Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami

Wiśnie, choć często ustępują miejsca słodszym czereśniom, kryją w sobie bogactwo wartości odżywczych. Te kwaskowate owoce nie tylko wzbogacają smak potraw, ale także przynoszą liczne korzyści zdrowotne. Oto kilka powodów, dla których warto je włączyć do diety.

Zajadamy się czereśnią, a zapominamy o wiśniZajadamy się czereśnią, a zapominamy o wiśni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Specyficzny klimat w Polsce sprawia, że nasze wiśnie wyróżniają się na tle innych niepowtarzalnym słodko-kwaśnym smakiem. Niektórzy uwielbiają je na surowo, inni wolą w domowych przetworach, takich jak soki, dżemy czy konfitury. Moja mama słoiki z wiśniami specjalnie trzyma do pączków na Tłusty Czwartek. U mnie to nigdy nie przechodzi, bo zjadam je do owsianki lub po prostu na kromce świeżego pieczywa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Wiśnie pełne antyoksydantów

Przede wszystkim wiśnie są znakomitym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed starzeniem się i zmniejszają ryzyko nowotworów. Zwłaszcza owoce o ciemnym kolorze zawierają dużą ilości antocyjanów i flawanoidów. Składniki te w połączeniu z błonnikiem i potasem, które również znajdziesz w tych owocach, regulują ciśnienie krwi, przyczyniają się do obniżenia złego cholesterolu, a tym samym wspomagają zdrowie serca i ogólną kondycję organizmu.

Owoce odpowiednie dla cukrzyków i osób na diecie redukcyjnej

W 100 g wiśni znajduje się tylko 50 kalorii i ok. 10 g węglowodanów prostych, co sprawia, że są one wprost idealne dla osób chorujących na cukrzycę typu 2 i tych, którzy próbują zrzucić nadprogramowe kilogramy. Wiśnie są źródłem pektyn, które zwiększają objętość w żołądku, dając uczucie sytości. Jednocześnie łatwo się w nich zapomnieć – kwasy owocowe mogą zwiększać apetyt poprzez stymulację wydzielania enzymów trawiennych i śliny.

Naturalny sposób na lepszy sen

Regularne spożywanie świeżych owoców lub soku z wiśni może pomóc w walce z bezsennością i przyspieszyć zasypianie. To zasługa melatoniny, czyli hormonu, który reguluje cykl snu i czuwania. Ten naturalny przeciwutleniacz może poprawić jakość snu, w efekcie czego obudzisz się wypoczęty i dobrym humorze.

Jak wykorzystać wiśnie w kuchni?

Wiśnie są doskonałe nie tylko do produkcji soków, nalewek, likierów, dżemów czy galaretek – zachowują swoje właściwości nawet po mrożeniu i podgrzewaniu. Zarówno świeże, jak i przetworzone, idealnie komponują się z lodami, ciastami, omletami, naleśnikami, a także w sałatkach z serami solankowymi lub pleśniowymi. Taka kompozycja polana słodkim winegretem z miodem to prawdziwa rozkosz.

Fanom "Miasteczka Twin Peaks" nie trzeba podsuwać propozycji na ciasto z wiśniami. Tarta z owocami i charakterystyczną kratką z kruchego ciasta to, obok pączków, ulubiony deser agenta Coopera. Wszyscy wiedzą, że najlepiej smakuje z czarną gorzką kawą z ekspresu przelewowego.

Z klasycznych potraw kuchni polskiej warto wymienić pierogi z wiśniami czy wytrawny sos wiśniowy do pieczonego drobiu i dziczyzny – idealny na specjalne okazje. W niektórych regionach Polski gotuje się także zupę wiśniową, która może być świetną propozycją na lato. W Łodzi i okolicach podawana jest z ziemniakami lub lanymi kluskami, niektórzy posypują ją skwarkami i koperkiem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina