Wrzuć do kubka kilka owoców i zalej wrzątkiem. Pij codziennie, a efekty zobaczysz bardzo szybko

Nie bez powodu jagody goji nazywane są superfoodem. Poprawiają jakość snu, wzmacniają odporność i walczą z wolnymi rodnikami. Mało tego, dzięki nim mamy lepszy profil lipidowy. Możemy się nimi zajadać jak przekąską. Jednak o wiele lepszym pomysłem będzie przygotowanie specjalnego napoju.

Zalej jagody goji wrzątkiem i ciesz się efektamiZalej jagody goji wrzątkiem i ciesz się efektami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Khaletski Siarhei\goffkein.pro
Paulina Hermann

Jagody goji to czerwone nasionka o wydłużonym kształcie. Uważa się, że są jednymi z najzdrowszych owoców na świecie. Azjaci jedzą je tonami, mając nadzieję, że wydłużą im życie. Najczęściej sięgamy po suszone owoce, chociaż wiele osób zajada się też tymi świeżymi. Dodajemy je do różnych dań, herbat i soków. Czasem znaleźć można wino z tymże składnikiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Dlaczego warto jeść jagody goji?

Nazywane są czerwonymi diamentami wschodu. Patrząc na ich właściwości, taka nazwa w ogóle nie dziwi. Owoce są przede wszystkim źródłem białka i błonnika. Ten ostatni składnik przyspiesza procesy przemiany materii i reguluje pracę jelit. Znajdziemy w nich też witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B. Jagody goji są bogate w żelazo, miedź oraz selen.

Owoce mają mnóstwo właściwości. Między innymi:

  • wzmacniają odporność,
  • wspierają pracę oczu,
  • obniżają poziom cukru we krwi,
  • wykazują działanie przeciwnowotworowe,
  • mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi,
  • poprawiają stan skóry, włosów i paznokci,
  • wspomagają pracę wątroby,
  • poprawiają jakość snu.
Jagody goji
Jagody goji © Adobe Stock

Zdrowotny napój z jagód goji. Jak go przygotować?

Taka mikstura wesprze twój organizm na różne sposoby. Dodasz sobie trochę energii, poprawisz swoją odporność, a przede wszystkim oczyścisz organizm z toksyn.

Do przygotowania napoju potrzebujesz:

  • dwóch łyżeczek suszonych jagód goji,
  • pół cytryny,
  • pół łyżeczki sproszkowanego imbiru,
  • szklanki wrzącej wody,
  • dodatkowo: kilku listków mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Wykonanie jest niezwykle proste. Wystarczy, że wrzątkiem zalejesz jagody goji i odstawisz na 5 minut. Po tym czasie dodaj imbir i wymieszaj.
  2. Poczekaj chwilę do momentu, w którym napój trochę ostygnie. Dolej sok z cytryny i ponownie wszystko wymieszaj.
  3. Na koniec dodaj kilka listków mięty. Prozdrowotny napój wypij od razu po przygotowaniu.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie