Wrzuć cebulę na patelnię i posyp cukrem. Rozkoszny stosuje ten patent prawie za każdym razem

Jedną z najwspanialszych rzeczy na świecie jest karmelizowana cebula, która z zadziornej staje się potulnie słodziutka. Wyznaję zasadę, że wszystko z jej dodatkiem jest lepsze. Także ta pasta z ciecierzycy.

Pasta z ciecierzycyPasta z ciecierzycy
Źródło zdjęć: © "Nowe rozkoszne"
Katarzyna Gileta

Pasta z ciecierzycy z karmelizowaną cebulą - przepis

Składniki:

  • ¼ szklanki (60 ml) oliwy extra virgin,
  • 500 g białej cebuli, obranej, w cienkich plasterkach,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka drobnej soli morskiej,
  • ½ łyżeczki jasnego cukru trzcinowego,
  • 1 puszka (425 g) ciecierzycy,
  • 1⁄3 szklanki (80 ml) zimnej wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • ¼ szklanki (7,5 g) świeżej natki, pietruszki, posiekanej,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • kiszone ogórki do podania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy serwuję tę genialną przekąskę, na talerzyku nie zostaje nawet jeden okruszek

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dołóż cebulę, liście laurowe, ½ łyżeczki soli i cukier trzcinowy. Smaż na małym ogniu przez 25 minut, mieszając od czasu do czasu, aż się skarmelizuje i zrumieni. Wyrzuć liście laurowe.
  2. W malakserze umieść ciecierzycę z zimną wodą i pozostałą solą. Miksuj 2 minuty na gładką pastę. Dodaj karmelizowaną cebulę (trochę zostaw do przybrania) oraz sok z cytryny i natkę pietruszki. Zmiksuj pulsacyjnie jeszcze raz lub dwa, by wszystko się połączyło, i dopraw pieprzem.
  3. Przełóż pastę do salaterki. Posyp pozostałą karmelizowaną cebulą i dopraw większą ilością pieprzu. Podawaj z kiszonymi ogórkami i ulubionym pieczywem.

Przepis pochodzi z książki Michała Korkosza "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują"

Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują
Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują © Materiały prasowe
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej