WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Wrzuć do kubka kilka owoców i zalej wrzątkiem. Pij codziennie, a efekty zobaczysz bardzo szybko

Nie bez powodu jagody goji nazywane są superfoodem. Poprawiają jakość snu, wzmacniają odporność i walczą z wolnymi rodnikami. Mało tego, dzięki nim mamy lepszy profil lipidowy. Możemy się nimi zajadać jak przekąską. Jednak o wiele lepszym pomysłem będzie przygotowanie specjalnego napoju.

Zalej jagody goji wrzątkiem i ciesz się efektamiZalej jagody goji wrzątkiem i ciesz się efektami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Khaletski Siarhei\goffkein.pro
Paulina Hermann

Jagody goji to czerwone nasionka o wydłużonym kształcie. Uważa się, że są jednymi z najzdrowszych owoców na świecie. Azjaci jedzą je tonami, mając nadzieję, że wydłużą im życie. Najczęściej sięgamy po suszone owoce, chociaż wiele osób zajada się też tymi świeżymi. Dodajemy je do różnych dań, herbat i soków. Czasem znaleźć można wino z tymże składnikiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Dlaczego warto jeść jagody goji?

Nazywane są czerwonymi diamentami wschodu. Patrząc na ich właściwości, taka nazwa w ogóle nie dziwi. Owoce są przede wszystkim źródłem białka i błonnika. Ten ostatni składnik przyspiesza procesy przemiany materii i reguluje pracę jelit. Znajdziemy w nich też witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B. Jagody goji są bogate w żelazo, miedź oraz selen.

Owoce mają mnóstwo właściwości. Między innymi:

  • wzmacniają odporność,
  • wspierają pracę oczu,
  • obniżają poziom cukru we krwi,
  • wykazują działanie przeciwnowotworowe,
  • mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi,
  • poprawiają stan skóry, włosów i paznokci,
  • wspomagają pracę wątroby,
  • poprawiają jakość snu.
Jagody goji
Jagody goji © Adobe Stock

Zdrowotny napój z jagód goji. Jak go przygotować?

Taka mikstura wesprze twój organizm na różne sposoby. Dodasz sobie trochę energii, poprawisz swoją odporność, a przede wszystkim oczyścisz organizm z toksyn.

Do przygotowania napoju potrzebujesz:

  • dwóch łyżeczek suszonych jagód goji,
  • pół cytryny,
  • pół łyżeczki sproszkowanego imbiru,
  • szklanki wrzącej wody,
  • dodatkowo: kilku listków mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Wykonanie jest niezwykle proste. Wystarczy, że wrzątkiem zalejesz jagody goji i odstawisz na 5 minut. Po tym czasie dodaj imbir i wymieszaj.
  2. Poczekaj chwilę do momentu, w którym napój trochę ostygnie. Dolej sok z cytryny i ponownie wszystko wymieszaj.
  3. Na koniec dodaj kilka listków mięty. Prozdrowotny napój wypij od razu po przygotowaniu.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo