InspiracjeWrzuć cebulę na patelnię i posyp cukrem. Rozkoszny stosuje ten patent prawie za każdym razem

Wrzuć cebulę na patelnię i posyp cukrem. Rozkoszny stosuje ten patent prawie za każdym razem

Pasta z ciecierzycy
Pasta z ciecierzycy
Źródło zdjęć: © "Nowe rozkoszne"
Katarzyna Gileta
13.11.2023 19:09

Jedną z najwspanialszych rzeczy na świecie jest karmelizowana cebula, która z zadziornej staje się potulnie słodziutka. Wyznaję zasadę, że wszystko z jej dodatkiem jest lepsze. Także ta pasta z ciecierzycy.

Pasta z ciecierzycy z karmelizowaną cebulą - przepis

Składniki:

  • ¼ szklanki (60 ml) oliwy extra virgin,
  • 500 g białej cebuli, obranej, w cienkich plasterkach,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka drobnej soli morskiej,
  • ½ łyżeczki jasnego cukru trzcinowego,
  • 1 puszka (425 g) ciecierzycy,
  • 1⁄3 szklanki (80 ml) zimnej wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • ¼ szklanki (7,5 g) świeżej natki, pietruszki, posiekanej,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • kiszone ogórki do podania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dołóż cebulę, liście laurowe, ½ łyżeczki soli i cukier trzcinowy. Smaż na małym ogniu przez 25 minut, mieszając od czasu do czasu, aż się skarmelizuje i zrumieni. Wyrzuć liście laurowe.
  2. W malakserze umieść ciecierzycę z zimną wodą i pozostałą solą. Miksuj 2 minuty na gładką pastę. Dodaj karmelizowaną cebulę (trochę zostaw do przybrania) oraz sok z cytryny i natkę pietruszki. Zmiksuj pulsacyjnie jeszcze raz lub dwa, by wszystko się połączyło, i dopraw pieprzem.
  3. Przełóż pastę do salaterki. Posyp pozostałą karmelizowaną cebulą i dopraw większą ilością pieprzu. Podawaj z kiszonymi ogórkami i ulubionym pieczywem.

Przepis pochodzi z książki Michała Korkosza "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują"

Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują
Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują© Materiały prasowe
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także