PrzepisObtacza je w przyprawach, zalewa wódką i pakuje do słoików. Domowa mięsna konserwa deklasuje sklepowe

Obtacza je w przyprawach, zalewa wódką i pakuje do słoików. Domowa mięsna konserwa deklasuje sklepowe

Jeśli macie dosyć mięsnych konserw sprzedawanych w sklepach, zróbcie domową w słoiku! Na kanale YouTube KuchniaKwasiora KK znajdziemy pyszny przepis na wieprzowinę w słoikach. Wystarczy kilka składników, by wyczarować pyszne mięsne przetwory. Poniżej zdradzamy, jak ją wykonać krok po kroku.

Wieprzowina w słoikach na zimę z dodatkiem alkoholu - Pyszności; Foto: https://youtu.be/U591ML4bBs0 ; Canva.com
Wieprzowina w słoikach na zimę z dodatkiem alkoholu - Pyszności; Foto: https://youtu.be/U591ML4bBs0 ; Canva.com
Agnieszka

16.09.2022 | aktual.: 20.03.2024 10:46

Wieprzowina w słoikach wspaniale sprawdzi się na zimę jako pyszny dodatek do pieczywa. Poza tym taka domowa konserwa jest o wiele smaczniejsza, niż ta z supermarketu. Dodatkowo jesteśmy pewni jej składu.

Pyszna konserwa domowa

Mięso w słoikach - Pyszności; Foto: Canva.com
Mięso w słoikach - Pyszności; Foto: Canva.com

Wieprzowina w słoikach według Kuchni Kwasiora powstaje na bazie łopatki wieprzowej. Dodajemy do niej również niewielką ilość wódki. Mięso przygotowujemy w dwóch różnych odsłonach. Jedną część marynujemy w czosnku oraz majeranku. Natomiast drugą porcję mięsa mieszamy z papryką i przecierem pomidorowym. Wieprzowina w słoikach wspaniale smakuje na świeżej kromce chleba.

Wieprzowina w słoikach na zimę

Mięso wieprzowe - Pyszności; Foto: Canva.com
Mięso wieprzowe - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

         
  • 3 kg łopatki wieprzowej
  • kieliszek wódki
  • około 10 ząbków czosnku
  • 2 - 3 łyżeczki majeranku
  • ostra i słodka papryka
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz (około 15 g soli na 1 kg mięsa)

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój w kostkę.  Następnie podziel je na dwie równe porcje. Do każdej z nich dodaj sól z pieprzem oraz wlej wódkę. 

Przygotuj pierwszą marynatę. W związku z tym obierz ząbki czosnku i rozetrzyj je w moździerzu. Dodaj do nich około 2 łyżeczek majeranku i dokładnie połącz składniki. Powstałą pastę wrzuć do jednej porcji mięsa. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Przygotuj kolejną marynatę. Do drugiej porcji mięsa dodaj 1 - 2 łyżeczki papryki ostrej oraz słodkiej. Na końcu wlej około 100 ml przecieru pomidorowego. Składniki dokładnie wymieszaj ze sobą.

Obie porcje mięsa zakryj folią do żywności, a następnie odstaw je na noc. Następnego dnia przygotuj czyste, wyparzone słoiki. Wypełnij je ciasno mięsem i zalej niewielką ilością wody. Na końcu poddaj je procesowi trzykrotnej pasteryzacji.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować wspaniały obiad ze słoika krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie