogactwem! Są bogate w wiele witamin i mikroelementów, przede wszystkim w wapń i żelazo, mają sporo błonnika, który wspiera pracę jelit i chroni przed zaparciami. Dodatkowo mają mało kalorii, a możesz wykorzystać je na wiele sposób!


Szybkie chipsy


Chipsy to często wybierana przekąska do filmu. Niestety, nie należy ona do najzdrowszych. Zamiast tego chwyć za…liście kalafiora!
Dokładnie je umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Obtocz w oliwie i ulubionych przyprawach (my polecamy mieszankę papryki słodkiej, ostrej i wędzonej z odrobiną rozmarynu i tymianku) i wrzuć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 10 minut.

Wrzuć je do zupy


Zupa jarzynowa przyjmie wszystko. Dorzuć liście kalafiora do mieszanki warzyw i ugotuj je razem. Możesz je także zamrozić. Pamiętaj, żeby dokładnie wysuszyć liście przed wrzuceniem do zamrażarki, żeby nie zamieniły się w jedną, wielką bryłę lodu.



Marynuj i eksperymentuj
Jeśli lubisz orientalne smaki, to zamarynuj liście kalafiora w sosie sojowym i dodaj do smażonego makaronu z woka.
Masz w domu harrisę? Dorzuć pół łyżki do liści z 1 kalafiora, dodaj pół łyżeczki soli i upiecz w piekarniku.



Liście kalafiora możesz położyć na kanapkę zamiast sałaty, albo zawinąć w nie…gołąbki. Mają delikatny smak i są bardzo chrupiące, więc przypadną do gustu wielu osobom.


Komentarze