Włoch pokazał, jak zrobić oryginalną carbonarę. Polacy oglądają i płaczą ze śmiechu

Matteo Brunetti - mistrz kuchni i finalista "MasterChefa" - postanowił raz na zawsze rozprawić się z mitami na temat carbonary. W swoim filmie, okraszonym zabawnymi komentarzami, zdradza przepis na oryginalną carbonarę, która zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Włoch pokazał, jak zrobić oryginalną carbonarę. Polacy oglądają i płaczą ze śmiechuWłoch pokazał, jak zrobić oryginalną carbonarę. Polacy oglądają i płaczą ze śmiechu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Carbonara to jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się proste, przygotowanie jej idealnej wersji wymaga precyzji i znajomości kilku kluczowych zasad. Okazuje się, że większość osób popełnia błędy, dodając do carbonary składniki, których absolutnie nie powinno tam być.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biała zupa w postaci aksamitnego kremu. Na jednym talerzu się nie skończy

Sekrety idealnej carbonary według Matteo Brunettiego

  • Żadnej śmietany! W oryginalnej carbonarze nie ma miejsca na śmietanę. Sos powstaje wyłącznie z jajek, sera Pecorino Romano i tłuszczu z guanciale.
  • Kurczak, grzyby, pietruszka? Zapomnij! Carbonara to danie o prostych składnikach. Do jej przygotowania potrzebne są jedynie: makaron spaghetti, guanciale, Pecorino Romano, jajka, pieprz i sól (opcjonalnie).
  • Guanciale, a nie boczek! Nie zastępuj guanciale boczkiem. Guanciale to suszone podgardle wieprzowe, które nadaje carbonarze charakterystyczny smak i aromat.
  • Ważna jest technika! Sposób przygotowania sosu ma kluczowe znaczenie dla konsystencji carbonary. Jajka, ser i tłuszcz z guanciale muszą zostać połączone w odpowiedniej temperaturze, aby sos był kremowy, a nie jajeczny.

Oryginalna carbonara - przepis

Żadna śmietana, żaden kurczak, grzyby, pietruszka lub inne sery. - stanowczo stwierdza Matteo Brunetti.

Kucharz podkreśla, że w prawdziwej carbonarze znajdziemy jedynie kilka podstawowych składników:

  • 280 g spaghetti,
  • 150 g guanciale (suszonego podgardla wieprzowego),
  • 100 g Pecorino Romano (sardyńskiego sera owczego),
  • 3 jajka,
  • pieprz.

Jak przygotować idealną carbonarę?

  1. Pokrój guanciale w paseczki i smaż na małym ogniu, aż stanie się chrupiące i wytopi się z niego tłuszcz. Następnie odłóż guanciale na bok.
  2. Do miski dodaj starty Pecorino Romano, jajka i sporą ilość pieprzu. Dokładnie wymieszaj składniki.
  3. Dodaj wytopiony tłuszcz z guanciale i ponownie zamieszaj.
  4. Ugotuj makaron al dente, zostawiając trochę wody po gotowaniu.
  5. Odcedzony makaron umieść na patelni, gdzie smażyłeś guanciale. Dodaj resztę składników z miski i trochę wody po makaronie.
  6. Całość gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje i stanie się kremowy. Uważaj, żeby nie zrobić jajecznicy!
  7. Dodaj guanciale, wymieszaj i podaj na talerze.

Reakcje internautów

Przepis Matteo Brunettiego wywołał burzę w sieci. Internauci podzieleni są na dwa obozy - jedni śmieją się z zabawnych określeń kucharza, inni zaś z podziwem obserwują jego kulinarne umiejętności.

Od dzisiaj w mojej głowie już nigdy nie zagości słowo "stara" tylko "dojrzała świnka. - napisała jedna z internautek.
Dojrzała świnka, taka jak Ty, mnie rozwaliła. - pisze ktoś inny.

Jeden z internautów dodał nawet mamy nadzieję, że żartobliwie:

Carbonara tylko z ananasem!

Przygotowanie idealnej carbonary może wydawać się wyzwaniem, ale z odpowiednim instruktażem i odrobiną wprawy każdy może opanować tę sztukę. Pamiętajmy o zasadach Brunetti: żadnej śmietany, żadnych zbędnych dodatków, tylko najlepsze składniki i odrobina kulinarnej precyzji. A nagrodą będzie prawdziwa uczta dla podniebienia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯