Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Wiśnie, choć często ustępują miejsca słodszym czereśniom, kryją w sobie bogactwo wartości odżywczych. Te kwaskowate owoce nie tylko wzbogacają smak potraw, ale także przynoszą liczne korzyści zdrowotne. Oto kilka powodów, dla których warto je włączyć do diety.
Specyficzny klimat w Polsce sprawia, że nasze wiśnie wyróżniają się na tle innych niepowtarzalnym słodko-kwaśnym smakiem. Niektórzy uwielbiają je na surowo, inni wolą w domowych przetworach, takich jak soki, dżemy czy konfitury. Moja mama słoiki z wiśniami specjalnie trzyma do pączków na Tłusty Czwartek. U mnie to nigdy nie przechodzi, bo zjadam je do owsianki lub po prostu na kromce świeżego pieczywa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Wiśnie pełne antyoksydantów
Przede wszystkim wiśnie są znakomitym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed starzeniem się i zmniejszają ryzyko nowotworów. Zwłaszcza owoce o ciemnym kolorze zawierają dużą ilości antocyjanów i flawanoidów. Składniki te w połączeniu z błonnikiem i potasem, które również znajdziesz w tych owocach, regulują ciśnienie krwi, przyczyniają się do obniżenia złego cholesterolu, a tym samym wspomagają zdrowie serca i ogólną kondycję organizmu.
Owoce odpowiednie dla cukrzyków i osób na diecie redukcyjnej
W 100 g wiśni znajduje się tylko 50 kalorii i ok. 10 g węglowodanów prostych, co sprawia, że są one wprost idealne dla osób chorujących na cukrzycę typu 2 i tych, którzy próbują zrzucić nadprogramowe kilogramy. Wiśnie są źródłem pektyn, które zwiększają objętość w żołądku, dając uczucie sytości. Jednocześnie łatwo się w nich zapomnieć – kwasy owocowe mogą zwiększać apetyt poprzez stymulację wydzielania enzymów trawiennych i śliny.
Naturalny sposób na lepszy sen
Regularne spożywanie świeżych owoców lub soku z wiśni może pomóc w walce z bezsennością i przyspieszyć zasypianie. To zasługa melatoniny, czyli hormonu, który reguluje cykl snu i czuwania. Ten naturalny przeciwutleniacz może poprawić jakość snu, w efekcie czego obudzisz się wypoczęty i dobrym humorze.
Jak wykorzystać wiśnie w kuchni?
Wiśnie są doskonałe nie tylko do produkcji soków, nalewek, likierów, dżemów czy galaretek – zachowują swoje właściwości nawet po mrożeniu i podgrzewaniu. Zarówno świeże, jak i przetworzone, idealnie komponują się z lodami, ciastami, omletami, naleśnikami, a także w sałatkach z serami solankowymi lub pleśniowymi. Taka kompozycja polana słodkim winegretem z miodem to prawdziwa rozkosz.
Fanom "Miasteczka Twin Peaks" nie trzeba podsuwać propozycji na ciasto z wiśniami. Tarta z owocami i charakterystyczną kratką z kruchego ciasta to, obok pączków, ulubiony deser agenta Coopera. Wszyscy wiedzą, że najlepiej smakuje z czarną gorzką kawą z ekspresu przelewowego.
Z klasycznych potraw kuchni polskiej warto wymienić pierogi z wiśniami czy wytrawny sos wiśniowy do pieczonego drobiu i dziczyzny – idealny na specjalne okazje. W niektórych regionach Polski gotuje się także zupę wiśniową, która może być świetną propozycją na lato. W Łodzi i okolicach podawana jest z ziemniakami lub lanymi kluskami, niektórzy posypują ją skwarkami i koperkiem.