Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami

Wiśnie, choć często ustępują miejsca słodszym czereśniom, kryją w sobie bogactwo wartości odżywczych. Te kwaskowate owoce nie tylko wzbogacają smak potraw, ale także przynoszą liczne korzyści zdrowotne. Oto kilka powodów, dla których warto je włączyć do diety.

Zajadamy się czereśnią, a zapominamy o wiśniZajadamy się czereśnią, a zapominamy o wiśni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Specyficzny klimat w Polsce sprawia, że nasze wiśnie wyróżniają się na tle innych niepowtarzalnym słodko-kwaśnym smakiem. Niektórzy uwielbiają je na surowo, inni wolą w domowych przetworach, takich jak soki, dżemy czy konfitury. Moja mama słoiki z wiśniami specjalnie trzyma do pączków na Tłusty Czwartek. U mnie to nigdy nie przechodzi, bo zjadam je do owsianki lub po prostu na kromce świeżego pieczywa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kostka hiszpańska – klasyczne ciasto warstwowe z kremem i wiśniami

Wiśnie pełne antyoksydantów

Przede wszystkim wiśnie są znakomitym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed starzeniem się i zmniejszają ryzyko nowotworów. Zwłaszcza owoce o ciemnym kolorze zawierają dużą ilości antocyjanów i flawanoidów. Składniki te w połączeniu z błonnikiem i potasem, które również znajdziesz w tych owocach, regulują ciśnienie krwi, przyczyniają się do obniżenia złego cholesterolu, a tym samym wspomagają zdrowie serca i ogólną kondycję organizmu.

Owoce odpowiednie dla cukrzyków i osób na diecie redukcyjnej

W 100 g wiśni znajduje się tylko 50 kalorii i ok. 10 g węglowodanów prostych, co sprawia, że są one wprost idealne dla osób chorujących na cukrzycę typu 2 i tych, którzy próbują zrzucić nadprogramowe kilogramy. Wiśnie są źródłem pektyn, które zwiększają objętość w żołądku, dając uczucie sytości. Jednocześnie łatwo się w nich zapomnieć – kwasy owocowe mogą zwiększać apetyt poprzez stymulację wydzielania enzymów trawiennych i śliny.

Naturalny sposób na lepszy sen

Regularne spożywanie świeżych owoców lub soku z wiśni może pomóc w walce z bezsennością i przyspieszyć zasypianie. To zasługa melatoniny, czyli hormonu, który reguluje cykl snu i czuwania. Ten naturalny przeciwutleniacz może poprawić jakość snu, w efekcie czego obudzisz się wypoczęty i dobrym humorze.

Jak wykorzystać wiśnie w kuchni?

Wiśnie są doskonałe nie tylko do produkcji soków, nalewek, likierów, dżemów czy galaretek – zachowują swoje właściwości nawet po mrożeniu i podgrzewaniu. Zarówno świeże, jak i przetworzone, idealnie komponują się z lodami, ciastami, omletami, naleśnikami, a także w sałatkach z serami solankowymi lub pleśniowymi. Taka kompozycja polana słodkim winegretem z miodem to prawdziwa rozkosz.

Fanom "Miasteczka Twin Peaks" nie trzeba podsuwać propozycji na ciasto z wiśniami. Tarta z owocami i charakterystyczną kratką z kruchego ciasta to, obok pączków, ulubiony deser agenta Coopera. Wszyscy wiedzą, że najlepiej smakuje z czarną gorzką kawą z ekspresu przelewowego.

Z klasycznych potraw kuchni polskiej warto wymienić pierogi z wiśniami czy wytrawny sos wiśniowy do pieczonego drobiu i dziczyzny – idealny na specjalne okazje. W niektórych regionach Polski gotuje się także zupę wiśniową, która może być świetną propozycją na lato. W Łodzi i okolicach podawana jest z ziemniakami lub lanymi kluskami, niektórzy posypują ją skwarkami i koperkiem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko