Wiele osób trzyma kawę w złym miejscu. Przez to nie nadaje się już do picia

Nie wyobrażam sobie poranka bez dobrej kawy. Jej aromat pobudza, dodaje energii do działania i sprawia, że ciemne, jesienne poranki robią się bardziej znośne. Nie ma jednak nic gorszego niż zwietrzała kawa. W łatwy sposób można tego jednak uniknąć.

Przechowywanie kawy - PysznościPrzechowywanie kawy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | mapichai
Ewa Malinowska

Jeśli nie pijasz kawy zbyt często, to zdarzyć się może, że zakopana w szafce wywietrzeje i straci swój wyjątkowy aromat. Zanim jednak wrzucisz ją do kosza i spiszesz na straty, poznaj sposób, dzięki któremu uratujesz pozornie spisane na straty ziarna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Burger z piekarnika na bogato, ale bez bułki. Obiadowy hit

Dlaczego kawa wietrzeje?

Chociaż pierwsze co nasuwa się na język, to oskarżenie producentów o kiepską jakość, to niekoniecznie jest to ich wina. Najczęstszym błędem jest niewłaściwe przechowywanie. Nie jest to kwestia kilku dni, a raczej tygodni złego trzymania. Kawy nie powinno się przechowywać w zbyt wysokiej temperaturze, wilgotnych miejscach czy też w pobliżu intensywnych przypraw. Nie powinno się jej również wystawiać na słońce, więc kuchenny parapet również nie jest najlepszą opcją.

Mielona kawa - Pyszności
Mielona kawa - Pyszności © Canva | Chevanon Photography

Kawę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, takim jak puszka czy nawet słoik. Przechowuj kawę w ziarnach w oryginalnym opakowaniu, w którym ją zakupiłeś, zamykając otwarte paczki za pomocą specjalnego zacisku. Miel tylko tyle, ile potrzebujesz.

Jak uratować zwietrzałą kawę?

Nie bez powodu mówi się, że mądry Polak po szkodzie. Na szczęście zwietrzałą kawę można jeszcze uratować. Zamiast wyrzucać ją do kosza, sięgnij po czekoladę. Wrzuć kilka kostek gorzkiej czekolady do puszki, szczelnie zamknij i odstaw na dwa dni. Im mniejsze zwietrzała jest kawa, tym większa jest szansa na powodzenie misji ratunkowej.

Unikaj tego dodatku do kawy
Kawa © Pixabay

Najrozsądniejszym sposobem na zapobieganiu marnowania są rozsądne zakupy. Chociaż nowa odmiana, świąteczny smak czy interesujące opakowanie może kusić, warto zastanowić się, czy naprawdę potrzebujemy kolejnej porcji kawy. Tej prostej zasady warto trzymać się podczas jakichkolwiek zakupów. Dzięki temu oszczędzisz podwójnie - nie kupując zbędnych produktów i nie wyrzucając niepotrzebnie jedzenia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀