Wrzuć do kubka kilka owoców i zalej wrzątkiem. Pij codziennie, a efekty zobaczysz bardzo szybko

Nie bez powodu jagody goji nazywane są superfoodem. Poprawiają jakość snu, wzmacniają odporność i walczą z wolnymi rodnikami. Mało tego, dzięki nim mamy lepszy profil lipidowy. Możemy się nimi zajadać jak przekąską. Jednak o wiele lepszym pomysłem będzie przygotowanie specjalnego napoju.

Zalej jagody goji wrzątkiem i ciesz się efektamiZalej jagody goji wrzątkiem i ciesz się efektami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Khaletski Siarhei\goffkein.pro
Paulina Hermann

Jagody goji to czerwone nasionka o wydłużonym kształcie. Uważa się, że są jednymi z najzdrowszych owoców na świecie. Azjaci jedzą je tonami, mając nadzieję, że wydłużą im życie. Najczęściej sięgamy po suszone owoce, chociaż wiele osób zajada się też tymi świeżymi. Dodajemy je do różnych dań, herbat i soków. Czasem znaleźć można wino z tymże składnikiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Dlaczego warto jeść jagody goji?

Nazywane są czerwonymi diamentami wschodu. Patrząc na ich właściwości, taka nazwa w ogóle nie dziwi. Owoce są przede wszystkim źródłem białka i błonnika. Ten ostatni składnik przyspiesza procesy przemiany materii i reguluje pracę jelit. Znajdziemy w nich też witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B. Jagody goji są bogate w żelazo, miedź oraz selen.

Owoce mają mnóstwo właściwości. Między innymi:

  • wzmacniają odporność,
  • wspierają pracę oczu,
  • obniżają poziom cukru we krwi,
  • wykazują działanie przeciwnowotworowe,
  • mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi,
  • poprawiają stan skóry, włosów i paznokci,
  • wspomagają pracę wątroby,
  • poprawiają jakość snu.
Jagody goji
Jagody goji © Adobe Stock

Zdrowotny napój z jagód goji. Jak go przygotować?

Taka mikstura wesprze twój organizm na różne sposoby. Dodasz sobie trochę energii, poprawisz swoją odporność, a przede wszystkim oczyścisz organizm z toksyn.

Do przygotowania napoju potrzebujesz:

  • dwóch łyżeczek suszonych jagód goji,
  • pół cytryny,
  • pół łyżeczki sproszkowanego imbiru,
  • szklanki wrzącej wody,
  • dodatkowo: kilku listków mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Wykonanie jest niezwykle proste. Wystarczy, że wrzątkiem zalejesz jagody goji i odstawisz na 5 minut. Po tym czasie dodaj imbir i wymieszaj.
  2. Poczekaj chwilę do momentu, w którym napój trochę ostygnie. Dolej sok z cytryny i ponownie wszystko wymieszaj.
  3. Na koniec dodaj kilka listków mięty. Prozdrowotny napój wypij od razu po przygotowaniu.
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯