InspiracjeWrzuć cebulę na patelnię i posyp cukrem. Rozkoszny stosuje ten patent prawie za każdym razem
Wrzuć cebulę na patelnię i posyp cukrem. Rozkoszny stosuje ten patent prawie za każdym razem
Jedną z najwspanialszych rzeczy na świecie jest karmelizowana cebula, która z zadziornej staje się potulnie słodziutka. Wyznaję zasadę, że wszystko z jej dodatkiem jest lepsze. Także ta pasta z ciecierzycy.
Pasta z ciecierzycy
13.11.2023 19:09
Pasta z ciecierzycy z karmelizowaną cebulą - przepis
Składniki:
- ¼ szklanki (60 ml) oliwy extra virgin,
- 500 g białej cebuli, obranej, w cienkich plasterkach,
- 3 liście laurowe,
- 1 łyżeczka drobnej soli morskiej,
- ½ łyżeczki jasnego cukru trzcinowego,
- 1 puszka (425 g) ciecierzycy,
- 1⁄3 szklanki (80 ml) zimnej wody,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- ¼ szklanki (7,5 g) świeżej natki, pietruszki, posiekanej,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- kiszone ogórki do podania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dołóż cebulę, liście laurowe, ½ łyżeczki soli i cukier trzcinowy. Smaż na małym ogniu przez 25 minut, mieszając od czasu do czasu, aż się skarmelizuje i zrumieni. Wyrzuć liście laurowe.
- W malakserze umieść ciecierzycę z zimną wodą i pozostałą solą. Miksuj 2 minuty na gładką pastę. Dodaj karmelizowaną cebulę (trochę zostaw do przybrania) oraz sok z cytryny i natkę pietruszki. Zmiksuj pulsacyjnie jeszcze raz lub dwa, by wszystko się połączyło, i dopraw pieprzem.
- Przełóż pastę do salaterki. Posyp pozostałą karmelizowaną cebulą i dopraw większą ilością pieprzu. Podawaj z kiszonymi ogórkami i ulubionym pieczywem.
Przepis pochodzi z książki Michała Korkosza "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują"